Η πιο μοναχική βιβλιοθήκη στον κόσμο συναντά την θάλασσα

Σε ένα παραθαλάσσιο θέρετρο της ανατολικής Κίνας στην περιοχή Beidaihe New District που βρίσκεται κοντά στο Πεκίνο, έχει χτιστεί η πιο μοναχική βιβλιοθήκη στον κόσμο δίπλα σε μια ειδυλλιακή λευκή αμμουδερή παραλία. – από τον Αριστοτέλη Τριάντη

Το κτίριο της βιβλιοθήκης σχεδιάστηκε από την Vector Architects το 2015 παρέχοντας στην κοινότητα μια πολιτιστική εγκατάσταση ώστε εκτός από τους ντόπιους να προσελκύει επίσης και τους παραθεριστές. Το κτίριο υλοποιεί στην συγκεκριμένη θέση ένα ανταγωνιστικό ρόλο απέναντι στην θάλασσα και συμπληρώνει ένα περιβάλλον που δύσκολα μπορεί να ξεπεραστεί από την άποψη της φινέτσας.

Το κτίριο στηρίζεται σε μια μονολιθική αλλά κλασική δομή που περιλαμβάνει εξαιρετικούς χώρους αισθητικής και φωτισμού. Το περιβάλλον και οι περιβάλλουσες συνθήκες η παραλία, η θάλασσα, ο καθαρός αέρας και το ηλιακό φως διαδραμάτισαν κεντρικό ρόλο στο σχεδιασμό της βιβλιοθήκης, μαζί με την επιθυμία των ανθρώπων για ειρήνη, περισυλλογή και, τουλάχιστον, καλή ανάγνωση. Απεικονίζει την ατελείωτη αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρωπογενών και φυσικών επιδράσεων, όπου το φως, ο άνεμος και ο ήχος του ωκεανού εισέρχονται αδιάκοπα στους χώρους του κτιρίου για να τονίσουν τις αυστηρές γραμμές του. Για την κάλυψη αυτών των αναγκών, τα μεμονωμένα δωμάτια του κτιρίου διαφέρουν σημαντικά στο σχεδιασμό.

Η δομή των 450 τετραγωνικών μέτρων χωρίζεται σε δύο επίπεδα με το επίπεδο του εδάφους να περιλαμβάνει μια υποδοχή, ένα μπαρ, μια περιοχή ανάπαυσης και ένα σαλόνι ανάγνωσης, ενώ το πρώτο επίπεδο φιλοξενεί χώρο διαλογισμού, αίθουσα δραστηριοτήτων και μπαλκόνι. Η δομή του σκυροδέματος τοποθετήθηκε επί τόπου πάνω σε μια πλάκα με επένδυση για να αφήσει πίσω του ένα κόκκινο και περιγραμμένο αποτύπωμα, που θυμίζει τα σημάδια που αφήνονται στην άμμο όταν η θάλασσα σπάει σε μεγάλα κύματα. “Υποδηλώνει ένα σημάδι μνήμης στον χρόνο”, σχολίασαν οι αρχιτέκτονες σε μια δήλωση Τύπου. “Οι κόκκοι ξύλου είναι τα σημάδια της διαδικασίας υλοποίησης που θέλουμε να αφήσουμε στη βιβλιοθήκη”.

Η αίθουσα ανάγνωσης είναι πλημμυρισμένη από φως που διεισδύει στους ανώτερους χώρους μέσω μιας λουρίδας σταθερών παραθύρων, και είναι οργανωμένη ως μια σειρά αύξουσας πλατφόρμας καθισμάτων. Η σκεπή από σκυρόδεμα στηρίζεται σε τεράστιους δοκούς από χαλύβδινο πλέγμα που κρύβονται στο εσωτερικό και στο εξωτερικό πίσω από τις χειροποίητες τοιχοποιίες που διαπερνούν με διαφορετικούς τρόπους το φως μέσω γυάλινων τεμαχίων και κυκλικών φρεατίων. Λόγω των δοκών δεν υπάρχει ανάγκη για κολόνες που να διακόπτουν το ευρύ παραθυρόφυλλο στην αίθουσα ανάγνωσης και να παρεμποδίζουν την θέα του ωκεανού. Στο σαλόνι ανάγνωσης όταν οι διπλωμένες γυάλινες πόρτες κάτω από τα πανοραμικά παράθυρα είναι ανοιχτές στην παραλία, μπορεί κάποιος να αισθανθεί το αλάτι, ακόμα και στο πίσω μέρος στην αίθουσας της βιβλιοθήκης ενισχύοντας την αμφιθυμία μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού.

Ο σχεδιασμός, αρχικά αναπτυγμένος σε τομή, αντλεί την ταυτότητά του από τη σχέση μεταξύ των χώρων της Βιβλιοθήκης και του ωκεανού, όπου κάθε χώρος εκτείνεται προς την απέραντη, συνεχώς μεταβαλλόμενη επιφάνεια του νερού.

Μια εντελώς διαφορετική επίδραση ισχύει στην αίθουσα περισυλλογής, όπου ο ήχος του ωκεανού είναι πάντα παρών αλλά η εικόνα του είναι μακριά με δύο λεπτά ανοίγματα να φωτίζουν τις περιοχές του δαπέδου και των τοίχων. Η απόλυτη μαζικότητα των τοίχων από χυτό σκυρόδεμα μεταφέρει μια αίσθηση προστασίας και ειρήνης σε αυτό το χώρο.

Η αίθουσα δραστηριοτήτων φωτίζεται επίσης από το έμμεσο φως του ήλιου, και δεδομένου ότι περιστασιακά στεγάζει δυνατά γεγονότα, ξεκινάει από τις πιο ήσυχες ζώνες από μια βεράντα. Από εδώ μια μικρή σκάλα οδηγεί στην οροφή για θέα στη θάλασσα από μια διαφορετική οπτική γωνία.


Πηγές:

detail-online.com

yatzer.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s