Φόβος: ο καλύτερος μου φίλος

«Ο φόβος σου δίνει τέτοια διαύγεια που με άλλη δε συγκρίνεται, αρκεί να ᾽χεις την ψυχραιμία και το σχέδιο να τον εξουσιάσεις ολοκληρωτικά…»
– από την Μαρία Λυδία Κυριακίδου

halloween_by_ahermin

 

Ο φόβος δεν είναι ένα συναίσθημα που γεννάται αυτόματα. Μερικώς μπορεί να αποτελεί κομμάτι του ενστίκτου σου, ενώ, κατά ένα άλλο μέρος, μπορεί να έχεις διδαχθεί να φοβάσαι συγκεκριμένες καταστάσεις, συνθήκες ή πρόσωπα.

Ο φόβος δεν είναι κι ένα συναίσθημα που μπορεί κανείς με άνεση να αναγνωρίσει. Έρχεται σε πολλές αποχρώσεις και φορώντας διαφορετικές μάσκες.
Το εκπληκτικότερο όλων είναι πως οι άνθρωποι δε χρειάζεται να βρεθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή κινδύνου για να νιώσουν φόβο.

Ίσως κι αυτό που σοκάρει περισσότερο από όλα είναι αυτό ακριβώς, ότι δηλαδή οι άνθρωποι είναι τα μοναδικά πλάσματα στον πλανήτη που κυριολεκτικά μπορούν να δημιουργήσουν φόβο απλά και μόνο με την σκέψη τους. Κι όσο αφήνονται σε τρομακτικές σκέψεις, τόσο φοβούνται περισσότερο κι όλο και περισσότερα πράγματα φαίνονται πλέον τρομακτικά.

Κι εκεί είναι που αρχίζει το πραγματικό πρόβλημα σε πρακτικό επίπεδο: ο φόβος γίνεται ο δυνάστης εκείνος που ορίζει το πώς θα διαχειριστεί το άτομο την εκάστοτε συνθήκη, πρόβλημα ή προβληματισμό του.

Και είναι σίγουρο πως, ως δυνάστης, δε δίνει και τις καλύτερες οδηγίες. Και δεν είναι λίγες οι φορές που το άτομο θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει ευθέως τον φόβο του και αν δεν καταφέρει ως τότε να τον ορίσει με ψυχραιμία, ο φόβος θα γίνει τρόμος.

Οι σκέψεις περί φόβου σκοπό έχουν να σε τοποθετήσουν σε όρια και να συντηρήσουν την ψευδαίσθηση περί ασφάλειας. Προάγουν σε πρώτο βαθμό αντίληψης την «διαίσθηση» πως θα συμβεί κάτι κακό.

Παρ΄όλα αυτά, είναι επίσης εκπληκτικό το πώς ο άνθρωπος, όταν μια πραγματικά δύσκολη συνθήκη γεννηθεί ή προκύψει, όταν δηλαδή μια πραγματική απειλή του χτυπήσει την πόρτα, θα φερθεί κατά το σύνηθες με γενναιότητα.

Κι όμως! Όσο μεγαλύτερη η απειλή τόσο πιο γενναίες και άφοβες οι ενέργειές του, τόσο πιο άμεσες και αποτελεσματικές. Στην πραγματικότητα, βέβαια, δεν είναι και τόσο «εκπληκτικό», μιας που γνωρίζουμε πως υποσυνείδητα ο άνθρωπος μπορεί και ξεχωρίζει την πραγματική απειλή από αυτήν που το μυαλό του ψυχαγωγείται, δημιουργώντας.

Αναγνωρίζοντας τον φόβο κάνεις καλό στον εαυτό σου γιατί μπορείς να τον πολεμήσεις – τουλάχιστον μπορείς να αρχίσεις να μαθαίνεις το πώς. Ο φόβος σου δίνει τέτοια διαύγεια που με άλλη δε συγκρίνεται, αρκεί να ᾽χεις την ψυχραιμία και το σχέδιο να τον εξουσιάσεις ολοκληρωτικά.

Μπορεί να γίνει σύμμαχός σου ή εχθρός σου ή ακόμη και ο καλύτερός σου φίλος.
Η επιλογή είναι δική σου.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.