Νόρα Πυλόρωφ:«Κουβαλάμε όλοι μας ενοχές και ίσως και συνενοχή…»

 

«Η Ιστορία γράφεται ως επί το πλείστον από τους κρατούντες. Σε ελάχιστες περιπτώσεις, λιγότερες από τα δάχτυλα του ενός χεριού, αναγκάστηκαν λαοί να λογοδοτήσουν».
– στην Μαρία Λυδία Κυριακίδου

iPiccy-collage

• Αντιμετωπίζετε το γράψιμο σαν ένα είδος πνευματικής εξάσκησης;

«Για να το αντιμετωπίσω έτσι θα έπρεπε να μπορούσα να αποστασιοποιηθώ από τη συγγραφή, πράγμα που δε συμβαίνει. Ευτυχώς. Πιστεύω ότι πρέπει να γράφουμε από ψυχής πρώτα και ενδεχομένως να περνούμε τα γραφόμενα από την κρισάρα του μυαλού».


Επηρέασε η έκδοση του πρώτου σας βιβλίου την διαδικασία της συγγραφής σας;

«Επηρέασε πολύ με την έννοια ότι πήρα θάρρος να γράψω μυθιστόρημα που το θεωρούσα πολύ δύσκολο εγχείρημα γιατί πίστευα ότι στη μικρή φόρμα ήμουν καλύτερη».


• Μπορείτε να ανακαλέσετε μια πρώιμη εμπειρία, από την οποία αντιληφθήκατε την δύναμη της γλώσσας;

«Η δύναμη της γλώσσας μου ήταν και γνωστή και πολύ οικεία γιατί από πολύ νωρίς, από τα μαθητικά μου χρόνια ακόμα, μετέφραζα λογοτεχνία και δημοσίευα τα κείμενά μου σε εφημερίδες και περιοδικά».


• Υπάρχει κάποιο μυθιστόρημα που αγαπάτε, το οποίο δεν έτυχε μεγάλης αναγνώρισης από το κοινό;

«Λατρεύω τη γραφή του Καταλανού συγγραφέα Jaume Cabré και ιδιαίτερα το βιβλίο του «Οι φωνές του ποταμού Παμάνο» που δε βρήκε την αναγνώριση που του άξιζε από το ελληνικό αναγνωστικό κοινό».


Στο τελευταίο σας βιβλίο, «Συνένοχοι» ερχόμαστε σε γνωριμία με την ιστορία 5 ανθρώπων, επιβατών μιας ίδιας διαδρομής, οι οποίοι και κουβαλούν ένα μεγάλο, κοινό κι ένοχο μυστικό. Κουβαλάμε, λίγο ή πολύ, όλοι, μια παρόμοια ταυτότητα, αυτήν την συνενοχής;


9786180125443_hd
«Κουβαλάμε  όλοι μας ενοχές και ίσως και συνενοχή. Κάποιοι βασανίζονται. Κάποιοι – και τους ζηλεύω που μπορούν και τους απεχθάνομαι που το κάνουν – διαθέτουν την ικανότητα να τα σκουπίζουν όλα κάτω από το  χαλί».


• Στο ίδιο βιβλίο η ηρωίδα αναρωτιέται «Ολόκληρο λαό πώς να τον τιμωρήσω;» Άραγε, τιμωρούνται οι λαοί σήμερα; Κι αν ναι, πως διαπιστώνετε την «ποινή» τους;

«Όχι, δεν τιμωρούνται. Η Ιστορία γράφεται ως επί το πλείστον από τους κρατούντες. Σε ελάχιστες περιπτώσεις, λιγότερες από τα δάχτυλα του ενός χεριού, αναγκάστηκαν λαοί να λογοδοτήσουν».


• Μπορείτε να αναφερθείτε σε συγγραφικές προσωπικότητες που σας επηρέασαν βαθιά;

«Θαυμάζω το έργο ενός συγγραφέα, δεν μπορώ να πω όμως ότι κάποιοι με επηρρέασαν. Είχα πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου  ότι πρόκειται για ανθρώπους με αδυναμίες που πολλές φορές το έργο τους δε συμβάδιζε με το χαρακτήρα τους. Και αυτό καλώς ή κακώς αποτέλεσε τροχοπέδη στις προτιμήσεις μου. Αν όμως επιμένετε ποιοι με κάναν να προβληματισθώ, θα μπορούσα να αναφερθώ στον Franz Kafka, και ενδεχομένως στους δυο κορυφαίους Ελβετους συγγραφείς στον Max Frisch και στον Friedrich Dȕrrenmatt».


Υπάρχουν στο «συρτάρι» σας νέα έργα που περιμένουν να δουν το φως της έκδοσης;

A 0051

«Υπάρχει ένας τόμος διηγημάτων και το καινούργιο μυθιστόρημα με το οποίο καταπιάνομαι τώρα».


Αν υποθέσουμε πως θα μπορούσαμε να «γυρίσουμε πίσω τον χρόνο», υπάρχει κάτι που θα συμβουλεύατε στον νεότερο εαυτό σας;

«Να μην ενοχλούμαι και να μην πληγώνομαι από τις πράξεις των άλλων ούτε να ζητώ ανταλλάγματα σε μορφή ευγνωμοσύνης για κάτι καλό που έκανα».


Το βιβλίο της κ. Πυλόρωφ, «ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ»,  μπορείτε να το παραγγείλετε από εδώ

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.