Το 1968, ο Stewart Brand ίδρυσε τον «Κατάλογο όλης της Γης». Οι στόχοι του Brand ήταν να κάνει προσβάσιμα μια ποικιλία εργαλείων στις νέες διάσπαρτες κοινότητες της αντικουλτούρας, στα νοικοκυριά – επιστροφής στη γη, και στους καινοτόμους της τεχνολογίας, του σχεδιασμού και της αρχιτεκτονικής, και να δημιουργήσει μια κοινότητα τόπο συνάντησης σε έντυπη μορφή.
Ο κατάλογος γρήγορα εξελίχθηκε σε ένα ευρύ φάσμα αναφοράς για νέους χώρους διαβίωσης, τον αειφόρο σχεδιασμό τα πειραματικά μέσα και τις πρακτικές εφαρμογές της κοινότητας. Μόλις λίγα χρόνια μετά από τη δημοσίευση του και την έκρηξης της δημοτικότητας του, κατέληξε να γίνει ένα εξαιρετικό πολιτιστικό φαινόμενο.

Ο κατάλογος «Whole Earth Catalog» δημοσιεύθηκε τακτικά μόνο κατά την περίοδο 1968-1972, και στη συνέχεια κατά διαστήματα. Στην διάρκεια των τεσσάρων ετών της τακτικής δημοσίευσης του, ο κατάλογος έγινε δημοφιλής και κατέκτησε το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου στις ΗΠΑ το 1972, την μοναδική φορά που ένας κατάλογος έχει τιμηθεί κατά αυτό τον τρόπο.
Πατώντας με το ένα πόδι στον τραχύ ατομικισμό και τις κινήσεις της επιστροφής στην φύση της αντικουλτούρας των Sixties και με το άλλο στην αναδυόμενη παγκόσμια κοινότητα που κατέστη δυνατή από το Internet, ο Whole Earth Catalog προσέφερε μια ολοκληρωμένη, σύνθετη, δύσκολη, προκλητική σκέψη και ολοκληρωμένη κοσμοθεωρία.
Ο Ιδρυτής Stewart Brand, το 1968 σε άρθρο του καταλόγου είπε, «Είμαστε σαν θεοί».
Σε μια εποχή που η Νέα Αριστερά ζητούσε λαϊκή πολιτική δύναμη, ο Whole Earth απέφυγε την πολιτική και προώθησε σε επίπεδο βάσης και σε απευθείας εξουσία τα εργαλεία και τις δεξιότητες, σε μια εποχή όπου οι New Age χίπις εξερευνούσαν τον πνευματικό κόσμο της άγονης αφαίρεσης, ο «Whole Earth» έδωσε ώθηση στην επιστήμη, την πνευματική προσπάθεια, τις νέες καθώς και τις παλιές τεχνολογίες. Ως αποτέλεσμα, όταν τα πιο ισχυρά εργαλεία του αιώνα εμφανίστηκαν μαζί όπως οι προσωπικοί υπολογιστές (με αντίσταση από την Νέα αριστερά και περιφρόνηση από το New Age) ο Whole Earth βρισκόταν στο πύκνωμα αυτής της ανάπτυξης από την αρχή.»
Σε μια ειδική έκδοση του περιοδικού Time το 1995 με τίτλο «Καλώς ήρθατε στο Κυβερνοχώρο», ο Stewart Brand, έγραψε ένα άρθρο υποστηρίζοντας ότι η επανάσταση των προσωπικών υπολογιστών και του Διαδικτύου είχε αυξηθεί άμεσα από την αντικουλτούρα. «Εμείς τα οφείλουμε όλα στους χίπις», υποστήριξε ο τίτλος. «Ξεχάστε τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις, το Woodstock, ακόμη και τα μακριά μαλλιά. Η πραγματική κληρονομιά της γενιάς του εξήντα είναι η επανάσταση του υπολογιστή».
Ο John Markoff των New York Times παρουσιάζει την προοπτική. «Ο κατάλογος όλης της Γης ήταν «το διαδίκτυο πριν από το Internet. Ήταν το βιβλίο του μέλλοντος. Ήταν το web σε δημοσιογραφικό χαρτί».
Ο Κρις Άντερσον, ο πρώην εκδότης του περιοδικού Wired, διευρύνει επιπλέον το πεδίο. «Ο κατάλογος όλης της Γης ενέπνευσε το Homebrew Computing Club, (το οποίο) ενέπνευσε τον Steve Wozniak για να δημιουργήσει τον Apple 2, (ο οποίος) ενέπνευσε την κατεύθυνση του προσωπικού υπολογιστή, (που) με τη σειρά του ενέπνευσε το αρχικό web.»
Για τον Steve Jobs, ήταν μια «Βίβλος» της γενιάς του, μια έκδοση για μια τροποποιημένη ζωή. Μιλώντας στους αποφοίτους του Στάνφορντ το 2005, σε αυτή που ο Ken Auletta αποκάλεσαι “Gettysburg Address of graduation-speechism,” ο Jobs εξήγησε γιατί εμπνεύστηκε από αυτή την πνευματική δημιουργία της αντικουλτούρας της δεκαετίας του ’60:
«Όταν ήμουν νέος, υπήρχε μια καταπληκτική έκδοση που ονομάζονταν Ο κατάλογος όλης της Γης, και η οποία ήταν μία από τις βίβλους της γενιάς μου. Δημιουργήθηκε από έναν συνάδελφο που ονομάζεται Stewart Brand, όχι μακριά από εδώ, στο Menlo Park, και την έφερε στη ζωή με το ποιητικό του άγγιγμα. Αυτό ήταν στα τέλη της δεκαετίας του 1960, πριν τους προσωπικούς υπολογιστές και το desktop publishing, έτσι ήταν όλα φτιαγμένα με γραφομηχανές, ψαλίδια και μηχανές πολαρόιντ. Ήταν περίπου όπως η Google σε μορφή χαρτόδετου βιβλίου, 35 χρόνια πριν από την εμφάνιση της Google: ήταν ιδεαλιστικό, και ξεχειλίζε με τακτοποιημένα εργαλεία και μεγάλες έννοιες.»
Ο Stewart και η ομάδα του εξέδωσαν αρκετά τεύχη Σε όλο τον κατάλογο της Γης, και στη συνέχεια, όταν είχε κάνει τον κύκλο της, δημοσίευσαν ένα τελευταίο τεύχος. Ήταν τα μέσα της δεκαετίας του 1970, και ήμουν στην ηλικία σας. Στο οπισθόφυλλο του τελευταίου τεύχους ήταν μια φωτογραφία ενός πρωινού σε ένα επαρχιακό δρόμο, στο είδος μπορεί να βρείτε τον εαυτό σας να κάνει ωτοστόπ αν είσαστε τόσο περιπετειώδεις. Από κάτω ήταν τα λόγια: «Stay Hungry. Stay Foolish» Καθώς υπέγραφαν αυτό ήταν το αποχαιρετιστήριο μήνυμά τους. Μείνε πεινασμένος. Μείνε ανόητος. Και εγώ πάντα επιθυμούσα αυτό για τον εαυτό μου. Και τώρα, καθώς αποφοιτήτε σε μια εκ νέου αρχή, αυτό εύχομαι και για εσάς.
Ο σκοπός του καταλόγου εμφανιζόταν στην πρώτη σελίδα ώστε να επεκτείνει «τη δύναμη του ατόμου να πραγματοποιεί τις δικές του σπουδές, να βρει τη δική του έμπνευση, και να μοιραστεί την δική του περιπέτεια».
Ένας κατάλογος που αρχικά έληξε με την πρώτη φωτογραφία ολόκληρου του πλανήτη που λήφθηκε από το διάστημα με το μήνυμα αποχαιρετισμού, «Stay Hungry. Stay foolish». Ένας κατάλογος που προώθησε στο πεδίο της εφαρμογής, την προθυμία και την ενέργεια της αντικουλτούρας στην ψηφιακή εποχή.
Και ξεκινούσε με την φράση:
«Είμαστε σαν θεοί, έτσι θα μπορούσαμε επίσης να λάβουμε το καλό».
Πηγές: