«Επιστολή προς γνωστό άγνωστο»

«Θα ζήσω. Στο είπα; Θα πονέσω σε προδοσίες, θα θρηνήσω σε απώλειες, θα ενθουσιαστώ με παιδικά χαμόγελα, μ’ εφηβικούς έρωτες, θα εξοργιστώ μ’ εσένα , θα ερωτευτώ ό, τι ερωτεύσιμο, θα ζηλέψω τον έρωτά μου, όπως του αξίζει…
– από την Ευαγγελία Αγγελούση

0336c73d88a22c995984eb0f0288be1a-d4likb9.jpg
Δε θα σου κάνω τη χάρη, ανθρωπάκο. Δε θα σου δείξω σκαμμένο το δέρμα μου απ’ τον πόνο που ΄χεις ανάγκη να δεις για να παρηγορήσεις τον δικό σου. Υπάρχει πόνος αληθινός και βαθύς, οδυρμός γοερός γύρω σου. Κι εσύ θες να δεις τον δικό μου.
Όχι.. άνοιξε τα τσιμπλιασμένα απ’ το λήθαργο μάτια σου κι αντίκρισε τον άδικο πόνο των ανθρώπων

Εγώ είμαι ευγνώμων για τον δικό μου, γιατί τον έκρινα δίκαιο. Δοξάζω τον ενυπάρχοντα στον άνθρωπο Θεό, που δεν ήπια – ως τώρα τουλάχιστον- απ΄ το μπασταρδεμένο με διάφορα υλικά αυτό ποτήρι του θανάτου των σπλάχνων μου, της παρανοϊκής δικαιοσύνης κάποιων υποχθόνιων θεοτήτων, των ανθρώπινων διαόλων που εξόρισαν τον παλιό εωσφόρο και σφετερίστηκαν τη θέση του, γιατί «δεν έκανε τόσο καλά τη δουλειά του».Δεν αρκεί να δοξάζω , το ξέρω. Γι’ αυτό κι οι τύψεις μου κι οι αγωνίες μου για το πώς εγώ , μικρό μυρμήγκι, θα κουβαλήσω στην πλάτη μου σπόρους βαρείς για χειμώνες άλλων. Τώρα προσπαθώ να τακτοποιήσω το δικό μου χειμώνα. Και δε θα σ’ αφήσω να με αποσπάσεις με τις μεμψιμοιρίες του θώκου σου. Δε θα προφασιστώ δυστυχία, αγύρτη μικρόνου, για να με αποδεχτείς.

Ναι , πόνεσα κι εγώ. Κυλίστηκα στη λασπουριά της ενοχής , πλύθηκα στο ψυχρό νερό του φόβου, στράγγιξα στο διάτρητο πλέγμα του πόνου , στέγνωσα στη θράκα της μοναξιάς. Και μέσα από τ’ άδυτα του πνιγμού μου βρήκα το χέρι και το όπλο της σχεδιαζόμενης αυτοχειρίας μου και την πρόλαβα. Και στάθηκα απέναντι στο χέρι αυτό με μια ανάσα τέτοια, που πάγωσε τον επικείμενο εκτελεστή.

Και μετά η φωτιά μου. Ναι, αυτή η φωτιά μου φλόγισε τον πάγο. Έλιωσε ο επίδοξος δολοφόνος μπροστά στα πόδια μου, τα αγέρωχα στεριωμένα σε έδαφος ζωής. Ναι, αυτή η φωτιά μου μ’ έσωσε. Δεν ντρέπομαι γι’ αυτήν .

Εσύ είσαι η προσβολή της προσωπικής αιδούς μου. Εσύ, άεργε νου! Εσύ, ο ψυχοβόρος , ο βολεμένος με τα φίδια του κόρφου σου. Ζεις απ’ το δηλητήριό τους. Μα στο μιθριδατισμό σου θ’ αντισταθώ. Εγώ θα ζήσω. Ούτε θάνατος ούτε ανοσία στο δηλητήριό σου, αυτό της θριαμβεύτριας στο πάλκο της σήψης σου. Δε θ’ απαρνηθώ το «είναι» μου για να σου αρέσω. Θ’ απαρνηθώ εσένα, θυματοποιημένε θύτη..

Θα ζήσω. Στο είπα; Θα πονέσω σε προδοσίες, θα θρηνήσω σε απώλειες, θα ενθουσιαστώ με παιδικά χαμόγελα, μ’ εφηβικούς έρωτες, θα εξοργιστώ μ’ εσένα , θα ερωτευτώ ό, τι ερωτεύσιμο, θα ζηλέψω τον έρωτά μου, όπως του αξίζει. Όλα αυτά ζωή είναι, σαβανωμένε. Δε θέλω το σάβανό σου. Το σέβομαι ως επιλογή σου , μα δεν το θέλω.

Επιλέγω να κρατήσω τις φασκιές μου. Αυτές μοσχοβολάνε ζωή. Το νεκροσέντονο της ψυχής σου αναδύει οσμή μούχλας, φορμόλης. Επιλέγω να πεθάνω πάνω στην κονίστρα της ζωής κι όχι στην αρένα σου, δυνάστη. Από σήμερα θα σε ξηλώνω λίγο λίγο απ’ το δικό μου κόσμο, ανθρωπάκο. Η γη είναι όλων μας. Δεν έχω εγώ χωράφι, όπως εσύ . Υπάρχεις στη γη μας, μα όχι στο ρούχο μου. Μια ψείρα στο ρούχο μου είσαι και θα σε ρίξω μαζί του στον κλίβανο. Το ρούχο μου θ’ αντέξει, μα εσύ θα λιώσεις.

Γι’ αυτό ψάξε για άλλες ταλαιπωρημένες υπάρξεις . Εγώ την ταλαιπώρια μου την αγάπησα, γιατί με βόηθησε να σε εντοπίσω . Γιατί με βόηθησε να βάλω στο ζύγι τη ζωή τη δική μου μα κι εκείνη των άλλων και να ξεκαθαρίσω ποιος δίσκος της παλάντζας χρειάζεται συμπλήρωμα .

Και, ω του θαύματος, διαπιστώνω πως είναι ο δίσκος με τις ζωές κάποιων άλλων. Κι αν όλοι μας δούμε κάποτε στην παλάντζα τις ζωές μας , τότε θα φανούν οι διαφορές των βαριδίων κι ανάλογα ίσως μοιράσουμε τα βαρίδια για να ισορροπήσει ο ζυγός. Να ισορροπήσει αυτός ο κόσμος…
Θα ζήσω, ανθρωπάριο. Στο είπα;;;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.