«Αν θες να πεις στον κόσμο την αλήθεια, κάνε τους να γελάσουν αλλιώς θα σε σκοτώσουν» – επιμέλεια, Μαρία Λυδία Κυριακίδου
Synopsis
Ο Tζορτζ Μπέρναρντ Σω, ήταν Ιρλανδός στην καταγωγή και υπήρξε κριτικός, δραματουργός και θεατρικός συγγραφέας που τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1925.
Γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1856 στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας. Το 1876 μετακόμισε στο Λονδίνο, όπου έγραφε τακτικά, αλλά αγωνίστηκε πολύ για να ανταπεξέρχεται οικονομικά.
Το 1895 έγινε κριτικός θεάτρου για το περιοδικό Saturday Review και άρχισε να γράφει δικά του δρώμενα. Το έργο του Pygmalion μεταφέρθηκε αργότερα δύο φορές σε κινηματογραφική αίθουσα, ενώ το σενάριο που έγραψε για την πρώτη του έκδοση κέρδισε ένα Όσκαρ.
Κατά τη διάρκεια της ζωής του, έγραψε περισσότερα από 60 έργα και κέρδισε πολλά άλλα βραβεία, μεταξύ των οποίων και το βραβείο Νόμπελ.
Θα πεθάνει στις 2 Νοεμβρίου 1950.
Πρώτα χρόνια
Ο συγγραφέας George Bernard Shaw γεννήθηκε στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας στις 26 Ιουλίου 1856. Ήταν το τρίτο και το νεότερο παιδί στην οικογένεια και η αρχική εκπαίδευση του είχε τη μορφή διδασκαλίας από τον θείο του.
Αρχικά, ο Shaw διερεύνησε τους κόσμους των τεχνών (μουσική, τέχνη, λογοτεχνία) υπό την καθοδήγηση της μητέρας του και μέσω τακτικών επισκέψεων στην Εθνική Πινακοθήκη της Ιρλανδίας.
Το 1872, η μητέρα του Shaw εγκατέλειψε τον σύζυγό της και πήρε τις δύο αδελφές του στο Λονδίνο, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα ακολούθησε κι ο ίδιος (η μικρότερη αδελφή του είχε πεθάνει στο μεταξύ), αποφασίζοντας να γίνει συγγραφέας.
Ο Shaw αγωνίστηκε οικονομικά και η μητέρα του ήταν εκείνη που τον στήριξε ουσιαστικά, ενώ πέρασε άπλετο χρόνο στο αναγνωστήριο του βρετανικού μουσείου, εργαζόμενος στα πρώτα μυθιστορήματά του.
Η ζωή της γραφής αρχίζει
Δυστυχώς, παρά το χρόνο που πέρασε γράφοντας, τα μυθιστορήματά του ήταν θλιβερές αποτυχίες, που απορρίφθηκαν ευρέως από τους εκδότες. Σύντομα, έστρεψε την προσοχή του στην πολιτική και στις δραστηριότητες της βρετανικής διανόησης, τόσο που προσχώρησε στην Fabian Society το 1884.
Η Fabian Society ήταν μια σοσιαλιστική ομάδα, της οποίας ο στόχος δεν ήταν παρά ο μετασχηματισμός της Αγγλίας μέσω μιας πιο ζωντανής πολιτικής και πνευματικής βάσης και ο Shaw άρχισε να εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό, ακόμη και την επεξεργασία μιας διάσημης οδού που δημοσίευσε η ομάδα (Fabian Essays in Socialism, 1889).
Το έτος μετά την είσοδό του στην εταιρεία Fabian, ο Shaw προσγειώθηκε σε κάποιο έργο συγγραφής με τη μορφή κριτικών βιβλίων και κριτικής τέχνης, μουσικής και θεάτρου, και το 1895 απασχολήθηκε στο Saturday Review ως κριτικός θεάτρου. Ήταν σε αυτό το σημείο που ο Shaw άρχισε να γράφει δικά του δρώμενα.
Ο δραματουργός
Τα πρώτα έργα του Shaw κυκλοφόρησαν σε τραγούδια με τον τίτλο «Plays Nepleasant» (που περιλαμβάνει το «Widowers’ Houses», «The Philanderer» και το «Mrs. Warren’s Profession») και το «Plays Pleasant» (που περιλαμβάνει ,»Arms and the Man», το «Candida», «The Man of Destiny» και το «You Never Can Tell» ).
Τα έργα αυτά ήταν γεμάτα με αυτό που θα γινόταν το πνεύμα της υπογραφής του Shaw, συνοδευόμενο από υγιείς δόσεις κοινωνικής κριτικής, οι οποίες προήλθαν από τις κλίσεις του Fabian Society. Αυτά τα έργα δεν θα συνέχιζαν να είναι τα καλύτερα για τα οποία θα τον θυμούνται ή εκείνα για τα οποία έχαιρε μεγάλης εκτίμησης, ωστόσο έθεσαν τα θεμέλια για την υπερμεγέθη καριέρα, την οποία τελικά έφτασε.
Ο λογοτεχνικός γίγαντας
Προς τα τέλη του 19ου αιώνα, ξεκινώντας από τον «Καίσαρα και την Κλεοπάτρα» (που γράφτηκε το 1898), το γράψιμο του Shaw ήρθε στο δικό του ύψος και ύφος, ως το προϊόν ενός ώριμου συγγραφέα.
Το 1903, ο Shaw έγραψε τον «Man and Superman», του οποίου η τρίτη πράξη, «Don Juan in Hell», έφτασε σε κατάσταση μεγαλύτερη από το ίδιο το έργο και συχνά διοργανώνεται ως ξεχωριστό έργο.
Ενώ ο Shaw θα γράψει θεατρικά έργα για τα επόμενα 50 χρόνια, τα έργα που γράφονται στα 20 χρόνια μετά το «Man and Superman» θα γίνουν θεμελιώδη έργα, στην καριέρα του.
Έργα όπως ο «Major Barbara» (1905), ο «Pygmalion» (1912), το «Androcles and the lion» και το λιοντάρι (1912) και ο «Saint Joan» (1923) καθιέρωσαν σθεναρά τον Shaw ως κορυφαίο δραματουργό της εποχής του.
Το 1925, ο Shaw τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ στη Λογοτεχνία.
Το «Pygmalion», ένα από τα πιο διάσημα έργα του Shaw, μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη το 1938, κερδίζοντας για τον Shaw ένα βραβείο Όσκαρ για τη συγγραφή του σεναρίου.
Το Pygmalion έφτασε σε μεγαλύτερη φήμη, όταν προσαρμόστηκε και με μουσική επένδυση και έγινε επιτυχία, πρώτα στη σκηνή του Μπρόντγουεϊ (1956) με τους Rex Harrison και Julie Andrews, και αργότερα στην μεγάλη οθόνη (1964) με τους Harrison και Audrey Hepburn.
Ο Shaw πέθανε το 1950 στην ηλικία των 94 ετών, ενώ εργαζόταν σε ένα ακόμα του έργο.
[#Apodyoptis_Special: #4 facts που πρέπει να ξέρεις για τον Shaw]

1.Σε μια περίπτωση που ο George Orwell έπρεπε να παραβρεθεί σε μια συνέντευξη στο BBC, ζήτησε από τον Shaw να δώσει άδεια για να αναφέρει μερικά σημεία από τα έργα του. Ωστόσο, ο Shaw δεν ανταποκρίθηκε ευνοϊκά και απέρριψε αμείλικτα την πρόταση.
2. Ο Shaw δεν ήταν ποτέ ενθουσιώδης άνθρωπος στο να λάβει βραβεία ή τιμητικές διακρίσεις. Μάλιστα βρίσκεται σε μια σπάνια λίστα με συγγραφείς που απέρριψαν τον τιμητικό τίτλο του ιππότη μαζί με τους E.M. Forster, τον Aldous Huxley και άλλους.
Μετά την άρνηση, δήλωσε ότι η αξία υπολογίζεται μόνο με βάση τις χρήσιμη συμβολή και το μεγαλείο που αποκτά κανείς στην ιστορία.
3.Η πιο συναρπαστική αλήθεια για εκείνον, είναι ότι του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ και το Όσκαρ και είναι ο μόνος άνθρωπος που θα λάβει και τις δύο αυτές τιμητικές διακρίσεις.
Το έτος 1925, ο Shaw δέχθηκε το βραβείο Νόμπελ για τη λογοτεχνία επειδή η σύζυγός του είπε ότι θα ήταν μεγάλη τιμή για την Ιρλανδία. Αν και δέχθηκε το Νόμπελ, ζήτησε από την επιτροπή να δώσει τα χρήματα προς μετάφραση της σουηδικής λογοτεχνίας στα αγγλικά.
Επίσης έγραψε ένα σενάριο για το έργο του «Pygmalion» και για το οποίο έλαβε Oscar το έτος 1938.
4 .Ήταν συνιδρυτής της Σχολής Οικονομικών του Λονδίνου, μαζί με τους Graham Wallas, Beatrice και Sidney Webb. Το σχολείο βρέθηκε το έτος 1895 με σκοπό την καλύτερη κοινωνία μέσα από την απαραίτητη εκπαίδευση.
[#Apodyoptis_linked_special: #4 special quotes του μεγάλου συγγραφέα]
- «Εσύ βλέπεις πράγματα και λες «γιατί», εγώ ονειρεύομαι πράγματα και λέω «γιατί όχι»
- «Βάλε τον κανόνα, να μη δώσεις ποτέ σε παιδί βιβλίο που δε θα διάβαζες ο ίδιος».
- «Αυτοί που δε μπορούν να αλλάξουν γνώμη, δε μπορούν να αλλάξουν τίποτα.»
- «Υπάρχουν δυο τραγωδίες στη ζωή. Η μία είναι να χάσεις αυτό που επιθυμεί η καρδιά σου και η άλλη να το αποκτήσεις.»
- «Ποτέ μη παλεύεις με γουρούνια. Θα λερωθείς μαζί τους και αυτό αρέσει στα γουρούνια.»