«Η γέννηση του ήρωα», του Boris Cyrulnik | Εκδόσεις Κέλευθος

«Ο Boris Cyrulnik «συνομιλεί» μεταξύ άλλων με παραδείγματα από τον χώρο της ιστορίας, των θρησκειών και της τέχνης εξηγώντας γιατί είναι ήσσονος σημασίας για την ανθρωπότητα η δημιουργία γενναίων προτύπων που δοξάζονται για τις αρετές τους.»
– γράφει η Σέβη Σαλαγιάννη


Η-ΓΕΝΝΗΣΗ-ΤΟΥ-ΗΡΩΑ

Πώς προκύπτει η ηρωοποίηση χαρακτήρων και γιατί αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρωπότητας; Από τι υλικό είναι φτιαγμένοι οι ήρωες; Πώς μπορεί κανείς να γίνει ήρωας; Άραγε τους χρειαζόμαστε στη ζωή μας;

Τα παραπάνω αποτελούν κάποια βασικά ερωτήματα γύρω από το θέμα της κατασκευής ηρώων, το οποίο απασχολεί τον νευροψυχίατρο Boris Cyrulnik στο βιβλίο του «Η γέννηση του ήρωα», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέλευθος. Στη μελέτη του ο Cyrulnik εξετάζει περιπτώσεις ηρώων – καταπιανόμενος από τους πρωταγωνιστές των παιδικών βιβλίων ως τα υπαρκτά πρόσωπα της ιστορίας – τα οποία φέρουν πάνω τους τον χαρακτηρισμό του ήρωα. Εξετάζει τις περιστάσεις, μέσα στις οποίες «ανθίζει» το σύμβολο του ήρωα, ένας χαρακτήρας με αρετές, γενναίες ικανότητες και αντισυμβατικές ιστορίες να τον ακολουθούν. «Κάθε πολιτισμικό περιβάλλον χρειάζεται ήρωες, αφού δεν υπάρχει Ιστορία χωρίς τραγωδίες» αποφαίνεται ο γνωστός νευροψυχίατρος στο βιβλίο του, επιχειρώντας να δώσει τη δική του ερμηνεία στο ιδεατό ερώτημα «γιατί κάθε εποχή έχει το δικό της εργοστάσιο ηρώων».

«Οι μυθικοί ήρωες δοξάζονται ακόμα και αν αποτυγχάνουν στην αποστολή τους. Δεν ζητάμε από αυτούς να είναι νικητές, τους ζητάμε να αναπτερώσουν τον καταρρακωμένο ψυχισμό μας» σημειώνει σε άλλο σημείο στο βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέλευθος με τον συγγραφέα να εξηγεί στο κεφάλαιο «Ιερές αφηγήσεις» ότι ακριβώς αυτές είναι που συνενώνουν μια κοινότητα και νοηματοδοτούν τον όποιο πόνο τους.

Ο Boris Cyrulnik «συνομιλεί» μεταξύ άλλων με παραδείγματα από τον χώρο της ιστορίας, των θρησκειών και της τέχνης εξηγώντας γιατί είναι ήσσονος σημασίας για την ανθρωπότητα η δημιουργία γενναίων προτύπων που δοξάζονται για τις αρετές τους. Όπως συμβαίνει και με τα υπόλοιπα βιβλία του, ο ερευνητής επιχειρεί μια βουτιά στα βαθιά, στο ασυνείδητο του ανθρώπου και τις κρυμμένες σκέψεις και επιθυμίες, επιδιώκοντας παράλληλα να ερμηνεύσει τα ευρύματά τους τοποθετώντας τα στο μικροσκόπιο της συλλογικής εμπειρίας. Το βιβλίο «Η γέννηση του ήρωα» είναι ένα δοκίμιο εκλαϊκευμένης ψυχιατρικής για όσους αναγνώστες ενδιαφέρονται να έρθουν σε επαφή με εργαλεία επιστημονικής ερμηνείας το θέμα που πραγματεύεται από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα.

Εν κατακλείδι, σε μια εποχή που κατακλύζεται από βιβλία αυτοβοήθειας και συμβουλές αυτοβελτίωσης, το «Η γέννηση του ήρωα» επιχειρεί επιτυχημένα τη σύζευξη της επιστήμης και της συγγραφής κλείνοντας το μάτι όχι μόνο στους γνώστες του αντικειμένου της ψυχολογίας, αλλά και στους πανταχού ενδιαφερόμενους. Συνίσταται ανεπιφύλακτα.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.