Ποιος χρειάζεται ανθρώπους;

Η NASA μελετά πώς να ενσωματώσει τεχνητή νοημοσύνη (AI), δημιουργώντας αυτόνομους διαστημικούς ανιχνευτές. -μετάφραση, επιμέλεια από τον Θωμά Αργυρέα

Το άρθρο τούτο έρχεται να προστεθεί στην θεματική σειρά άρθρων για την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον της, τα πλεονεκτήματα που θα προσφέρει στην Ανθρωπότητα και τους κινδύνους που ελλοχεύουν. (Τεχνητή νοημοσύνη vs βιολογική: Game over, ΑΙ και ανθρώπινη υπερφυσικότητα, η μεταμόρφωση του νευρωνικού μας κώδικα)Είναι η σειρά της NASA να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που παρέχει η τεχνητή νοημοσύνη για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των διαστημικών εξερευνήσεων.

Η προσθήκη τεχνητής νοημοσύνης στις μηχανές που στέλνουμε για να εξερευνήσουμε το διάστημα έχει εξέχουσα σημασία, καθώς θα μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις χωρίς να περιμένουν οδηγίες από τη Γη και, προσφάτως, οι επιστήμονες της NASA ερευνούν το πώς θα μπορούσε να γίνει.

Καθώς στέλνουμε ολοένα και περισσότερους ανιχνευτές στο διάστημα, μερικοί από αυτούς, θα πρέπει να λειτουργούν εντελώς αυτόνομα, αντιδρώντας σε άγνωστα και απροσδόκητα σενάρια, όταν φτάνουν στον προορισμό τους – και εκεί έρχεται ο ρόλος της AI.

Ο Steve Chien και ο Kiri Wagstaff από το εργαστήριο Jet Propulsion της NASA πιστεύουν ότι αυτές οι μηχανές θα πρέπει επίσης να εκπαιδεύονται καθώς ταξιδεύουν, προσαρμοζόμενες σε αυτό που θα βρίσκουν εκεί, πέρα ​​από τα όρια και των πιο ισχυρών τηλεσκοπίων μας.

«Με τη λήψη δικών τους αποφάσεων εξερεύνησης, τα ρομποτικά διαστημόπλοια θα μπορούν να διεξάγουν παραδοσιακές επιστημονικές έρευνες πιο αποτελεσματικά και ακόμη και να επιτύχουν -αδύνατες διαφορετικά- παρατηρήσεις, όπως η ανταπόκριση σε μια σύντομη προσέγγιση σε έναν κομήτη εκατομμύρια μίλια από τη Γη», γράφουν οι ερευνητές.

robot_in_space_estacΓια παράδειγμα, μια AI μπορεί να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ μιας καταιγίδας και των κανονικών καιρικών συνθηκών σε έναν μακρινό πλανήτη, καθιστώντας τις μετρήσεις που λαμβάνονται πολύ πιο χρήσιμες για τους επιστήμονες στη Γη.

Ακριβώς όπως η Google χρησιμοποιεί AI για να αναγνωρίσει σκύλους και γάτες στις φωτογραφίες, ένα όχημα-εξερευνητής θα μπορούσε να μάθει τη διαφορά μεταξύ χιονιού και πάγου ή μεταξύ τρεχούμενου και στάσιμου νερού προσθέτοντας επιπλέον αξία και νόημα στα δεδομένα που συλλέγει.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι ανιχνευτές με δυνατότητα AI θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι το Alpha Centauri, περίπου 4,24 έτη φωτός μακριά από τη Γη. Οι επικοινωνίες σε όλη αυτή την απόσταση θα λαμβάνονται από την επόμενη γενιά, μετά από τους επιστήμονες που ξεκίνησαν την αποστολή, όπου, λόγω της τεράστιας απόστασης θα πρέπει ο διαστημικός εξερευνητής να έχει δικό του μυαλό μιας και θα είναι αδύνατον να περιμένει την λήψη αποφάσεων από τους επιστήμονες στην Γη (η απάντηση σε κάθε αίτημα θα φθάνει οκτώμισι χρόνια αργότερα).

Η επόμενη γενιά των ρομπότ AI θα πρέπει να είναι σε θέση να ανιχνεύει «θέματα ενδιαφέροντος», να ανιχνεύει απρόβλεπτα χαρακτηριστικά και γεγονότα, να επεξεργάζεται και να αναλύει δεδομένα και να προσαρμόζει τα αρχικά του σχέδια όταν είναι απαραίτητο, λένε οι ερευνητές.

SPACE-RoboCup2007-11Και όταν οι έξυπνοι ανιχνευτές έχουν την επιλογή να συνεργάζονται, τα αποτελέσματα των AI θα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακά, καθώς αυτά τα τεχνητά μυαλά θα είναι σε θέση να βάλουν τα κεφάλια τους μαζί για να ξεπεράσουν τις προκλήσεις.

Βλέπουμε ήδη κάποια τέτοια τεχνητή νοημοσύνη και αυτονομία στο διάστημα σήμερα. Το Mars Curiosity rover διαθέτει λογισμικό στον υπολογιστή του που το βοηθά να επιλέξει πολλά υποσχόμενους στόχους για την χημική κάμερά του – μια συσκευή που μελετά τους βράχους και άλλα γεωλογικά χαρακτηριστικά του Κόκκινου Πλανήτη.

Παίρνοντας τις δικές του αποφάσεις αντί να περιμένει πάντα τις οδηγίες από τη Γη, το Curiosity είναι τώρα πολύ καλύτερο στον εντοπισμό σημαντικών στόχων και είναι σε θέση να συγκεντρώσει πολύ μεγαλύτερο όγκο δεδομένων, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Εν τω μεταξύ, το επόμενο όχημα-εξερευνητής που θα αποσταλεί στον Άρη το 2020 θα είναι σε θέση να προσαρμόσει τις διαδικασίες συλλογής δεδομένων βάσει των διαθέσιμων πόρων, αναφέρουν οι Chien και Wagstaff.

Με την πάροδο του χρόνου, η AI θα γίνεται ολοένα και πιο σημαντική για τα διαστημικά ταξίδια, λένε οι ερευνητές και καθώς η τεχνητή νοημοσύνη κάνει μεγάλα βήματα προς τα εμπρός εδώ στη Γη, αναμένεται επίσης να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και στο πώς θα εξερευνήσουμε το υπόλοιπο σύμπαν.

Η έρευνα έχει δημοσιευθεί στο Science Robotics.

Πηγή: Space Alert
DAVID NIELD 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.