Ενδοοικογενειακή βία: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

«Στην Ελλάδα, ένα ποσοστό 25% των γυναικών, έχει πέσει θύμα σωματικής ή σεξουαλικής βίας..» – μελέτη, σύνθεση, επιμέλεια κειμένου, Μαρία Λυδία Κυριακίδου

Η ενδο-οικογενειακή βία είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα με τεράστιες διαστάσεις. Αν και υπάρχουν περιπτώσεις, όπου άνδρες είναι τα θύματα, η μεγάλη πλειοψηφία είναι γυναίκες.

Τουλάχιστον μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως, έχει υποστεί χτυπήματα, ή κακοποιηθεί με κάποιον άλλον τρόπο- συχνότερα από κάποιον που γνωρίζει, τον σύζυγο ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς της. Μία στις επτά γυναίκες, μάλιστα, έχουν κακοποιηθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Η ενδο-οικογενειακή βία μπορεί να συμβεί παντού, φαίνεται ωστόσο πως υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που την επηρεάζουν, -ανάμεσα σε αυτούς και η ηλικία της μητέρας, καθώς φαίνεται πως όσο νεότερη είναι αυτή, τόσο μεγαλύτερη κι η πιθανότητα κακοποίησής της- ωστόσο σημαντικοί παράγοντες αποτελούν η φτώχεια, η ανεργία, το αλκοόλ και η κατάχρηση ουσιών.Μελέτες απέδειξαν μάλιστα, πως γυναίκες που ζούσαν με άντρες βαριά αλκοολικούς, παρουσίαζαν την πιθανότητα κακοποίησης ως και πέντε φορές αυξημένη από τα καταμετρημένα επίπεδα.

Το να συγκεντρώσει μια ομάδα έρευνας πλήρη στοιχεία για την ενδο-οικογενειακή βία είναι κάτι περισσότερο δύσκολο από όσο φαίνεται, καθώς υπάρχουν ακόμη μερικές χώρες στον κόσμο που αρνούνται να καταθέσουν σχετικές πληροφορίες.


[Τι συμβαίνει με τα παιδιά]

Violence in an alcoholic family

Συνεκτιμάται πως, αυτή τη στιγμή, περίπου 275 εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο αποτελουν μάρτυρες, ή άμεσα θύματα της ενδο- οικογενειακής βίας.
Αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης σε τι είδους ρίσκο μεγαλώνουν αυτά τα παιδιά και ποιο είναι το μέγεθος του κινδύνου, στο οποίο αυτά εκτίθενται.
Πέρα της φυσικής κακοποίησης και του ίδιου του παιδιού υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, καθώς μεγαλώνει το παιδί, να παρουσιάζει έντονα επεισόδια άγχους, συναισθηματικής και κοινωνικής διαταραχής, ακόμα και αυτοτραυματισμού.


[Στατιστικά στοιχεία που αφορούν στην Ευρώπη]

during_by_onyxlovechild

Γυρνώντας στις γυναίκες-θύματα και σε ό,τι αφορά στην Ευρώπη, έρευνες για την ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών έδειξαν σοκαριστικά ευρήματα.
Τα υψηλότερα ποσοστά βίας κατά των γυναικών εμφανίζονται στη Βόρεια Ευρώπη και τις σκανδιναβικές χώρες – 52% στη Δανία, 47% στη Φιλανδία, 46% στη Σουηδία, 45% στην Ολλανδία – ενώ στον ευρωπαϊκό νότο τα ποσοστά αυτά φαίνεται να μειώνονται θεαματικά συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο – 27% στην Ιταλία, 25% στην Ελλάδα, 24% στην Πορτογαλία και 22% στην Ισπανία, στη Μάλτα και στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα στην Βρετανία κάθε τρεις μέρες δολοφονείται μία γυναίκα, ενώ στη Σουηδία κάθε δέκα μέρες κακοποιείται μέχρι θανάτου από τον σύζυγο, ή τον σύντροφό της. Στην Ελβετία το 20% των γυναικών έχει κακοποιηθεί σωματικά, ενώ στην Ισπανία μία γυναίκα δολοφονείται κάθε τέσσερις μέρες, δηλαδή περίπου 100 γυναίκες φονεύονται τον χρόνο. Στην Γαλλία μία κάθε πέντε μέρες, εξαιτίας της αντρικής κακοποίησης στο σπίτι. Το 1/3 από αυτές μαχαιρώνεται, το 1/3 φονεύεται με πυροβόλο όπλο, το 20% στραγγαλίζεται και το 10% ξυλοκοπείται μέχρι θανάτου.


[Τα στατιστικά στοιχεία για την Ελλάδα]

domestic-violence-mental-disorders

Η ίδια έρευνα αναφέρει ότι στην Ελλάδα μία στις τέσσερις γυναίκες από 15 ετών και άνω, δηλαδή ποσοστό 25%, έχει πέσει θύμα σωματικής ή σεξουαλικής βίας. Το 5% των γυναικών στην Ελλάδα – έναντι 12% στην Ε.Ε. – είχαν εμπειρίες σεξουαλικής βίας κατά την παιδική ηλικία, οι μισές εκ των οποίων προέρχονταν από άνδρες που δεν γνώριζαν.

Δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία για τις δολοφονίες γνωρίζουμε ωστόσο πως η ενδοοικογενειακή βία έχει καταστεί για τις Ευρωπαίες ανάμεσα στα 15 και 44 χρόνων η πρώτη αιτία αναπηρίας και θανάτου, αφήνοντας πίσω ακόμη και τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα ή τον καρκίνο.


[Το προφίλ του δράστη]

Θα νόμιζε κανείς πως στην πλειοψηφία τους οι δράστες αποτελούν άτομα με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, ή ότι πρόκειται για πολίτες «κατώτερων»στρωμάτων κοινωνικής τάξης. Κι όμως οι έρευνες το διαψεύδουν.
Η πενταετής έρευνα του Συμβουλίου τη Ευρώπης (2004-2009) αποκάλυψε πως το μεγαλύτερο ποσοστό των δραστών αγγίζει τα κοινωνικά στρώματα με τα μεγαλύτερα εισοδήματα και τους περισσότερους τίτλους σπουδών. Για παράδειγμα, στην Ολλανδία, σχεδόν οι μισοί είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου, ενώ στη Γαλλία είναι είτε στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων, είτε αξιωματικοί του στρατού, της αστυνομίας ακόμα και γνωστοί ιατροί.  Στην Ελλάδα δε διαφέρουν και τόσο τα αποτελέσματα της έρευνας, μόνο που έρχεται να προστεθεί σε αυτά και η περίπτωση των…ιερωμένων.


[Η εκτεταμένη διάσταση του προβλήματος]

o-DOMESTIC-VIOLENCE-facebook.jpg

Το πρόβλημα φαίνεται να είναι πολύ μεγαλύτερο στην πραγματικότητα κι αυτό γιατί η καταγγελία της βίας συνεχίζει να αποτελεί ταμπού. Μόλις ένα 3% των γυναικών που υπήρξε θύμα κάποιου είδους βίας κατήγγειλε το συμβάν στην αστυνομία, ή σε κάποιον οργανισμό υποστήριξης τέτοιων θυμάτων.

Η ίδια έρευνα δείχνει πως οι συναισθηματικές και ψυχολογικές απόρροιες αυτής της βίας έρχονται για να μείνουν, αφού το 21% των θυμάτων σεξουαλικής βίας πάσχουν από κρίσεις πανικού, το 35% πάσχει από κατάθλιψη, ενώ το 43% αντιμετωπίζει δυσκολίες στις διαπροσωπικές του σχέσεις.

Μα, η έκταση του προβλήματος δε περιορίζεται μόνο ως εκεί. Εντυπωσιακό είναι και το ποσοστό της αδράνειας όλων όσων αποτελούν μάρτυρες επεισοδίων ενδοοικογενειακής βίας.  Οι περισσότεροι προτιμούν απλά να μην αναμιχθούν. Στην Ελλάδα υπάρχει ένα ποσοστό του 34%  του πληθυσμού (κι αυτό αφορά έρευνα της προηγούμενης πενταετίας), το οποίο ενώ γνωρίζει, δε μιλά, δε προσφέρει βοήθεια. Είναι, πραγματικά, σοκαριστικό το νούμερο και σε πρώτη ανάλυση υποδεικνύει βαθειές προβληματικές στην κοινωνική ψυχολογία, οι οποίες και μονιμοποιούν αλλά και μεγενθύνουν το πρόβλημα.


 [Πώς να ενεργήσετε]

stop-domestic-violence-copy.jpg
Η Ελληνική Αστυνομία δηλώνει ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας και καλεί τις γυναίκες να μη διστάζουν να το καταγγείλουν. «Αν γνωρίζετε κάποιον που είναι θύμα εκφοβισμού, μην φοβηθείτε να το πείτε σε ένα γονέα, φροντιστή, φίλο, δάσκαλο, αστυνομικό ή κάποιον άλλο που εμπιστεύεστε». αναφέρει η Ελληνική Αστυνομία.


Αν είστε θύμα:
Καλέστε το 100 σε περίπτωση άμεσης ανάγκης ή επικοινωνήστε με το τοπικό αστυνομικό τμήμα.
Επίσης μπορείτε να καλέσετε στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, η οποία είναι πανελλαδικής εμβέλειας, 24ωρης λειτουργίας – 365 μέρες το χρόνο. Η τηλεφωνική γραμμή SOS στελεχώνεται από ψυχολόγους και κοινωνικούς επιστήμονες που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας και υπηρεσίες ενημέρωσης και τηλεφωνικής συμβουλευτικής σε θύματα όλων των μορφών βίας λόγω φύλου. Δηλώστε την κακοποίηση και ζητήστε προστασία.
Έχετε το δικαίωμα να υποβάλετε μήνυση.
Εάν πάτε στο νοσοκομείο για εξετάσεις, μη διστάσετε να πείτε την αλήθεια για το τι σας συνέβη.
Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων λειτουργεί το Συμβουλευτικό Κέντρο της Αθήνας από το 1988. Το κέντρο παρέχει ΔΩΡΕΑΝ ψυχοκοινωνική στήριξη και νoμική συμβουλευτική σε γυναίκες θύματα βίας.
Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στο http://www.isotita.gr/index.php/docs/c41


Πηγές

  • Unicef
  • ΚΕΘΙ, ΓΓΙ, ευρωπαϊκό πρόγραμμα Daphne II στα πλαίσια του WWP
  • Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών
  • deltamoms.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.