«ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΧΙΛΜΠΙΛΗ» | Εκδόσεις ΔΩΜΑ

 «Το βιβλίο των εκδόσεων ΔΩΜΑ είναι ένα βιβλίο – μαχαίρι για τις ταξικές αντιθέσεις στην αμερικάνικη οικονομία»
– γράφει η Σέβη Σαλαγιάννη

Cover_Opsi

Μια μυθιστορηματική βιογραφία πλημυρρισμένη από αναμνήσεις, εικόνες, παραστάσεις και βιώματα από τη ζωή των χιλμπίλιδων, των λευκών εργατών που ζουν στα προάστια των ΗΠΑ χτίζοντας το παρόν και το μέλλον στα κουπόνια συσσιτίων. Αυτό ακριβώς είναι Το τραγούδι του χιλμπίλη, ένα μικρό σε μέγεθος, αλλά σημαντικό σε αφηγηματική αξία βιβλίο που με τις πρώτες γραμμές του τοποθετεί τον αναγνώστη σε θέση παρατηρητή μιας κοινωνίας ανθρώπων που επιβιώνουν (γιατί περί επιβίωσης πρόκειται) όντας απόκληροι, σε μια κοινωνία που δεν τους χωρά, δεν τους χώρεσε ποτέ και ίσως δεν έκανε κάποια αξιόλογη προσπάθεια να τους ενσωματώσει.

Εάν κάτι κληρονομεί ο πρόγονος χιλμπίλης στον απόγονό του αυτό είναι η αποτυχία. Η αποτυχία, όπως αυτή αποτυπώνεται και γίνεται αντιληπτή σε κάθε έκφραση της ζωής αυτής της κοινωνίας ανθρώπων, εντάσσεται σε ένα πλαίσιο «φυσικών γεγονότων», των οποίων οι άνθρωποι δεν δύνανται να θέσουν τους όρους τους. Ο J. D. Vance στην κατάθεση της ψυχής και της ζωής του περιγράφει μια κλειστοφοβική επιβίωση, όπου έννοιες και πράξεις, όπως η προσπάθεια και η αλληλεγγύη δεν χωρούν στην καθημερινότητα ενός χιλμπίλη δημιουργώντας ασύμβατα σχήματα.

Αν και ο ίδιος ο J.D. Vance είναι πρωταγωνιστεί με τις αναμνήσεις του, τις εντυπώσεις κλέβει σε μεγάλο βαθμό η Μέμω, η γιαγιά του. Μια γυναίκα σκληρόπετση, που καλείται να παίξει τον ρόλο της απούσας μητέρας για τον εγγονό του. Μια ιδιάζουσα φυσιογνωμία που συμβολίζει από τη μία την ελπίδα και τη δυνατότητα και από την άλλη την άξεστη και αγενή προσωπικότητα ενός χιλμπίλη. Με όχημα την αγάπη των παππούδων του και τη στήριξη της αδερφής του ο πρωταγωνιστής – αφηγητής σε αυτό το υπέροχο βιβλίο γράφει μόνος τις σελίδες της ζωής του, μη ξεχνώντας σε καμία περίπτωση τις ρίζες του.

Το βιβλίο των εκδόσεων ΔΩΜΑ είναι ένα βιβλίο – μαχαίρι για τις ταξικές αντιθέσεις στην αμερικάνικη οικονομία. Στις σελίδες του παρελαύνει η σύγχρονη κουλτούρα της δύσης, την κουλτούρα των κοινωνικών επιδομάτων και των fast food. Η οροσειρά των Απαλαχίων συμβολίζει σε μια δεύτερη ανάγνωση ένα νοητό σύνορο μεταξύ των μικροαστών Αμερικανών και των «λευκών σκουπιδιών», των λεγόμενων χιλμπίληδων.

Το κομμάτι που ίσως με προβλημάτισε περισσότερο είναι αυτό επί της προσωπικής ευθύνης. Ο J.D. Vance στο πρώτο του βιβλίο περιγράφει ότι το μέλλον είναι ατομική ευθύνη και επιλογές, οι οποίες και το καθορίζουν. Αν και αυτό ισχύει σε ένα βαθμό, ο κάθε ταξικός συγγενής των χιλμπίληδων αυτού του κόσμου δεν ξεφεύγει από την προδιαγεγραμμένη (όπως ίσως τη θεωρεί) πορεία του γιατί δεν του δόθηκε ποτέ η ευκαιρία να το κάνει. Και μπορεί ο ίδιος να κατάφερε να διαπρέψει στην προσωπική του ζωή και στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, αλλά -όπως πολύ όμορφα περιγράφει- στην προσπάθειά του αυτή είχε «συνένοχο» μια τρελογιαγιά, έναν περίεργο παππού και την οικογενειακή υποστήριξη που άλλοι δεν βρίσκουν ποτέ.

Οι εκδόσεις ΔΩΜΑ δίνουν στο κοινό τους ένα βιβλίο, που καταπιάνεται με μια σειρά θεμάτων, όπως η ενδοοικογενειακή βία, οι ταξικές διακρίσεις και η χρήση ναρκωτικών. Στις σελίδες του ξαναγράφεται το πασίγνωστο American Life, με τους όρους όμως ενός τσακισμένου από το περιβάλλον του πρωταγωνιστή που κουβαλά μαζί του ένα φορτίο εντάσεων, ξύλου και τσακωμού, το οποίο ωστόσο λειτουργεί ως όπλο μετατροπής του χάους (που φέρνει χάος, όπως το περιγράφει ο ίδιος) σε δημιουργία.

Το τραγούδι του χιλμπίλη ανήκει στη σειρά Testimonia και αποτελεί ένα υπέροχο μυθιστόρημα σύγχρονης ανάγνωσης που πλαισιώνεται από μια αξιόλογη δουλειά του νέου εκδοτικού οίκου ΔΩΜΑ. Το εξώφυλλο, ένα θλιμμένο αγόρι σε ασπρόμαυρο φόντο, δίνει την πινελιά του γλυκόπικρου συναισθήματος που κομίζει κανείς κλείνοντας το βιβλίο. Μια θλίψη για ένα σύμπαν που λειτουργεί με σκληρούς κανόνες, αλλά και μια ελπίδα νίκης.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.