Γιατί δεν βρήκαμε ακόμα εξωγήινη ζωή;

Ο πραγματικός λόγος για τον οποίο δεν βρήκαμε ακόμα εξωγήινη ζωή είναι ότι είμαστε ήδη είδος υπό εξαφάνιση. -Μετάφραση, επιμέλεια: Θωμάς Αργυρέας

Μονάχα ο Γαλαξίας μας, φιλοξενεί από 100 έως και 400 δισεκατομμύρια αστέρια και στο καθένα από αυτά, δυνητικά, περιστρέφονται αρκετοί πλανήτες. Υπάρχουν, πιθανώς, τουλάχιστον δύο τρισεκατομμύρια γαλαξίες όπως ο δικός μας, στον παρατηρούμενο κόσμο, και καθένας φιλοξενεί τρισεκατομμύρια πλανητών, σε τροχιά, γύρω από εκατοντάδες δισεκατομμύρια αστέρια.

Ακόμα και αν οι πλανήτες, που μπορούν να διατηρήσουν ζωή, ήταν εξαιρετικά σπάνιοι, και μόνο βασιζόμενοι στους αριθμούς, θα πρέπει να υπάρχουν αρκετά έξυπνα όντα, οπουδήποτε στο σύμπαν.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με το Business Insider, εάν ένα πενιχρό 0,1% των δυνητικά κατοικήσιμων πλανητών στον γαλαξία μας, φιλοξενεί ζωή, αυτό θα σήμαινε ότι υπάρχουν περίπου ένα εκατομμύριο πλανήτες με ζωή πάνω τους.

Αυτοί οι αριθμοί ώθησαν τον Νομπελίστα Φυσικό Enrico Fermi να αναρωτηθεί σχετικά με τις εξωγήϊνες μορφές ζωής: «Πού είναι όλοι;» Αυτή η ερώτηση έχει γίνει γνωστή ως το παράδοξο του Fermi και διατυπώθηκε, αναφορικά σε ανθρωποειδείς μορφές ζωής.

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η υπόθεση του «Μεγάλου Φίλτρου», η οποία υποδηλώνει ότι προτού η έξυπνη ζωή κερδίσει την ευκαιρία να ξεφύγει από τα όρια του αρχικού της πλανήτη, προσκρούει σε ένα είδος «τοίχου»

Το Μεγάλο Φίλτρο

Υπάρχουν ορισμένες μεταβατικές στιγμές -βλέποντας τες από μια εξελικτική προοπτική- που συμβαίνουν καταλυτικά γεγονότα προτού, οποιοδήποτε είδος όπως το δικό μας, κυριαρχήσει στα γύρω πλανητικά συστήματα και πριν να μπορέσει να επικοινωνήσει με άλλους κατοικημένους κόσμους. Μεταβατικές στιγμές συμβαίνουν κάποιες φορές στα πρώιμα στάδια της ζωής, και -στην περίπτωσή μας- ίσως αντιμετωπίζουμε αυτό το φίλτρο στο τρέχον σημείο της εξέλιξής μας.

Η κλιματική αλλαγή, εάν αφεθεί να συνεχιστεί, θα καταστρέψει τελικά μεγάλο μέρος της ζωής στη Γη όπως την ξέρουμε. Ήταν το εξαιρετικά σταθερό κλίμα των τελευταίων 12.000 χρόνων που επέτρεψε στην ανθρωπότητα να ανθίσει και να επωφεληθεί από τη γεωργία κι από την εκβιομηχάνιση της κοινωνίας (αν και -τι ειρωνεία- αυτό μπορεί να είναι και η καταστροφή μας).

Πρόσφατες έρευνες υποδεικνύουν τα διάφορα χαρακτηριστικά των ειδών εκείνων, που είναι πιθανότερο να επιβιώσουν στο σκληρό περιβάλλον ενός πλανήτη που καταστράφηκε από αλλαγή του κλίματος: δύο από τα πιο ζωτικά χαρακτηριστικά είναι ένας παμφάγος ουρανίσκος και ένας γρήγορος κύκλος αναπαραγωγής. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι, είναι κυριολεκτικά το αντίθετο των τύπων των πλασμάτων που θεωρείται ότι θα είναι οι τελικοί επιζώντες.

Απολαύστε ένα ιδιαίτερα επεξηγηματικό video για τον ρόλο του «Μεγάλου Φίλτρου» και τα ενδεχόμενα που μας περιμένουν στην επόμενη στροφή της Ιστορίας δημιουργημένο από την ομάδα: Kurzgesagt – In a Nutshell.

Με άλλα λόγια, αν και τα πράγματα δεν ξεδιπλώνονται με τον ίδιο τρόπο στους διάφορους κατοικημένους πλανήτες, είναι πιθανό να υπάρχουν τόσα πολλά εμπόδια στην εξέλιξη της ζωής ώστε, άλλοι πολιτισμοί, ίσως δεν έχουν καταφέρει να επιβιώσουν και να επεκταθούν.

Ο David Wallace-Wells έγραψε στο «New York Magazine»: «Σε ένα σύμπαν που έχει στην διάθεσή του πολλά δισεκατομμύρια χρόνια και που τα αστρικά συστήματα διαχωρίζονται τόσο από τον χρόνο όσο και από το διάστημα, οι πολιτισμοί μπορεί να εμφανίζονται, να αναπτύσσονται και να χάνονται πολύ γρήγορα, προτού καταφέρουν, ποτέ, να επικοινωνήσουν αναμεταξύ τους… Η μαζική εξαφάνιση ειδών που θα ζήσουμε, μόλις τώρα έχει αρχίσει. Υπάρχει πολύς θάνατος στα χρόνια που έρχονται».

Άλλες υποθέσεις

Άλλοι στοχαστές έχουν διαφορετικές απαντήσεις στο παράδοξο του Fermi, οι οποίες είναι ακόμα πιο καταθλιπτικές (ή λιγότερο – ανάλογα με την προοπτική τους).

Ο νευροεπιστήμονας της Οξφόρδης Anders Sandberg, το μέλος του αστρονομικού παρατηρητηρίου του Βελιγραδίου, Μίλαν Τσέρκοβιτς και ο εμπειρογνώμων τεχνητής νοημοσύνης, Stuart Armstrong, πρότειναν ότι οι εξωγήινοι δεν εξαφανίστηκαν, αλλά βρίσκονται σε κατάσταση νάρκης, περιμένοντας το Σύμπαν να κρυώσει.

Ο καθηγητής Zaza Osmanov του Ελεύθερου Πανεπιστημίου της Τυφλίδας πιστεύει ότι η αναζήτησή μας για σημάδια εξωγήινων μεγακατασκευών δεν έχει ακόμη αποδώσει, επειδή ψάχνουμε γύρω από αστέρια -όπως ο ήλιος μας- ενώ θα πρέπει να κοιτάμε γύρω από τους παλλόμενους αστέρες.

Και ο φυσικός Brian Cox προτείνει ένα άλλο ενδεχόμενο. Μια ιστορία και μια προειδοποίηση για τον δικό μας πολιτισμό καθώς και για οποιονδήποτε άλλον.

«Μπορεί η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, αναπόφευκτα, να ξεπερνά, σε ταχύτητα, την απόκτηση πολιτικής ωριμότητας, οδηγώντας σε καταστροφή, οφειλόμενη σε λάθος πολιτικές επιλογές«, λέει ο Cox.

Αν υπάρχει πιθανότητα, μια έξυπνη μορφή ζωής, ξαφνικά να εξαφανιστεί έχοντας προχωρήσει αρκετά, από τεχνολογική άποψη, ο Cox πιστεύει ότι «έχουμε πλησιάσει, επικίνδυνα κοντά, σε αυτή την κρίσιμη καμπή».

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στο Futurism. Διαβάστε το αρχικό άρθρο.

Πηγή: KARLA LANT, FUTURISM, 15 Ιουλίου 2017

Σχετικό άρθρο στους Αποδυόπτες: “The Zoo Hypothesis”

Σχετικό διήγημα στους Αποδυόπτες: Στη δίνη του απόλυτου εφιάλτη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.