“Ονειρεμένο ταξίδι”

“Δυο βραδιές πριν φύγει αρρώστησε και χρειάστηκε να μπει επειγόντως στο νοσοκομείο για μια επέμβαση.” – από τον Ευθύμη Καλομοίρη

Χρόνια ονειρευόταν αυτό το ταξίδι: μάζευε υλικά για εκείνο το μακρινό, εξωτικό μέρος, φωτογραφίες, χάρτες, αξιοθέατα, στοιχεία για την ιστορία και τους κατοίκους, την κουζίνα, τα έθιμα, τις παραδόσεις τους. Όταν όμως έφτανε η στιγμή να το επιχειρήσει, δίσταζε. Άλλοτε τα οικονομικά του ήταν περιορισμένα, άλλοτε προέκυπταν διάφορες υποχρεώσεις είτε ήταν με παρέες με τις οποίες κατέληγαν σε πιο συμβατικές επιλογές.
Ώσπου εκείνο το καλοκαίρι, πήρε πια την απόφασή του. Εισιτήρια, ξενοδοχεία, εγκαίρως κλεισμένα τα πάντα.
Όταν πλέον έφτανε η μεγάλη στιγμή της αναχώρησης, η αδημονία του είχε ξεπεράσει κάθε όριο: αβάσταχτα ανυπόμονος και χαρούμενος μαζί.
Δυο βραδιές πριν φύγει αρρώστησε και χρειάστηκε να μπει επειγόντως στο νοσοκομείο για μια επέμβαση. Όχι κάτι τραγικό, τον κράτησαν όμως μια βδομάδα κι έπειτα, όταν βγήκε, παρέμεινε κλεισμένος στο διαμέρισμά του για κάμποσο χρόνο.
Η ευκαιρία του έτσι χάθηκε. Αντί να χαθεί στα εξωτικά τοπία που λαχταρούσε, κατέληξε μόνος τον Αύγουστο να χαζεύει από την βεράντα τις πολυκατοικίες που άδειαζαν, δίχως να τολμά να ενημερώσει τους φίλους για την ατυχία του.
Αρχές Σεπτεμβρίου όλοι είχαν επιστρέψει από τις διακοπές τους. Ένα απόγευμα, βρέθηκαν σε ένα ταβερνάκι να τα πουν.
«Πώς τα πέρασες εκεί που πήγες;» τον ρώτησαν ανυποψίαστοι.
Δίστασε λίγο και μετά, αυτοσχεδιάζοντας, ξεκίνησε να τους διηγείται για τις φανταστικές του περιπέτειες σε εκείνο τον παραμυθένιο τόπο. Πόσο τον ζήλευαν ακούγοντάς τον, με πόσο ενθουσιασμό υποδέχονταν τις λέξεις του! Έκπληκτος από την ανταπόκρισή τους, πήρε να τους αραδιάζει όλο και πιο απίθανες, μαγικές περιγραφές και περιστατικά -και οι άλλοι, εντυπωσιασμένοι πάντα να παρακολουθούν. Το τεράστιο υλικό που είχε μαζέψει, οι εικόνες και οι τουριστικοί οδηγοί, χρησίμεψαν τελικά σε κάτι.
Κι ο μόνος που δεν έμεινε ενθουσιασμένος και μετά το τέλος της συνάντησης, ήταν ο ίδιος.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.