Τεχνητή νοημοσύνη vs βιολογική: Game over.

«Θεϊκές» τεχνητές νοημοσύνες σε ρόλους ανθρώπινους.
-μεταφράσεις, επιμέλεια, κείμενα από τον Θωμά Αργυρέα
Ο AlphaGo κέρδισε τον Ke Jie
«Θεϊκή» τεχνητή νοημοσύνη στην παγκόσμια κορυφή του Go

Πηγή: Science Alert

GobanΑκριβώς πριν από ένα μήνα, το τρόπαιο του κορυφαίου -παγκοσμίως- παίκτη του Go, του κινέζικου παιχνιδιού που είναι χιλιάδες φορές δυσκολότερο από το σκάκι, άλλαξε «χέρια». Και αυτή την φορά ο τροπαιούχος δεν είναι άνθρωπος.

Ο Κινέζος παίκτης του Go, o 19χρονος Ke Jie, – ο κορυφαίος παγκοσμίως – ηττήθηκε δύο συνεχόμενες φορές από τον «AlphaGo» της DeepMind της Google και πλέον η φόρμα του αλγορίθμου είναι η πρωτοπόρος της εξέλιξης της τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Αυτό που κάνει την κυριαρχία του AlphaGo να είναι τόσο εντυπωσιακή είναι το αδιανόητο πλήθος πιθανών θέσεων που μπορούν να αναπαράγονται στον πίνακα μνήμης του παιχνιδιού, με εκτιμήσεις κινήσεων που κυμαίνονται μεταξύ 10170 και 10751.

Αυτό καθιστά το πλήθος των εκτιμήσεων κατά πολύ μεγαλύτερο από τον εκτιμώμενο αριθμό ατόμων στο παρατηρούμενο Σύμπαν (1080) και τον αριθμό των θέσεων που μπορούν να αναπαραχθούν στο Σκάκι (10120).

Go-board-animatedΑυτό που κάνει αυτό το ιλιγγιώδες πλήθος ενδεχομένων να γίνονται κατανοητά από τον προγραμματισμό του AlphaGo είναι ο τρόπος με τον οποίο το παιχνίδι αποκτά εκπαίδευση σε εκατομμύρια κινήσεις του Go και στη συνέχεια βελτιώνει τις γνώσεις του παίζοντας συνεχώς χιλιάδες αγώνες εναντίον ανθρώπων και εναντίον του εαυτού του, συγκεντρώνοντας εμπειρία από ένα τεράστιο αριθμό παιχνιδιών που κανένας άνθρωπος δεν θα μπορούσε ποτέ να συσσωρεύσει.

Η τελευταίες νίκες, παίχτηκαν στην κινεζική πόλη Wuzhen την Τρίτη 23/5/17 και έφεραν τον AlphaGo στην κορυφή του επαγγελματικού κύκλου, μετά από νίκες επί του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Fan Hui το 2015 και επί του Νοτιοκορεάτη Lee Sedol πέρυσι.

Μετά από αυτά τα καθοριστικά πρωταθλήματα, που κερδήθηκαν από τον AlphaGo 5-0 και 4-1 αντίστοιχα, είναι λογικό ο Ke να είχε ακόμα λιγότερες πιθανότητες να νικήσει το σύστημα από τους προηγούμενους.

Οι προγραμματιστές της DeepMind λένε ότι το βελτιωμένο και ανανεωμένο AI είναι τώρα πιο αποτελεσματικό από ποτέ, χρησιμοποιώντας 10 φορές λιγότερη υπολογιστική ισχύ από τον αλγόριθμο εκείνο που κατατρόπωσε τον Sedol το 2016.

Πέραν πάντων, δεν έχει σημασία αν κερδίζει ο AlphaGo ή χάνει, με κάθε τρόπο, κερδισμένη είναι η ανθρωπότητα.

Ρομποτική… θεά!
Πηγή: Το Βήμα, Βενιού Ειρήνη:
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/05/2017 05:45jiajiaΟνομάζεται Jia Jia ή αλλιώς Robot Goddess (ρομποτική θεά) και είναι το ρεαλιστικό ανθρωποειδές ρομπότ που δημιούργησαν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας. Πέρα από ωραία εμφάνιση, η Jia Jia φαίνεται ότι διαθέτει και πνεύμα καθώς με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης είναι σε θέση να κάνει διάλογο με τον συνομιλητή της και να εκφράζει τα συναισθήματά της με τις εκφράσεις του προσώπου της.Η ρομποτική γυναίκα με την παραδοσιακή στολή στις αρχές του έτους μάγεψε τους πάντες με τις ικανότητες και τη χάρη της στο οικονομικό συνέδριο της UBS που πραγματοποιήθηκε στη Σανγκάη. Πριν από μερικές ημέρες εντυπωσίασε και πάλι, αυτή τη φορά παραχωρώντας μια συνέντευξη μέσω Skype στον δημοσιογράφο και συνιδρυτή του αμερικανικού περιοδικού τεχνολογίας «Wired», Κέβιν Κέλι. Σύμφωνα με τους ερευνητές πίσω από την Jia Jia, οι απαντήσεις της ήταν αυθόρμητες και δεν βασίζονταν σε προσυμφωνημένες ερωτήσεις. «Υπήρχε κάποια καθυστέρηση και σύγχυση, οι οποίες οφείλονταν στο δίκτυο του Skype» αναφέρει ο επικεφαλής της ομάδας της Jia Jia, Τσεν Σιαοπίνγκ. «Πέραν αυτού, θεωρώ ότι η συνομιλία ήταν επιτυχημένη. Θα βαθμολογούσα την Jia Jia με 70 μονάδες στις 100 για τις επιδόσεις της. Τέτοιου είδους ζωντανές και αυθόρμητες συνεντεύξεις θα μπορούσαν να συμβάλουν σημαντικά ως προς την περαιτέρω έρευνα και ανάπτυξη των ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη».

Ανησυχίες και προβλέψεις.

Πηγή: Science Alert

Μια ομάδα επιστημόνων από το Alan Turing Institute εκφράζει έντονη ανησυχία για την ταχύτατη εξέλιξη των προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης και ζητά να μπούν κανόνες στην ανάπτυξη και στην συμπεριφορά των ΑΙ.

«Τα συστήματα μπορούν να πάρουν άδικες αποφάσεις και να κάνουν διακρίσεις, να αναπαράγουν ή να αναπτύσσουν προκαταλήψεις και να συμπεριφέρονται με απίστευτους και απροσδόκητους τρόπους σε ιδιαίτερα ευαίσθητα περιβάλλοντα θέτοντας σε κίνδυνο τα ανθρώπινα συμφέροντα και την ασφάλεια», αναφέρουν οι επιστήμονες στην εργασία τους.

Με άλλα λόγια, «πώς μπορούμε να εμπιστευόμαστε τις τεχνητές νοημοσύνες;»

Το θέμα που ανοίγεται είναι τεράστιο καθώς πλησιάζουμε σε μια πραγματικά εκρηκτική εξάπλωση των ρομπότ και δεν έχουμε ακόμα τρόπο να γνωρίζουμε πώς ακριβώς αυτοεκπαιδεύονται με την επανάληψη και ποιές είναι οι μοναδικές λογικές συσχετίσεις που έχουν αναπτύξει κατά την αυτοεκπαίδευση και που μπορεί να ευθύνονται για ένα ατύχημα ή για μια λάθος απόφαση σε τραπεζική συναλλαγή ή για μια λάθος τακτική ειδικά αν κάνουμε το λάθος να εμπλέξουμε τις αυτόνομες ΑΙ σε περιπτώσεις πολεμικών συγκρούσεων.

Cylon_Centurion_01Μεταξύ αυτών που προτείνουν οι ερευνητές είναι η ιδέα να έχουμε ένα σύνολο κατευθυντήριων γραμμών που να καλύπτουν τη ρομποτική, την ΑΙ και τους αλγορίθμους λήψης αποφάσεων ως ομάδα, αν και αναγνωρίζουν ότι αυτές οι διαφορετικές περιοχές είναι δύσκολο να ρυθμιστούν στο σύνολό τους.

Οι επιστήμονες αναγνωρίζουν επίσης ότι η προσθήκη μεγαλύτερης διαφάνειας στα συστήματα AI μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την απόδοσή τους – και οι ανταγωνιστικές τεχνολογικές εταιρείες ενδέχεται να μην είναι πρόθυμες να μοιραστούν τις διάφορες μυστικές «συνταγές» τους.

«Η ασυμμετρία και η ποικιλομορφία των AI περιπλέκουν τη νομική κωδικοποίηση των δικαιωμάτων, τα οποία, αν είναι υπερβολικά ευρεία ή στενά, μπορούν να παρεμποδίσουν ακούσια την καινοτομία ή να παράσχουν ελάχιστη ουσιαστική προστασία», γράφουν οι ερευνητές.

Είναι μια λεπτή πράξη εξισορρόπησης.

Σε τελική ανάλυση, η AI πρόκειται να αποτελέσει πλεονέκτημα για την ανθρώπινη φυλή, είτε να βοηθά τους ηλικιωμένους να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους με αυτόνομα αυτοκίνητα είτε να εντοπίζουν πρώιμα σημάδια νόσων πριν μπορέσουν να τις αντιληφθούν οι γιατροί.

Αυτή τη στιγμή, όμως, οι ειδικοί προσπαθούν να θέσουν σε εφαρμογή μέτρα ασφαλείας που να μπορούν να σταματήσουν αυτά τα συστήματα να ξεφεύγουν ή να γίνονται υπερβολικά κυρίαρχα ή δεσποτικά.

«Οι ανησυχίες σχετικά με τη δικαιοσύνη, τη διαφάνεια, την ερμηνεία και την υπευθυνότητα είναι ισοδύναμες, έχουν την ίδια γένεση και πρέπει να αντιμετωπίζονται μαζί, ανεξάρτητα από το συνδυασμό υλικού, λογισμικού και δεδομένων», γράφουν.

Η εργασία έχει δημοσιευτεί στο Science Robotics.

Πίνακας με προβλέψεις σε χρόνια σχετικά με το πότε οι ΑΙ θα αντικαταστήσουν τους ανθρώπους σε διάφορες δραστηριότητες (Πηγή: Science Alert)

AI_predictions

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.