Cine Gems : «Hotel Pacific»

«Dignity is good, but not when you’re a waiter, kiddo»
– γράφει ο Γιώργος Κόνιαρης

MV5BNTg5MjgyMGItY2RkMi00Njk4LTgzMGUtZjBkNDI4MDcyZGJlXkEyXkFqcGdeQXVyMTc4MzI2NQ@@._V1_Ένα φτωχό επαρχιωτόπουλο αναζητά την κοινωνική του ανέλιξη μέσω μίας θέσης εργασίας στο περίφημο Pacific Hotel της δεκαετίας του 1930.

Ο νεαρός Ρόμαν (Marek Kondrat) χαζεύει εκστασιασμένος από τα παράθυρα την αριστοκρατία της Κρακοβίας, να γευματίζει στο πολυτελές εστιατόριο του ξενοδοχείου. Μόλις έχει πιάσει δουλειά και βλέπει μπροστά στα αφελή μάτια του έναν μικρόκοσμο απαστράπτοντα, έτοιμο να τον κατακτήσει. Τουλάχιστον έτσι νομίζει…

Ο Τσέχος σεναριογράφος Pavel Hajný (Sexmission, 1984) προσαρμόζει στη μεγάλη οθόνη το ομότιτλο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Henryk Worcell. Στην καρέκλα του σκηνοθέτη κάθεται ο βραβευμένος Janusz Majewski (Sublokator, 1966) και μπροστά από την κάμερα δίνουν μερικές μεστές και πολύ αξιόλογες ερμηνείες, ορισμένοι από τους πλέον δημοφιλείς ηθοποιούς  (Jaroslava Schallerová, Czeslaw Wollejko, Roman Wilhelmi) της κεντρικής Ευρώπης. Όλα συντονίζονται αθόρυβα και μελετημένα σαν από έναν επιδέξιο maître d’hôtel, ενώ το παρασκηνιακό μέρος της εστίασης μαζί με τον ψυχισμό και τις συμπεριφορές των ανθρώπων της, όχι απλώς περιγράφονται, αλλά αναλύονται και διαθέτουν ανάγλυφη υπόσταση.

Οι συνθέσεις του καταξιωμένου τζαζίστα Jerzy Matuszkiewicz ντύνουν και σχολιάζουν ιδανικά. Ταιριάζουν δημιουργικά με την αδιόρατη ειρωνεία του σεναρίου, τη μελαγχολική διάθεση και το ύφος της εποχής.

Μέσα από την ιστορία του νεαρού ήρωας απογυμνώνεται ολόκληρo το κοινωνικό και πολιτικό σύστημα της προπολεμικής Πολωνίας. Ξεκινά ως λαντζιέρης και βρίσκει τα πατήματά του αργά αργά στον μικρόκοσμο του εστιατορίου έξω από τη λαμπερή σάλα – μέσα στις κουζίνες, στα αποδυτήρια και στα δωμάτια του προσωπικού. Ξετυλίγονται προσωπικά δράματα, τραγελαφικά περιστατικά και πολλές βίαιες συγκρούσεις.

Υπομένοντας στωικά τους εξευτελισμούς, τις ταπεινώσεις και τις δοκιμασίες της απαιτητικής εργασίας και των δυναστικών ανωτέρων του αλλά και των ίδιων των καλεσμένων, ο Ρόμαν αναζητά μία «θέση στον ήλιο». Όσο πιο ψηλά ανεβαίνει στην ιεραρχία, όμως, βλέπει τον ίδιο του τον εαυτό και τους συντρόφους του να χάνονται στο σκοτάδι.

Τι θα επιλέξει να πράξει; Ποιον διάδρομο θα ακολουθήσει τελικά; Εκείνον προς τη σάλα ή εκείνον προς την πίσω έξοδο;

Το «Hotel Pacific» απέσπασε υποψηφιότητα για την Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου και κέρδισε δύο βραβεία στο Φεστιβάλ Πολωνικού Κινηματογράφου (Καλύτερου Ηθοποιού και Καλύτερου Ήχου).

Κάντε μία κράτηση και δεν θα χάσετε.

MV5BMGRhZjI0ZDgtZWVmYy00NDQ3LTgwNjQtMTAwNGE4N2Q5Y2U1XkEyXkFqcGdeQXVyNjg3MTIwODI@._V1_.jpg


Hotel Pacific (Zaklete rewiry)

Έγχρωμο – 94’ – Πολωνία

Σκηνοθεσία: Janusz Majewski
Πρωταγωνιστούν: Marek Kondrat, Roman Wilhelmi, Roman Skamene, Michal Pawlicki

 

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.