Gunung Padang: η αρχαιότερη πυραμίδα στον κόσμο;

«Ο απότομος «λόφος», όμως, που εκτείνεται από κάτω, δεν είναι απλά μέρος του φυσικού, πετρώδους τοπίου, αλλά, όπως υποδεικνύουν οι ειδικοί, είναι κατασκευασμένος από ανθρώπινα χέρια.»
-μετάφραση, επιμέλεια: Νίκος Σταϊκούλης

JpegΈνα τεραστίων διαστάσεων πυραμιδοειδές κατασκεύασμα στην Ινδονησία φαίνεται να αποτελεί κατάλοιπο ενός αρχαίου ναού κρυμμένου στο υπέδαφος για χιλιάδες χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν επιστήμονες στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης στις 12 Δεκεμβρίου.
Η κατασκευή βρίσκεται επάνω στο όρος Παντάγκ στη Δυτική Ιάβα και περιλαμβάνεται σε έναν αρχαιολογικό χώρο, με σειρές αρχαίων πέτρινων κιόνων, που ανακαλύφθηκε τον πρώιμο 19ο αιώνα. Ο απότομος «λόφος», όμως, που εκτείνεται από κάτω, δεν είναι απλά μέρος του φυσικού, πετρώδους τοπίου, αλλά, όπως υποδεικνύουν οι ειδικοί, είναι κατασκευασμένος από ανθρώπινα χέρια.

4712fe51-d6f9-4065-98e13e08cc670eaa_source

«Αυτό που προηγουμένως φαινόταν απλά ως επιφανειακό κτίριο, εκτείνεται σε βάθος- και είναι μια τεράστια κατασκευή», δήλωσε ο Αντάνγκ Μπαχτιάρ, ανεξάρτητος γεωλόγος από την Ινδονησία που επιβλέπει εργασίες του προγράμματος.
Αν και το υπόγειο κατασκεύασμα μπορεί να μοιάζει αρχικά με πυραμίδα, στην πραγματικότητα διαφέρει από παρόμοιες πυραμίδες που χτίστηκαν από τους Μάγια, ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής, Ντάνι Χίλμαν Ναταβιντζάγια. Ενώ οι πυραμίδες των Μάγια τείνουν να είναι συμμετρικές, η κατασκευή αυτή είναι επιμήκης και ένα ημικύκλιο απλώνεται, όπως φαίνεται, μπροστά της.
Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του υποπτεύθηκαν ότι επρόκειτο για κάτι περισσότερο από αυτό που έδειχνε, επειδή ορισμένα μερικώς εκτεθειμένα στοιχεία στον υπάρχοντα αρχαιολογικό χώρο δεν ταίριαζαν ακριβώς  με τα υπόλοιπα λίθινα απομεινάρια. Το ιδιόμορφο σχήμα του λόφου ξεχώριζε επίσης από το υπόλοιπο τοπίο.
«Δεν είναι όπως η γύρω τοπογραφία, η οποία είναι πολύ διαβρωμένη. Αυτό φαίνεται πολύ νέο. Μας φαινόταν τεχνητό», δήλωσε ο Ναταβιντζάγια.

cianjur1

Χρησιμοποιώντας μια σειρά από τεχνικές για να εξετάσουν το υπέδαφος, οι ερευνητές σταδιακά αποκάλυψαν μερικά στρώματα μιας αρκετά μεγάλης κατασκευής: η έκτασή της αγγίζει τα 150.000 τετραγωνικά μέτρα και έχει χτιστεί για χιλιετίες, με τα στρώματα να αντιπροσωπεύουν τις διαφορετικές περιόδους.
Στην κορυφή, πυλώνες από βασαλτικά πετρώματα πλαισιώνουν κλιμακωτούς χώρους σχηματίζοντας τείχη, μονοπάτια και κενά, οριοθετώντας το πρώτο στρώμα, το οποίο υπολογίζεται από τους ειδικούς ότι είναι 3.000-3.500 ετών. Κάτω από την επιφάνεια και σε βάθος 3 μέτρων, ένα δεύτερο στρώμα παρόμοιων λίθινων στηλών χρονολογείται στα 7.500 με 8.300 χρόνια. Και ένα τρίτο στρώμα, που αγγίζει το βάθος των 15 μέτρων κάτω από την επιφάνεια φαίνεται να είναι περισσότερο από 9.000 ετών, ενώ οι ερευνητές αναφέρουν ότι θα μπορούσε να φτάσει έως και τα 28.000 χρόνια.

Αν και τα αποτελέσματα των ερευνών δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί το Gunung Padang, όπως ονομάζεται, έχει προκαλέσει μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον παγκοσμίως, ενώ έχει χαρακτηριστεί η μεγαλύτερη μεγαλιθική τοποθεσία σε ολόκληρη την νοτιοανατολική Ασία.

gunung_padang_site

Για την ιστορία, η ύπαρξη του χώρου αναφέρεται αρχικά το 1914, ενώ το 1979 έγιναν μερικές ιστορικές, αρχαιολογικές και γεωλογικές μελέτες στο σημείο από το Εθνικό Αρχαιολογικό Κέντρο Ερευνών. Την 1η Οκτωβρίου του 2014 οι ερευνητές διέκοψαν προσωρινά τις ανασκαφικές διεργασίες λόγω παραγόντων και συστάσεων όπως η εύρεση ενός μεγάλου κτίσματος κάτω από την επιφάνεια και η ανακάλυψη μεγάλου αριθμού αντικειμένων κατασκευασμένων από ανθρώπινα χέρια. Ωστόσο η ανασκαφή του 2014 έχει επικριθεί ότι έχει διεξαχθεί ακατάλληλα.

Οι άνθρωποι της  εθνικής ομάδας των Σουνάνα θεωρούν τον χώρο ιερό και πιστεύουν ότι πρόκειται για το αποτέλεσμα της προσπάθειας του βασιλιά Siliwangi να κατασκευάσει ένα παλάτι μέσα σε ένα βράδυ.
Σήμερα, οι ντόπιοι χρησιμοποιούν ακόμη την εκτεθειμένη περιοχή στην κορυφή του κτίσματος σαν ιερό προορισμό για προσευχή και διαλογισμό.

Πηγές: Scientific American | Wikipedia

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.