Μαρκ Τουέιν: κάπνιζε 40 τσιγάρα την ημέρα, ενώ ήταν ο πρώτος διάσημος συγγραφέας που φωτογραφήθηκε ημίγυμνος.

“Καλοί τρόποι είναι η συμφιλίωση της μεγάλης ιδέας που έχουμε για τον εαυτό μας με τη μικρή ιδέα που έχουμε για τους άλλους.”- επιμέλεια, σύνθεση αφιερώματος, Μαρία Λυδία Κυριακίδου

Synopsis

mark-twain---about-his-autobiography

Γεννημένος στις 30 Νοεμβρίου 1835 στη Φλόριντα του Μισούρι, ο Σάμιουελ Λ. Κλέμενς, (Samuel L. Clemens), υπέγραφε με το ψευδώνυμο“Mark Twain” ενώ συνέχισε να γράφει πολλά μυθιστορήματα, μεταξύ των οποίων δύο από τα μεγαλύτερα κλασικά έργα της αμερικανικής λογοτεχνίας: “Οι περιπέτειες του Tom Sawyer” και “Οι περιπέτειες του Huckleberry Finn”. Ήταν επίσης οδηγός σε ποταμόπλοιο, δημοσιογράφος, λέκτορας, επιχειρηματίας και εφευρέτης. Ο Τουέιν πέθανε στις 21 Απριλίου 1910, στο Ρέντινγκ του Κονέκτικατ.


[Apodyoptis_special: #5 πράγματα που δε γνώριζες για τον μεγάλο συγγραφέα]

mark_twain_by_abdullah_freres_1867.jpg

1. Κάπνιζε, κατά μέσο όρο, σαράντα πούρα την ημέρα.
Μάλιστα, δήλωσε αστειεύομενος (μάλλον) γι’ αυτό : “Ποτέ δε καπνίζω σε υπερβολές – δηλαδή καπνίζω με μέτρο, μόνο ένα πούρο κάθε φορά.”

Κι όμως, είναι αλήθεια πως κάπνιζε σαράντα πούρα  ημερησίως, κατά μέσο όρο, γεγονός που σημαίνει πως στις περιόδους που έγραφε, ίσως να ξεπερνούσε κι αυτόν τον αριθμό. Πάντως,  ο Τουέιν έζησε, αισίως, ως τα εβδομήντα τέσσερα του χρόνια. 


2. Δήλωσε χρεοκοπία. 

Όλοι οι συγγραφείς της εποχής του πίστευαν πως θα χτυπήσουν φλέβα χρυσού με κάποιο ξεχωριστό βιβλίο τους και ο Τουέιν δε θα μπορούσε να εξαιρεθεί από αυτό.
Κι όντως, ήταν ένας εξαιρετικά επιτυχημένος συγγραφέας για την εποχή του, ωστόσο δεν ήταν το ίδιο επιτυχημένος και ως επιχειρηματίας.  Κάποτε , ενθουσιάστηκε πολύ με μια νέα, για την εποχή του, μηχανή δακτυλογράφησης, γνωστή ως Paige Compositor,  που επένδυσε 300.000 δολάρια για την αναβάθμιση της (αρκετά εκατομμύρια δολάρια στα σημερινά χρήματα).
Δυστυχώς, το μηχάνημα εμφάνισε αρκετά μηχανικά λάθη και έτσι ο Τουέιν αναγκάστηκε να κηρύξει πτώχευση πριν ξεκινήσει μια νέα επιχείρηση.
Είναι, πάντως, ενδιαφέρον ότι  ξεχρέωσε αργότερα όλους τους πιστωτές του, ακόμα και μετά την κήρυξη πτώχευσης, την οποία και δεν ήταν υποχρεωμένος να κάνει.

3. Έχασε τα τρία από τα τέσσερα παιδιά του, εξαιτίας διαφορετικών ασθενειών.

Ο γιος του Λάνγκτον, πέθανε από διφθερίτιδα, η δεύτερη κόρη του, Ολίβια, πέθανε από μηνιγγίτιδα, ενώ η τέταρτη κόρη του, Τζέην,  πέθανε από επιληψία.


4. Έδειχνε μεγάλο ενδιαφέρον στην παραψυχολογία.

Φαίνεται πως είχε “προβλέψει” με ακρίβεια τον θάνατο του αδερφού του, Χένρυ, πολύ καιρό πριν αυτός συμβεί και με την ίδια ακρίβεια, “προέβλεψε” και τον δικό του θάνατο!


5. Η γέννηση και ο θάνατος του, συνδέονται με τον κομήτη Χάλεϊ.
Γεννήθηκε δύο εβδομάδες από την ημέρα που κομήτης Χάλεϊ πλησίασε περισσότερο τη Γη, ενώ πέθανε την ημέρα που ο ίδιος κομήτης εμφανίστηκε ξανά.


[Apodyoptis_extra_special:]
Δείτε τη φωτογραφία του Μαρκ Τουέιν που φημολογείται πως τραβήχτηκε με σκοπό να εισάγει οι ίδιος στην αγορά ένα προϊόν, το οποίο, τελικά, δεν εισήχθη ποτέ.
Mark_Twain-Shirtless-ca1883.jpg

This slideshow requires JavaScript.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s