Κάρολος Ντίκενς: ορκίστηκε να ξεφύγει από τη φτώχεια και τα κατάφερε

«Μη κλείνεις ποτέ τα χείλη σου σε εκείνους, που άνοιξες την καρδιά σου.» – από τη Μαρία Λυδία Κυριακίδου

〈 Synopsis 〉

1354510515659-cached

Ο Βρετανός μυθιστοριογράφος Charles Dickens γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου , 1812 στο Πόρτσμουθ της Αγγλίας. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του στη συγγραφή, έγραψε τα αγαπημένα μας κλασικά μυθιστορήματα «Όλιβερ Τουϊστ», «Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα» «Ντέηβιντ Κόπερφιλντ», » Ιστορία δύο πόλεων» και «Μεγάλες Προσδοκίες».

Στις 9 Ιουνίου του 1870, ο Ντίκενς θα πεθάνει, ύστερα από ισχυρο εγκεφαλικό επεισόδιο, αφήνοντας το τελευταίο του μυθιστόρημα «Έντγουϊν Ντρουντ», ημιτελές.


〈 Τα πρώτα χρόνια 〉

2006bb2609_charles_dickens_photograph

Ο πατέρας του Ντίκενς ήταν ένας φτωχός δημόσιος υπάλληλος που δύσκολα τα έβγαζε πέρα. Παρόλο που ήταν φτωχή οικογένεια, ήταν αγαπημένη τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια. Κάποια στιγμή μάλιστα, ο πατέρας του έφτασε στο σημείο να μπει στη φυλακή για τα χρέη του. Αυτό, πλήγωσε τόσο βαθειά τον Ντίκενς, που ορκίστηκε πως θα κάνει τα πάντα για να ξεφύγει από τη φτώχεια.

Ήταν μόλις δεκαπέντε χρονών, όταν αναγκάστηκε να σταματήσει το σχολείο για να εργαστεί σε εργοστάσιο βερνικιών. Ήταν όμως πολύτιμες οι εμπειρίες, που αποκόμισε από αυτή την περιπέτεια, εμπειρίες που του φάνηκαν χρήσιμες στο κατοπινό έργο του.629-charles-dickens-q80-2907x3643

Για καλή του τύχη, ήρθε μια απροσδόκητη κληρονομιά, κάποια χρόνια αργότερα, η οποία και αποφυλάκισε τον πατέρα του και απάλλαξε τον ίδιο από τη δουλειά που μισούσε. Έπειτα από αυτό πήγε άλλον έναν χρόνο στο σχολείο κι έπιασε δουλειά σε ένα δικηγορικό γραφείο, δουλειά που επίσης αντιπαθούσε πολύ.

Τελικά, αποφάσισε να μάθει στενογραφία και έγινε ανταποκριτής εφημερίδας. Μάλιστα ήταν τόσο καλός, που κανένας στο Λονδίνο δε μπορούσε να συγκριθεί μαζί του στην ακρίβεια και στην ταχύτητα των ειδήσεων.


〈 Οι πρώτες συγγραφικές απόπειρες, η προσωπική ζωή 〉

charles-dickens-shown-1863-a-christmas-carol

Στον ελεύθερο χρόνο του έγραφε συνεχώς.
Ήρωες του, ήταν πρόσωπα που συναντούσε, άνθρωποι που γνώριζε. Μπόλιαζε με τη πλούσια φαντασία του τους τύπους των ανθρώπων αυτών, προσθέτοντας έτσι, τη δική του προσωπική πινελιά στη διαμόρφωση της φιγούρας τους.

 Το πρώτο του έργο, με τίτλο «Σκιαγραφήματα του Μποζ», τυπώθηκε το 1836,  ενώ το  Μάρτιο της ίδιας χρονιάς, κυκλοφόρησαν τα «Χαρτιά του Πίκγουικ», που έγιναν ανάρπαστα από το αναγνωστικό κοινό. Μετά εκδόθηκε ο «Όλιβερ Τουίστ», εμπνευσμένος από όσα είχε δει και γνωρίσει ο Ντίκενς στις περιοδείες του ως ανταποκριτής εφημερίδος.

Στα πρώτα αυτά χρόνια παντρεύεται και κάνει εννέα παιδιά. Τα οικονομικά του βελτιώνονται συνεχώς, γεγονός που τον ωθεί να αλλάζει συνεχώς σπίτια, μετακομίζοντας σε όλο και μεγαλύτερα.charles_dickens_with_his_two_daughters_by_mason__co_robert_hindry_mason


 〈 Η σχέση με τους Αμερικανούς – τελευταία χρόνια και θάνατος 〉

o-charles-dickens
Charles Dickens

Στην πορεία αυτή έγινε εξαιρετικά δημοφιλής. Μάλιστα, ήταν τέτοια η φήμη του που ταξίδεψε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Το 1842 , ταξιδεύοντας στην Αμερική, θα τον περιμένει μια ενθουσιώδης υποδοχή.

Όμως, οι Αμερικανοί θα του φανούν θορυβώδεις και ακαλλιέργητοι, άνθρωποι χωρίς τακτ,  χωρίς σεβασμό στην ξένη πνευματική ιδιοκτησία και υποστηρικτές της δουλείας. Γυρνώντας πίσω στην Αγγλία, δε θα διστάσει να εκφράσει και γραπτώς τις  δυσάρεστες αυτές απόψεις του, όπως στα «Αμερικανικά Σημειώματα» (1842).

Το 1843 είχε εκδώσει τα «Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα», που γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία, ενώ αργότερα ακολούθησε ο «Δαβίδ Κόπερφιλντ».

Όταν θα έλθει πια η ώρα του «Δαβίδ Κόπερφιλντ» (1849-1850) , μιλάμε πλέον για το βιβλίο που θα είναι το αγαπημένο του και που ουσιαστικά θα αποτελέσει μια απόπειρα αυτοβιογραφίας του, όπως ο ίδιος θα παραδεχθεί .

Το 1859 εξέδωσε την «Ιστορία δύο πόλεων» και το 1860-1861 εξέδωσε σε σειρές τις «Μεγάλες Προσδοκίες».dickens-and-turk

Το 1867 συμβαίνει κάτι αναπάντεχο. Του γίνεται μια πρόταση από την Αμερική που δε θα μπορέσει να αρνηθεί , γεγονός που θα τον οδηγήσει να ταξιδέψει εκ νέου εκεί. Οι Αμερικανοί, χωρίς ίχνος μνησικακίας θα τον υποδεχθούν με τεράστιο ενθουσιασμό κι αυτό, θα προκαλέσει την αναίρεση των λόγων του Ντίκενς για τους Αμερικανούς.

Το 1868 ο Ντίκενς επέστρεψε στην Αγγλία και δύο χρόνια αργότερα, το 1870, πέθανε στο Ρότσεστερ. Η σορός του τάφηκε στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ.


 〈 Apodyoptis_Special: Μάθε #5 facts για τη ζωή του, απόλαυσε #6 του αποφθέγματα 〉

 #5 Facts ⇓dickens-and-turk

♦ Υπέφερε από κρίσεις επιληψίας. Ήταν τέτοια η επιρροή αυτών των κρίσεων, που την εμπειρία τους θα ενσωματώσει σε διάσημους ήρωες των βιβλίων του, όπως  στον Όλιβερ Τουϊστ.


♦ Το αγγλικό λεξικό της Οξφόρδης, του πιστώνει 247 νέες λέξεις ή καινούριες χρήσεις στην αγγλική γλώσσα.


♦ Το σπίτι του στο Gad Hill, στο Κent, είχε μια μυστική πόρτα σε σχέδιο απομίμησης βιβλιοθήκης. Τα ψεύτικα βιβλία είχαν τίτλους όπως» Η ζωή μιας γάτας» σε 9 τόμους.


♦ Ο Ντίκενς έδειχνε μεγάλο ενδιαφέρον για τον υπνωτισμό αλλά και το μεταφυσικό. Μάλιστα, το όνομα του συνδέθηκε με μια διάσημη έρευνα μεταφυσικού, της ομάδας που ονομαζόταν» Το Κλαμπ των Φαντασμάτων» του Λονδίνου.


♦ Είχε για κατοικίδιο ένα κοράκι, που το ονόμαζε Γκριπ, το οποίο και βαλσάμωσε όταν αυτό πέθανε το 1841.

[#Apodyoptis_linked_Special: Η κοινή  αγάπη του Ντίκενς και του Πόε  για το μεταφυσικό , όπως και για τα κοράκια,οδήγησε κάποτε στη συνάντηση των δύο. Διαβάστε περισσότερα εδώ.]


 #5 Quotes ⇓ d35e280dc06560f4bcc6dc97915f37b4

◊ «Μη κλείνεις ποτέ τα χείλη σου σε εκείνους, που άνοιξες την καρδιά σου.»


◊ «Δεν υπάρχει τίποτα στον κόσμο πιο ακαταμάχητα μεταδοτικό, όπως το γέλιο και το καλό χιούμορ.»


◊»Να έχεις μια καρδιά που δε σκληραίνει ποτέ, θυμικό που δε κουράζεται ποτέ και ένα άγγιγμα που ποτέ δε πονάει.»


◊ «Η πληγωμένη καρδιά. Νομίζεις πως θα πεθάνεις, μα απλά συνεχίζεις να ζεις, μέρα τη μέρα, μετά από μια απαίσια μέρα.


◊ «Υπάρχει η σοφία του μυαλού και υπάρχει η σοφία της καρδιάς.»


Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.


Πηγές

  • Wikipedia
  • Bio.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.