Johann Sebastian Bach: «Η αρμονία βρίσκεται δίπλα στη Θεότητα»

Ο Bach έγραψε περίπου 11.000 έργα μουσικής, περίπου από αυτά διατηρούνται τα 1.128, για πολλούς είναι ο μεγαλύτερος συνθέτης όλων των εποχών, ωστόσο, όλοι τον θεωρούν τουλάχιστον μεταξύ των μεγαλύτερων. από τον Αριστοτέλη Τριάντη

[Μια οικογένεια μουσικών και τα παιδικά του χρόνια]


Ο Johann Sebastian Bach γεννήθηκε στις 21 Μαρτίου 1685 στο Eisenach. Η οικογένειά του εξελίχθηκε εν τω μεταξύ στην πιο γνωστή και μεγαλύτερη οικογένεια μουσικών όλων των εποχών. Ο πατέρας του, ο Johann Ambrosius Bach, ήταν μουσικός, και ήταν ο πρώτος δάσκαλος μουσικής του. Επίσης και ο θείος του ήταν από τους πρώτους δασκάλους του. Όταν η μητέρα του Μπαχ πέθανε και λίγο αργότερα και ο πατέρας του, ο Johann Sebastian Bach έμεινε ορφανός για σχεδόν δέκα χρόνια και μετακόμισε με τον μεγαλύτερο αδελφό του στην πόλη Ohrdruf. Το 1699 μετακόμισε με τον σχολικό φίλο του George Erdmann στο Lueneburg για καλύτερη εκπαίδευση. Το 1702 επέστρεψε στη Θουριγγία.

[Η αρχή της καριέρας του]


Johann Sebastian Bach

Στην πόλη του Arnstadt η καριέρα του Johann Sebastian Bach ξεκίνησε με μια πρώτη «πραγματική» δουλειά, όταν έγινε μουσικός Οργάνου εκεί. Ο Μπάχ πήρε μια πρώτη σύντομη δουλειά στο δικαστήριο της Βαϊμάρης. Ωστόσο, μόλις έξι μήνες αργότερα άλλαξε τον χώρο εργασίας του και έγινε μουσικός Οργάνου στο Arnstadt. Εκεί επέκτεινε τις διακοπές του από τέσσερις εβδομάδες σε δώδεκα εβδομάδες. Ο λόγος ήταν ένα ταξίδι στο Luebeck στη Βόρεια Γερμανία. Σε μια διαμάχη με τους μαθητές της χορωδίας στο Arnstadt απελευθέρωσε τον epee για προστασία, αλλά δεν υπήρξε διαμάχη. Ο Bach έφυγε από το Arnstadt όταν η τριβή με το συμβούλιο του Arnstadt έγινε χειρότερη.

[Οι πρώτες του συνθέσεις]


Ο Bach ερμήνευσε και συνέθεσε μουσική στο Muehlhausen, αλλά παντρεύτηκε στο Dornheim. Ο Johann Sebastian Bach μετακόμισε στο Muehlhausen και έγινε μουσικός Οργάνου στην εκκλησία Divi Blasii. Την ίδια χρονιά παντρεύτηκε τη δεύτερη εξαδέλφη του Μαρία Μπάρμπαρα Μπάχ στη μικρή κοινότητα του Dornheim. Με τη Μαρία Μπάρμπαρα ο Johann Sebastian Bach απέκτησε επτά παιδιά. Το «Council Inauguration Cantata» Ο Θεός είναι ο βασιλιάς μου, το συνέθεσε εκείνη την εποχή.

[Η περίοδος στη Βαϊμάρη και η φυλάκιση για δυσαρέσκεια]


Δύο φορές ο Johann Sebastian Bach μετακόμισε στη Βαϊμάρη. Ήδη ένα χρόνο μετά την μετακόμιση στο Muehlhausen, ο Bach άφησε πάλι αυτήν την πόλη. Ο δούκας Ernst στο δικαστήριο της Βαϊμάρης ενθουσίασε τον Bach με την ιδέα να κάνει αίτηση για δουλειά εκεί. Αυτή τη φορά ο Johann Sebastian Bach έμεινε σχεδόν εννέα χρόνια. Σε αυτή την εποχή έγινε ένας μάστορας συναυλιών. Κατά το έτος 1717 ο Bach “προσπέρασε” μια εργασιακή πρόταση και δεν έγινε διευθύνων συγκροτήματος. Όμως ο δούκας Ernst αρνήθηκε να αφήσει τον Bach να πάει και να πάρει άλλη δουλειά – ο Bach δεν ήταν υπάλληλος αλλά υπηρέτης στην ιδιοκτησία του Δούκα. Ο Johann Sebastian Bach εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του και φυλακίστηκε για τέσσερις εβδομάδες γι ‘αυτόν τον λόγο.

j_s_bach_statue

[Μετακόμιση στο Κέιτεν και ο θάνατος της γυναίκας του]


Ο Μπαχ μετακόμισε στο Κέιτεν (Koethen), στον Ανώτατο άρχοντα Leopold του Anhalt-Koethen, και ήταν μια πόλη που αγαπούσε να ζει εκεί. Το 1720 η γυναίκα του πεθαίνει αναπάντεχα. Αργότερα όχι νωρίτερα από δεκαεπτά μήνες , ο Johann Sebastian Bach παντρεύτηκε τη δεύτερη σύζυγό του, την Άννα Μαγκνταλένα. Και οι δύο έγιναν γονείς δεκατριών ακόμη παιδιών. Τέσσερις γιοι του Johann Sebastian Bach έγιναν διάσημοι: ο Wilhelm Friedemann Bach, ο Carl Philipp Emanuel Bach, ο Johann Christoph Bach και ο Johann Christian Bach.

[Εγκατάσταση στην μουσική Μητρόπολη της Λειψίας]


Το 1722 ο Μπαχ έφυγε από το Koethen και έγινε – η «τρίτη επιλογή» – της χορωδίας του Thomas Cantor στη Λειψία. Επί είκοσι επτά χρόνια το συμβούλιο της πόλης, οι διευθυντές του σχολείου, το πανεπιστήμιο και ο Johann Sebastian Bach πολέμησαν μεταξύ τους. Με εξαίρεση μια σύντομη περίοδο τεσσάρων ετών. Η Ολοκλήρωση αυτής της διαμάχης ήταν η λεγόμενη «πάλη των νομάρχων». Μεταξύ πολλών σημαντικών έργων εκείνη την εποχή συνέθεσε το «St. Matthew Passion», ένα από τα πιο γνωστά μουσικά κομμάτια του Bach.

[Τα τελευταία χρόνια και η κληρονομιά του έργου του]


j_s_bach_grave
Ο τάφος του Johann Sebastian Bach

Το έτος 1747 ο Bach κλήθηκε να εκτελέσει για τον βασιλιά Frederick the Great στο Βερολίνο και στο Πότσνταμ. Για αυτόν αργότερα συνέθεσε το «Musical Scarification». Το 1750 ο Johann Sebastian Bach έχασε την όραση του και έγινε τυφλός. Τον εγχείρησαν δύο φορές, αλλά πέθανε μισό χρόνο αργότερα.

Ο Bach έγραψε περίπου 11.000 έργα μουσικής. Περίπου 1.128 διατηρούνται. Το κοινό ξέχασε τον Μπαχ και το έργο του μετά το 1750 για περίπου 80 χρόνια. Σήμερα ο Johann Sebastian Bach αναπαύεται στην εκκλησία του St. Thomas στη Λειψία. Για πολλούς είναι ο μεγαλύτερος συνθέτης όλων των εποχών, ωστόσο, όλοι τον θεωρούν τουλάχιστον μεταξύ των μεγαλύτερων.


[Οι μεγάλες συνθέσεις του]


Πηγές:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.