Χαμένοι στην… ερμηνεία

Οι επιστήμονες βρίσκονται σε αμηχανία προσπαθώντας να εξηγήσουν αυτό το μυστηριώδες Κοσμικό Ραδιοφωνικό σήμα.
«Είναι τόσο καινούργιο και τόσο άγνωστο!» – από τον Θωμά Αργυρέα

Υπάρχουν καταγεγραμμένες 22 αιφνίδιες ριπές ραδιοκυμάτων (FRB’s) όπως σας είχαμε ενημερώσει σε προηγούμενο άρθρο και δεν έχουμε ακόμα καμία ιδέα τι είναι, τι σημαίνουν ή από που προέρχονται από το Σύμπαν. Είναι γρήγορες ραδιοφωνικές ελάμψεις, από εκείνες τις λαμπρές εκρήξεις ενέργειας που διαρκούν μόνο χιλιοστά του δευτερολέπτου, αλλά είναι ένα δισεκατομμύριο φορές πιο φωτεινές από οτιδήποτε έχουμε δει στον γαλαξία μας. Η τελευταία αιφνίδια ραδιοφωνική ριπή που εντοπίστηκε προκάλεσε την πιο εκτεταμένη σύγχυση – αφού την κοιτάξαμε μέσα από το φακό κάθε τηλεσκοπίου, μπορούμε να δηλώσουμε ως επιστήμονες ότι δεν βρισκόμαστε καν κοντά στην επίλυση του μυστηρίου.

«Ξοδέψαμε πολύ χρόνο σε πολλά τηλεσκόπια για να βρούμε οτιδήποτε σχετίζεται με αυτό», δήλωσε η πρώτη συγγραφέας της μελέτης, η Emily Petroff από το Ολλανδικό Ινστιτούτο Ραδιοαστρονομίας, στον Ryan F. Mandelbaum στο Gizmodo.

«Έχουμε νέα παράθυρα μήκους κύματος που δεν είχαμε φτάσει να ανιχνεύσουμε ποτέ στο παρελθόν. Εξακολουθούμε να προσπαθούμε να καταλάβουμε από πού προέρχεται.»

Οι αιφνίδιες ριπές ραδιοκυμάτων (FRB – Fast Radio Bursts) είναι μερικά από τα πιο μυστηριώδη και εκρηκτικά σήματα στο Σύμπαν και έχουν συσχετιστεί με τα πάντα, από μικροκύματα μέχρι ξένα διαστημόπλοια.

Μόλις 22 από αυτά τα σήματα είναι επιβεβαιωμένα μέχρι σήμερα, ίσως να σας φαίνονται σπάνια, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι πραγματικά συνηθισμένα στο Σύμπαν – υπολογίζουν ότι περίπου 2.000 από αυτά τα «φωτίζουν» το Σύμπαν κάθε μέρα.

Ο λόγος για τον οποίο δυσκολευόμαστε να τα εντοπίσουμε είναι επειδή διαρκούν περίπου 5 χιλιοστά του δευτερολέπτου προτού εξαφανιστούν, και δεν ήταν παρά μόλις φέτος που οι επιστήμονες μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν ότι προήλθαν από το διάστημα – και όχι από κάποιες Γήινες παρεμβολές.

Αλλά το ότι προέρχονται από το διάστημα είναι περίπου όλο όσο έχουμε καταφέρει να πούμε από την άποψη του χαρακτηρισμού αυτών των πραγμάτων.

Έχει μόλις βγει ένα νέο paper που περιγράφει μια γρήγορη ραδιοφωνική έκλαμψη, που ονομάζεται FRB 150215, η οποία εντοπίστηκε σε πραγματικό χρόνο από το ραδιοτηλεσκόπιο Parkes στην Αυστραλία στις 15 Φεβρουαρίου 2015.

Εδώ είναι σε όλη του τη δόξα – ένα μεγάλο «blip»:

signal 1
Σήμα 1
Σήμα 2
Σήμα 2      Emily Petroff‏ @ebpetroff

Ο πρώτος λόγος είναι ότι η αιφνίδια ραδιοφωνική έκλαμψη είναι περίεργη και σε αντίθεση με άλλες FRB που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα, η Petroff και η ομάδα της ήταν σε θέση να την παρατηρήσουν μέσω διαφόρων τηλεσκοπίων σε όλο τον κόσμο, αλλά δεν μπόρεσαν να ανιχνεύσουν οποιοδήποτε άλλο σήμα ή ίχνος φωτός να προέρχεται από το ίδιο σημείο.

«Η ραδιοφωνική έκλαμψη παρακολουθήθηκε με 11 τηλεσκόπια για αναζήτηση ραδιοφωνικών ή οπτικών σημάτων, ακτίνων Χ, ακτίνων γάμμα ακόμα και νετρίνων», αναφέρουν οι ερευνητές.

«Δεν βρέθηκε ούτε πρόδρομη ούτε ύστερη εκπομπή που να σχετίζεται με την έκλαμψη και δεν παρατηρήθηκαν παλμοί λόγω επανάληψης στις 17.25 ώρες παρατήρησης».

Πώς μπορεί κάτι να παράγει τόση ενέργεια, όσο 500 εκατομμύρια ήλιοι και να μην αφήνει το παραμικρό φωτεινό ίχνος αμέσως μετά;

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο η FRB 150215 είναι παράξενη είναι ότι πραγματικά δεν θα έπρεπε να ήταν ανιχνεύσιμη από τη Γη, δεδομένης της κατεύθυνσης στο διάστημα από όπου προήλθε – πέρασε από μια εξαιρετικά πυκνή περιοχή του Γαλαξία για να φτάσει σε μας.

Όπως εξηγεί η Petroff στο Twitter, κατάφεραν να μετρήσουν την πόλωση της FRB 150215, «κάτι που είναι δύσκολο να επιτευχθεί».

Μια πτυχή της μέτρησης αυτής της πόλωσης – ένα μέγεθος που ονομάζεται Μέτρο Περιστροφής (RM) – ώθησε στην πραγματικότητα την ομάδα να διαγνώσει τη διαδρομή από όπου πέρασε το σήμα στο Γαλαξία .

Σε μια τέτοια πυκνή περιοχή του χώρου, η ομάδα περίμενε πολλές μαγνητικές παρεμβολές, και επομένως ένα υψηλό RM, αλλά πήρε το ακριβώς αντίθετο:

TL;DR: Big RM = lots of ordered magnetic fields between us and FRB. Small RM = not a lot of magnetic field between us and FRB.

For FRB 150215? The RM = 0 😯
Surprising, because the FRB went through a dense line through the Milky Way, so there should be *some* RM!

Αποδεικνύεται ότι οι ερευνητές είχαν εξαιρετική τύχη με αυτή, γιατί έτυχε να περάσει από κάποια «τρύπα» του Γαλαξία που είχε και μηδενικό RM.

Όσο για το πού οδηγούμαστε τώρα, το μυστικό για το επίλυση του μυστηρίου των FRB φαίνεται να είναι το μέγεθος δείγματος – έχουμε μόνο 22 από αυτές και οι επιστήμονες θα χρειαστούν πολύ περισσότερες για να ερμηνεύσουν πώς και από πού προέρχονται.

Θα πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι το paper δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί, έτσι οι ερμηνείες που διατυπώνονται θα μπορούσαν να αλλάξουν καθώς όλο και περισσότεροι ερευνητές στον τομέα παίρνουν τα χέρια τους στα δεδομένα – και θα μπορούσαν επίσης να προκύψουν και πιο παράξενες ερμηνείες τους ερχόμενους μήνες.

Όπως επισημαίνει η Petroff στο Gizmodo, «Δεν είναι πολύ συχνό γεγονός στην επιστήμη να δουλεύουμε σε κάτι τόσο νέο και τόσο άγνωστο ώστε να πρέπει να απαντάμε στα πλέον θεμελιώδη ερωτήματα».

Και αυτή η υπόθεση στην αρχή της χρονιάς ότι οι γρήγορες ραδιοφωνικές εκρήξεις θα μπορούσαν να προέρχονται από ώθηση μή γήινων διαστημοπλοίων; Η Petroff έχει άποψη και επ’ αυτού.

Η έρευνα έχει δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα προ-εκτύπωσης, arXiv.org.

Πηγή: Science Alert, 11 MAY 2017

Διαβάστε σχετικό προηγούμενο άρθρο: Οι αιφνιδιες ριπες ραδιοκυματων, ενδειξη εξωγηινης δραστηριοτητας;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.