Κατοικίες στον Άρη

Το Mars Ice Home είναι μια πολλά υποσχόμενη λύση για τα προβλήματα επιβίωσης στον Άρη, και είναι το πρώτο πράγμα που θα δούν οι πρωτοπόροι καθώς θα βγαίνουν από το διαστημικό σκάφος μετά από μήνες διαστημικών ταξιδιών -από τον Θωμά Αργυρέα.

Οι ερευνητές της NASA πρέπει να ξεπεράσουν πολλές δυσκολίες προκειμένου,κάποια ημέρα, αστροναύτες να πατήσουν το πόδι τους στον Άρη. Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια είναι το πού θα μείνουν αυτοί οι πρωτοπόροι δηλαδή πώς θα τρέφονται, θα κοιμούνται και θα χαλαρώνουν. Μετά από σκέψεις και συζητήσεις, οι μηχανικοί κατέληξαν σε μια δοκιμασμένη λύση, σε ένα igloo, κυριολεκτικά δηλαδή, σε ένα «σπίτι από πάγο».

Πράγματι, η NASA εξετάζει σοβαρά τη δημιουργία φουσκωτών θόλων που θα καλύπτονται από πάγο ώστε οι αστροναύτες, που θα ζήσουν και θα εργαστούν μέσα τους, να έχουν προστασία από ακραίες θερμοκρασίες και από ακτινοβολίες υψηλής ενέργειας.

Η NASA έδωσε στην δημοσιότητα μια απίστευτα καλή ιδέα για σπίτια στον Άρη που θα μοιάζουν με φουσκωτά ιγκλού.

«Μετά από μια μέρα ομαδικού προβληματισμού, αφιερωμένη στον εντοπισμό των αναγκών, των στόχων και των περιορισμών, αξιολογήθηκαν επί τροχάδην, πολλές ασυνήθιστες ιδέες και τελικά συγκλίναμε προς το τρέχον σχέδιο Igloo, το οποίο παρέχει μια εξαιρετική λύση για όλα», δήλωσε ο Kevin Vipavetz, ανώτερος μηχανικός συστημάτων στο Κέντρο Ερευνών Langley της NASA στη Βιρτζίνια.

Τι ακριβώς είναι ένα «Home Ice»; Λοιπόν,  το όνομα ανακαλεί στην σκέψη εικόνες των ιγκλού κι όντως η εξωτερική εικόνα δεν απέχει και πολύ. Η ιδέα των μηχανικών της NASA επίσημα ονομάστηκε «Ice Home» και πρόκειται για το εσωτερικό ενός φουσκωτού θόλου που, όταν διογκωθεί πλήρως, στην συνέχεια καλύπτεται με ένα παχύ εξωτερικό φύλλο προστατευτικού πάγου. Μοιάζει με αυτό:

mih_fig-3_cloudsao-search_crewarrives
Η κατοικία «Mars Ice Home» στο περιβάλλον του Άρη

Ο σχεδιασμός του Mars Ice Home έχει πολλά πλεονεκτήματα που το καθιστούν μια ελκυστική ιδέα για υλοποίηση. Είναι ελαφρύ,  μπορεί εύκολα να μεταφερθεί στον Άρη, να αναπτυχθεί με απλή ρομποτική διαδικασία και στη συνέχεια να γεμίσει με νερό, πριν προσεδαφιστεί το πλήρωμα που θα μείνει σε αυτό.

Ενσωματώνει τα υλικά που προέρχονται από τον Άρη και επειδή το νερό στον πάγο Home θα μπορούσε, ενδεχομένως, να μετατραπεί σε καύσιμο πυραύλων για την επιστροφή των οχημάτων από τον Άρη, η ίδια η δομή προσφέρεται και ως μια δεξαμενή αποθήκευσης που μπορεί να ξαναγεμίσει για την επόμενη φορά που θα έρθει πλήρωμα αστροναυτών.

Ο κύριος στόχος της ιδέας του Ice Home είναι να προστατεύσει τους αστροναύτες από την ακτινοβολία υψηλής ενέργειας, όπως είναι οι κοσμικές ακτίνες, οι οποίες μπορούν να διαπεράσουν την ατμόσφαιρα του Άρη. Αυτές οι ακτίνες μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα, αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας ανησυχητικής απόκλισης για την υγεία, όπως είναι ο καρκίνος και η οξεία ασθένεια από ακτινοβολία.

Όπως αποδεικνύεται, δεδομένου ότι ο πάγος είναι πλούσιος σε υδρογόνο, δρα ως ασπίδα ενάντια σε αυτές τις ακτίνες, καθιστώντας τον μια μεγάλη κάλυψη για την απορρόφηση των ακτίνων πριν προσβάλλουν τους αστροναύτες. Αυτό γίνεται καλύτερα κατανοητό με την κάτωθι εικόνα, στην οποία μπορείτε να δείτε πόσο παχύς θα είναι ο πάγος γύρω από την κορυφή του θόλου, παρέχοντας την απαιτούμενη προστασία.

 1. Χώροι πληρώματος
 2. Κουκέτες
 3. Χώροι υγιεινής
 4. Θερμοκήπια
 5. Παρασκευαστήριο τροφής
 6. Βιβλιοθήκη – αναγνωστήριο
 1. Καθιστικό
 2. Ενδιάμεση θύρα ασφαλείας
 3. Αεροθάλαμος εισόδου
 4. Θάλαμοι προστατευτικού πάγου
 5. Αεροθάλαμοι θερμικής μόνωσης
 6. Παράθυρα

nasaice2

«Τα υλικά, που θα τα συνθέτουν, θα πρέπει να αντέξουν πολλά χρόνια χρήσης στο σκληρό Αρειανό περιβάλλον το οποίο συμπεριλαμβάνει υπεριώδη ακτινοβολία, ακτινοβολία φορτισμένων σωματιδίων, πιθανώς κάποιο ατομικό οξυγόνο, υπερχλωρικά, καθώς και θύελλες σκόνης – αν και όχι τόσο έντονες, όπως στην ταινία για τον Άρη », εξηγεί η Sheila Ann Thibeault, ερευνήτρια  επίσης, στο Ερευνητικό Κέντρο Langley.

Εκτός του ότι θα προσφέρει προστασία από τις σκληρές περιβαλλοντικές συνθήκες του Άρη, το Mars Ice Home, θα είναι και εξαιρετικά ελαφρύ σε σύγκριση με άλλες ιδέες για οικισμό που προϋπέθεταν την κατασκευή των κτιρίων εδώ στη Γη, πριν από τη μεταφορά τους στον Κόκκινο Πλανήτη.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για τους ανθρώπους για να επιβιώσουν στον Άρη, λέει η ομάδα, είναι να σκαφτεί ένα υπόγειο λαγούμι, το οποίο θα προσφέρει την καλύτερη προστασία από όλες τις επιβλαβείς επιδράσεις στην επιφάνεια.

Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει αρχικά, να περιμένει τους αστροναύτες κάποιο είδος καταφυγίου μόλις φτάσουν εκεί και η ομάδα των μηχανικών σκέφτεται ότι ο θόλος από πάγο -με τον ελαφρύ σκελετό του, την εύκολη κατασκευή και την δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν υλικά και νερό που βρίσκονται ήδη στον πλανήτη – θα μπορούσε να είναι η τέλεια λύση.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Η ομάδα μηχανικών της NASA παρουσιάζει συσκευασμένη την κατοικία Igloo.

«Μετά από μήνες ταξιδιού στο διάστημα, θα ήταν υπέροχο, οι αστροναύτες, να βρούν στον Άρη ένα σπίτι έτοιμο για να κατοικίσουν και να επιβιώσουν», εξηγεί το μέλος της ομάδας Κέβιν Kempton.

Χωρίς το φουσκωτό Mars Ice Home, οι ερευνητές θα πρέπει να βρουν έναν τρόπο να στείλουν βαριά μηχανήματα διάτρησης και σκαψίματος στον Άρη ώστε να δημιουργήσουν υπόγεια καταφύγια πριν οι αστροναύτες φτάσουν εκεί, κάτι που θα ήταν υπερβολικά περίπλοκο και θα κόστιζε πάρα πολλά χρήματα.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι το Mars Ice Home φαίνεται να είναι μια πολλά υποσχόμενη λύση για το σύνολο των διαφόρων προβλημάτων που σχετίζονται με την επιβίωση στον Άρη, και κάλλιστα θα μπορούσε να είναι το πρώτο πράγμα που θα δούν οι πρωτοπόροι στο μέλλον καθώς θα βγαίνουν από το διαστημικό σκάφος μετά από μήνες κουραστικού διαστημικού ταξιδιού.

Πηγές:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.