New Babylon

«Η Νέα Βαβυλώνα είναι ένας νομαδικός κόσμος, ένας λαβύρινθος που μοιάζει με πόλη σε διαρκή μετασχηματισμό.»- από  τον Αριστοτέλη Τριάντη

New Babylon (Νέα Βαβυλώνα)

Το 1956 ο Constant Nieuwenhuys άρχισε να εργάζεται στη Νέα Βαβυλώνα 1, μια εμπνευσμένη αρχιτεκτονική πρόταση για μια μελλοντική κοινωνία. Κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και μετά την λήξη του αφού οι πόλεις της Ευρώπης είχαν καταστραφεί άρχισε η ανακατασκευή τους, και ο Constant στράφηκε στην ανάπτυξη μιας σειράς πρωτοτύπων για μια ουτοπική πόλη.

Εγκαταλείποντας τη ζωγραφική, ασχολήθηκε με την ανάπτυξη μιας «καταστασιακής» πόλης. Ο Constand υποστήριξε ότι η ορθολογική, μονότονη λειτουργικότητα στη συνέχεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να περιορίσει την ελεύθερη και δημιουργική ζωή.

Έτσι εκείνος άρχισε να σχεδιάζει αρχιτεκτονικές δομές για το μέλλον. Αυτή ήταν η Νέα Βαβυλώνα, που εκπονήθηκε σε μια ατελείωτη σειρά από εξαιρετικά λεπτομερή μοντέλα, σχέδια, χαρακτικά, υδατογραφίες, λιθογραφίες, τοπογραφικών χαρτών, κολάζ, αρχιτεκτονικά σχέδια και φωτογραφίες, κολάζ, καθώς και σε μανιφέστα, δοκίμια, διαλέξεις και ταινίες. «Τι είναι η Νέα Βαβυλώνα στην πραγματικότητα;» Ο Constand έγραψε το 1966. «Είναι μια ουτοπική κοινωνία; Ένας αστικός αρχιτεκτονικός σχεδιασμός; Ένα καλλιτεχνικό όραμα; Μια πολιτιστική επανάσταση; Μια τεχνική κατάκτηση; Η επίλυση των πρακτικών προβλημάτων της βιομηχανικής εποχής;»

Ο Constand υποστήριξε ότι η Νέα Βαβυλώνα ασχολείται με όλες αυτές τις ερωτήσεις, προβλέποντας μια κοινωνία στην οποία η παραδοσιακή αρχιτεκτονική έχει αποσυντεθεί, μαζί με τους κοινωνικούς θεσμούς που την έχουν δημιουργήσει. Κάθε λόγος για επιθετικότητα έχει εξαλειφθεί στη Νέα Βαβυλώνα, κάνοντας χώρο για μια κοινωνία των δημιουργικών ανθρώπων που έχουν απελευθερωθεί από την ανόητη καθημερινή εργασία, για ένα νέο είδος: Homo Ludens (τον άνθρωπο παίκτη).

Η Νέα Βαβυλώνα είναι ένας νομαδικός κόσμος, ένας λαβύρινθος που μοιάζει με πόλη σε διαρκή μετασχηματισμό. Ένα τεράστιο δίκτυο κολοσσιαίων πολυεπίπεδων εσωτερικών χώρων που θα διαδοθεί και θα καλύψει τελικά τον πλανήτη. Αυτά τα συνδετικά τεμάχια, που ονομάζονται τομείς, θα έχουν πολλαπλές ιστορίες με διαφανή Goors και θα αιωρούνται πάνω από το έδαφος σε ψηλές κολώνες και διαφορετικούς σχεδιασμούς. Ενώ τα οχήματα με ορμή κινούνται από κάτω η προσγείωση της εναέριας κυκλοφορίας γίνεται στην οροφή, οι κάτοικοι διασχίζουν με τα πόδια τους μέσα από τεράστιους δαιδαλώδης εσωτερικούς, και ατέλειωτα ανακατασκευασμένους χώρους και ατμόσφαιρες.

Κάθε πτυχή του περιβάλλοντος θα μπορούσε να ελέγχεται και να αναδιαρθρώνεται αυθόρμητα. Αυτή ήταν η φιλοπαίγμονα πόλη «Ludic» όπου οι Νεο Βαβυλώνιοι θα είναι ελεύθεροι να δημιουργήσουν και να αναδημιουργήσουν την πόλη, όπως θα ήθελαν. Από τις αρχές του 1970, ο Constant είχε αναγνωρίσει ότι αφήνοντας το απελευθερωμένο id στην τύχη του δεν θα οδηγούσε στον παράδεισο. Δύο δεκαετίες μετά την επιβίβαση στο όραμά του για μια πόλη που προσφέρει την αρχή της ηδονής, κατάλαβε τη σκοτεινή πλευρά του αδέσμευτου id. Πριν από την εγκατάλειψη του έργου, στην τελική σειρά των σχεδίων του σκιαγραφεί μια αποκάλυψη σε μαύρο και κόκκινο: η τρέλα, η δουλεία, η απανθρωποποίησή, οι δυστοπικές συνέπειες της άσβεστης επιθυμίας.

Ο Constand τοποθετηθεί την Νέα Βαβυλώνα στο κατώφλι του τέλους της τέχνης και της αρχιτεκτονικής, που είχε σημαντική επίδραση στο έργο της μετέπειτα γενιές αρχιτεκτόνων, προκαλώντας έντονες συζητήσεις σε σχολεία της αρχιτεκτονικής και των εικαστικών τεχνών σχετικά με το μελλοντικό ρόλο του αρχιτέκτονα. Είναι προϊδεάζων σε έργα του Frank O. Gehry, Rem Koolhaas, Philippe Starck, Nigel Coates, Greg Lynn και άλλων αρχιτεκτόνων που έχουν διαποτισμένη σε μεμονωμένα κτίρια την πλούσια συναισθηματική επίδραση της αστικής εμπειρίας. Το έργο του εστιάζει ακόμη περαιτέρω στο μέλλον, προς το cyber χωρικό δίκτυο που περιβάλλει τώρα τον κόσμο.


Πηγή: MACBA

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.