Ένα πλανητικό σύστημα, 7 Γαίες

Ένα πλανητικό σύστημα, τουριστικός προορισμός της αύριον -από τον Θωμά Αργυρέα.

Σήμερα, 22/2/2017, στις 8μμ ώρα Ελλάδος, η NASA, σε έκτακτη συνέντευξη τύπου σε παγκόσμια μετάδοση, ανακοίνωσε την ανακάλυψη ενός πλανητικού συστήματος, που ονομάστηκε Trappist-1, στον αστερισμό του Υδροχόου, σε απόσταση 39,18 έτη φωτός από μάς με τα εξής χαρακτηριστικά:

trappist-2-credit-nasa-jpl-caltech

7 πλανήτες με διαστάσεις παραπλήσιες της Γης.

Ήλιος

Trappist-1a: ψυχρός ερυθρός νάνος, πολύ μικρότερος από τον δικό μας, μόλις 8% της μάζας του Ήλιου μας, δηλαδή λίγο μεγαλύτερος από τον Δία.

Πλανήτες

  1. Trappist-1b: Ο πλησιέστερος με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, ακτίνα 1,113 R⊕ (R⊕= ακτίνα Γης),
  2. Trappist-1c: Επίσης με αρκετά υψηλές θερμοκρασίες που δεν μπορούν να διατηρήσουν το νερό σε υγρή μορφή, ακτίνα 1,049 R⊕
  3. Trappist-1d: Έχει στραμμένο προς τον ήλιο μόνιμα το ίδιο ημισφαίριο οπότε αυτή η πλευρά έχει θερμοκρασίες που δεν κρατούν το νερό υγρό ενώ η μόνιμα σκοτεινή πλευρά πολύ χαμηλές οπότε το νερό είναι σε παγωμένη μορφή. Υπάρχει και μια λεπτή ζώνη μεταξύ καυτής μέρας και παγωμένης νύχτας -το σύνορο μεταξύ των ημισφαιρίων- που επικρατούν εύκρατες συνθήκες, όπως φαίνεται στην εικόνα. Ακτίνα 1,163 R⊕
  4. Trappist-1e: Θερμοκρασίες κάτω από την θερμοκρασία βρασμού με μεγάλη πιθανότητα να διατηρούνται ωκεανοί. Ακτίνα ελαφρώς μεγαλύτερη της Γης.
  5. Trappist-1f: Θερμοκρασίες αρκετά κάτω από την θερμοκρασία βρασμού με μεγάλη πιθανότητα να διατηρούνται ωκεανοί. Ακτίνα λίγο μεγαλύτερη της Γης
  6. Trappist-1g: Θερμοκρασίες λίγο πάνω από την θερμοκρασία πήξης με μεγάλη πιθανότητα να διατηρούνται ωκεανοί και μεγάλα παγοκαλύματα. Ακτίνα λίγο μεγαλύτερη της Γης.
  7. Trappist-1h: Θερμοκρασίες αρκετά κάτω από την θερμοκρασία πήξης με μεγάλη πιθανότητα να υπάρχουν παγωμένοι ωκεανοί. Ακτίνα μικρότερη της Γης.

Σημείωση: Πιθανότατα, λόγω της μικρής απόστασης από τον ήλιο, περισσότεροι του ενός είναι «παλιρροϊκά κλειδωμένοι» δηλαδή, στρέφουν σταθερά την μία πλευρά τους προς αυτόν ενώ η άλλη είναι μόνιμα σε ψυχρό σκοτάδι.

Όλοι περιφέρονται πολύ κοντά στο άστρο με περιόδους που ποικίλουν από μιάμιση μέρα έως δεκατρείς μέρες, εκτός από τον έβδομο που δεν έχει μετρηθεί ακόμα.

Δηλαδή ένα πλανητικό σύστημα που μοιάζει με τον Δία και τα φεγγάρια του αλλά με πλανήτες πολύ μεγαλύτερους από τα φεγγάρια του Δία, στο μέγεθος της Γης.

Κατ’ αναλογία θερμοκρασιών και όχι ακτίνων περιφοράς γύρω από τον ήλιο, δείτε τα δύο συστήματα σε σύγκριση, το Trappist-1 και το δικό μας.

trappist-6-credit-ioa-amanda-smith

Είναι τόσο παραπλήσιες οι τροχιές των τριών κατοικήσιμων πλανητών (Οι διαφορές μικρότερες το ενός εκατομμυρίου χιλιομέτρων) που όταν βρίσκονται σε ελάχιστη μεταξύ τους απόσταση δεσπόζουν ο ένας στον ουρανό του άλλου.

Η κεντρική εικόνα του άρθρου περιγράφει ποιητικά πώς θα φαινόταν ο ουρανός καθενός από αυτούς σε φάση κοντινού περάσματος των άλλων δύο.

Η παρακάτω εικόνα μας δείχνει την τεχνική αναγνώρισης της ύπαρξης πλανήτη από την διακύμανση της φωτεινότητας του κεντρικού άστρου κατά το πέρασμα του πλανήτη μπροστά και πίσω από το άστρο.

pia20069-55_cnc_e_dataplot-cr.jpg

Δείτε τον τρόπο με τον οποίο προσδιορίσαμε τους πλανήτες μετρώντας την φωτεινότητα του άστρου και σκεφθείτε ότι σταθήκαμε τυχεροί να περιφέρονται έτσι ώστε περνάν ανάμεσα στο άστρο τους και σε εμάς.

Πλέον, ένα μεγάλο πλήθος τηλεσκοπίων, ήδη στρέφεται προς τον Trappist-1 και σύντομα θα έχουμε πληροφορίες.

Ήδη τα ευαίσθητα συστήματα φασματοσκόπησης στρέφονται προς τα εκεί προκειμένου να ανιχνεύσουν το φάσμα απορρόφησης της ατμόσφαιρας του κάθε πλανήτη καθώς θα περνά μπροστά από το άστρο με στόχο να δούμε αν έχουν υδρατμούς, οξυγόνο, ελαφρά οργανικά μόρια κλπ.

Σε όποιον ανιχνεύσουμε σοβαρά ποσοστά μοριακού οξυγόνου στην ατμόσφαιρά του, θα είμαστε βέβαιοι ότι διαθέτει ζωή. Και θα ετοιμαστούμε για… τουρισμό

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.