Pyotr Ilyich Tchaikovsky: η κατάθλιψη και η απόπειρα αυτοκτονίας

Ο συνθέτης Pyotr Ilyich Tchaikovsky γεννήθηκε στις 7 Μαΐου 1840 στη Βίκατσα της Ρωσίας. Το έργο του παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1865. – από τον Αριστοτέλη Τριάντη

[Τα πρώτα χρόνια]

Ο Ρώσος συνθέτης Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι γεννήθηκε στις 7 Μαΐου 1840 στο Kamsko-Votkinsk, Vyatka, της Ρωσίας. Ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος από τους έξι επιζώντες απογόνους. Ο πατέρας του Τσαϊκόφσκι, ο Ίλια, εργάζονταν ως επιθεωρητής ορυχείων και διευθυντής μεταλλικών έργων.

tchaikovskys-family
Φωτογραφία της οικογένειας Τσαϊκόφσκι

Όταν ήταν μόλις 5 χρονών, ο Τσαϊκόφσκι άρχισε μαθήματα πιάνου. Αν και έδειξε ένα πρώιμο πάθος για τη μουσική, οι γονείς του ήλπιζαν ότι θα μεγαλώσει για να εργαστεί στη δημόσια διοίκηση. Στην ηλικία των 10 ετών, ο Τσαϊκόφσκι άρχισε να παρακολουθεί την Αυτοκρατορική Σχολή Νομολογίας, ένα οικοτροφείο στην Αγία Πετρούπολη. Η μητέρα του, Αλεξάνδρα, πέθανε από τη χολέρα το 1854, όταν ήταν 14 χρονών.

Το 1859, ο Τσαϊκόφσκι τίμησε τις επιθυμίες των γονιών του ξεκινώντας από το γραφείο του υπουργείου Δικαιοσύνης – μια θέση που θα κρατούσε για τέσσερα χρόνια, κατά τη διάρκεια της οποίας γινόταν όλο και περισσότερο συναρπασμένος με τη μουσική.

tchaikovsky-as-a-child

Όταν ήταν 21 ετών, ο Τσαϊκόφσκι αποφάσισε να πάρει μαθήματα μουσικής στη Ρωσική Μουσική Εταιρεία. Λίγους μήνες αργότερα, εγγράφηκε στο νεοϊδρυθέν Ωδείο της Αγίας Πετρούπολης και έγινε ένας από τους πρώτους μαθητές της σχολής. Εκτός από τη μάθηση στο ωδείο, ο Τσαϊκόφσκι παρέδιδε ιδιωτικά μαθήματα σε άλλους μαθητές.

Το 1863 μετακόμισε στη Μόσχα, όπου έγινε καθηγητής αρμονίας στο Ωδείο της Μόσχας.

Tchaikovsky_young
Ο Τσαϊκόφσκι σε νεαρή ηλικία.

[Ένας γόνιμος συνθέτης]

Το έργο του Πιότρ Τσαϊκόφσκι εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1865, με τον Johann Strauss τον νεότερο διεξάγοντας τους χαρακτηριστικούς χορούς του Τσαϊκόφσκι σε μια συναυλία στο Pavlovsk. Το 1868, η πρώτη Συμφωνία του Τσαϊκόφσκι έγινε δεκτή όταν εκδόθηκε δημόσια στη Μόσχα. και την επόμενη χρονιά, η πρώτη του όπερα, The Voyevoda, έφτασε στη σκηνή – λίγο επιδεικτικά.

tchaikovsky

Μετά την κατάργηση της Voyevoda, ο Τσαϊκόφσκι αντικατέστησε μέρος του υλικού της για να συνθέσει την επόμενη όπερά του, την Oprichnik, η οποίο κέρδισε κάποια αναγνώριση όταν παρουσιάστηκε στο Maryinsky στην Αγία Πετρούπολη το 1874.

Μέχρι εκείνη την εποχή, ο Τσαϊκόφσκι είχε κερδίσει επίσης έπαινο για τη Δεύτερη Συμφωνική του. Επίσης, το 1874, η όπερα του, Vakula the Smith, έλαβε σκληρές κριτικές, όμως ο Τσαϊκόφσκι κατάφερε να εδραιωθεί ως ταλαντούχος συνθέτης των ορχηστρικών κομματιών με το κοντσέρτο του Πιάνο Νο. 1 σε B-Flat Minor.

Η φήμη ήρθε εύκολα για τον Τσαϊκόφσκι το 1875, με τη σύνθεση της Συμφωνικής αρ. 3 σε D Major. Στο τέλος αυτού του έτους, ο συνθέτης ξεκίνησε μια περιοδεία στην Ευρώπη και το 1876, ολοκλήρωσε το μπαλέτο “Η Λίμνη των Κύκνων” Swan Lake, καθώς και τη φαντασία Francesca da Rimini.

Tchaikovsky_composer

Ο Τσαϊκόφσκι παραιτήθηκε από το Ωδείο της Μόσχας το 1878 για να επικεντρώσει τις προσπάθειές του αποκλειστικά στη σύνθεση. Το αποτέλεσμα ήταν να περάσει το υπόλοιπο της καριέρας του συνθέτοντας πιο παραγωγικά από ποτέ. Το συλλογικό έργο του αποτελείται από 169 κομμάτια, όπως συμφωνίες, όπερες, μπαλέτα, συναυλίες, καντάτες και τραγούδια. Ανάμεσα στα πιο φημισμένα έργα του είναι τα μπαλέτα The Sleeping Beauty (1890) και Ο Καρυοθραύστης (1892).


[προσωπική ζωή]

Παλεύοντας με την κοινωνική πίεση για την καταστολή της ομοφυλοφιλίας του, το 1877, ο Τσαϊκόφσκι παντρεύτηκε μια νεαρή φοιτήτρια μουσικής με την ονομασία Αντωνίνα Μιλλούκοβα. Ο γάμος ήταν μια καταστροφή, με τον Τσαϊκόφσκι να εγκαταλείπει τη γυναίκα του μέσα σε λίγες εβδομάδες από το γάμο. Κατά τη διάρκεια μιας νευρικής κατάρρευσης, προσπάθησε ανεπιτυχώς να αυτοκτονήσει και τελικά κατέφυγε στο εξωτερικό.

Tchaikovsky_and_his_wife
Ο Τσαϊκόφσκι με την γυναίκα του Αντωνίνα Μιλλούκοβα

Ο Τσαϊκόφσκυ μπόρεσε να παραιτηθεί από το Ωδείο της Μόσχας το 1878, χάρη στην οικονομική υποστήριξη μιας πλούσιας χήρας της Nadezhda von Meck η οποία του έδινε μηνιαίο επίδομα μέχρι το 1890. Παραδόξως, αυτή η διευθέτηση τους όριζε ότι δεν θα συναντηθούν ποτέ.


[Θάνατος]

Ο Τσαϊκόφσκι πέθανε στην Αγία Πετρούπολη στις 6 Νοεμβρίου 1893. Ενώ η αιτία του θανάτου του χαρακτηρίστηκε επίσημα ως χολέρα, ορισμένοι από τους βιογράφους του πιστεύουν ότι αυτοκτόνησε μετά την ταπείνωση μιας δίκης ενός σεξουαλικού σκανδάλου. Ωστόσο, υπάρχουν μόνο προφορικές πληροφορίες (χωρίς κάποια γραπτή) τεκμηρίωση για την υποστήριξη αυτής της θεωρίας.

tchaikovsky-statue
Το άγαλμα του Τσαϊκόφσκι στην γενέτειρα του την πόλη Βίκατσα.

 


[#Apodyoptis_special: 4 facts ακόμη, που δεν ήξερες για τον μεγάλο συνθέτη]

  • Μετά την εγκατάλειψη της συζύγου του – «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για μερικούς μήνες στο τέλος ήμουν λίγο παράφρων και μόνο τώρα, που έχω πλήρως επανέλθει, έχω μάθει να συσχετίζω αντικειμενικά με όλα όσα έκανα κατά τη σύντομη παραφροσύνη μου.»
  • Κατάθλιψη – Η καθημερινότητα του Τσαϊκόφσκι δεν ήταν εύκολη. Έπασχε από την κατάθλιψη καθ’ ‘όλη τη ζωή του, αφού η μητέρα του πέθανε το 1854 και η 13χρονη σχέση του με την Nadezhda von Meck κατέρρευσε.
  • Το Μυστήριο του Θανάτου του – Υπάρχει μεγάλη εικασία γύρω από το θάνατο του Τσαϊκόφσκι το 1893. Συνέβη μόλις εννέα μέρες μετά την πραγματοποίηση της πρεμιέρας της Συμφωνίας αρ. 6 (ένα από τα πιο παθιασμένα του έργα), αλλά διαφορετικές πηγές τον αποδίδουν στη χολέρα, το ποτό και το κάπνισμα ενώ μερικοί υποπτεύονται αυτοκτονία.
  • «Η Παθιασμένη Συμφωνία” που μεταφράστηκε λάθος ως “Παθητική»
    Η Συμφωνία αρ. 6 σε Σι ελάσσονα, Op. 74, η “Παθητική» είναι η τελική ολοκληρωμένη συμφωνία του Πιότρι Ηλιέχ Τσαϊκόφσκι που γράφτηκε μεταξύ Φεβρουαρίου και τέλους Αυγούστου του 1893. Ο συνθέτης έδωσε τον τίτλο  «Η Παθιασμένη Συμφωνία” από το Ρωσικό (Pateticheskaya), που σημαίνει «παθιασμένος» ή «συναισθηματικός». Αυτό μεταφράστηκε λάθος στα γαλλικά ως «Pathetique» και η λάθος μετάφραση επέζησε σε μεταγενέστερες παραγωγές σε κάθε χώρα αλλά και στη Ρωσία.

Πηγές:

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.