Αδριανός και Σρέντι: «Spooky action at a distance»

Σρέντι: – Αν δεν καταλαβαίνουμε ένα φυσικό φαινόμενο το ονομάζουμε ‘μεταφυσικό’, ή ‘μαγικό’, μετά την φυσική δηλαδή. -γράφει η Δρ. Ειρήνη Σακελλίου

 

Σρέντι: – Αδριανέ, να με τρομάξεις θέλεις;

Αδριανός: – Όχι εγώ! Η σύγχρονη φυσική.

Σρέντι: – Αν δεν καταλαβαίνουμε ένα φυσικό φαινόμενο το ονομάζουμε ‘μεταφυσικό’, ή ‘μαγικό’, μετά την φυσική δηλαδή.

Αδριανός: – Προσπαθώ να καταλάβω και εγώ ένα φυσικό φαινόμενο που λέγεται ‘κβαντική διεμπλοκή’. Αυτό το φαινόμενο ακούγεται πολύ ‘μεταφυσικό’ και ‘μαγικό’. Αυτή η κβαντική διεμπλοκή δεν άρεσε καθόλου στον Αϊνστάιν, και την ονόμαζε spooky action at a distance. Η ύπαρξη του όμως έχει επιβεβαιωθεί πολλές φορές πειραματικά.

Σρέντι: – Ξέρω, ξέρω τι είναι κβαντική διεμπλοκή. Όταν η κβαντική κατάσταση ενός σωματιδίου δεν μπορεί να περιγραφεί ανεξάρτητα από την κβαντική κατάσταση του άλλου σωματιδίου, τότε λέμε ότι τα δύο σωματίδια είναι διαπλεγμένα.

Αδριανός: – Μένω με ανοιχτό το στόμα μαζί σου γάτε μου τρομερέ.

Σρέντι: – Και συνεχίζω: ας υποθέσουμε ότι τα δύο σωματίδια έχουν δημιουργηθεί έτσι ώστε η συνολική τους κίνηση να είναι μηδενική. Από την αρχή της ζωής τους και για πάντα η συνολική τους κίνηση θα είναι μηδενική.

Αδριανός: – Ας εξηγήσω με πολύ απλοϊκά λόγια: αν το ένα σωματίδιο ταξιδεύει προς τα δεξιά με ταχύτητα 10 χιλιόμετρα την ώρα, το άλλο θα ταξιδεύει προς τα αριστερά με ταχύτητα 10 χιλιόμετρα την ώρα. Έτσι η συνολική τους κίνηση θα είναι μηδενική.

Σρέντι: – Κάνουμε και εμείς ένα πείραμα;

Αδριανός: – Μπράβο σου Σρέντι. Αυτή είναι η επιστημονική μέθοδος! Μαθαίνεις πραγματικά μόνο μέσω του πειράματος.

Σρέντι: – Έχω διαβάσει και εγώ λίγα πράγματα γιά αυτήν την ‘διεμπλοκή’. Μη νομίζεις ότι κατάλαβα τα πάντα. Θα κάνουμε ένα πείραμα για να καταλάβουμε ευκολότερα και καλύτερα και οι δύο.

Αδριανός: – Σε ακούω.

Σρέντι: – Εγώ και ο δίδυμος αδερφός μου γεννηθήκαμε μαζί, αυθόρμητα από την κοιλιά της μαμάς. Εγώ είμαι ο Σρέντι 1 και ο αδερφός μου ο Σρέντι 2.

Αδριανός: – Να στείλουμε τον Σρέντι 2 στη Σελήνη.

Σρέντι: – Εγώ θα κάτσω στη Γη και θα γυρίζω γύρω από τον εαυτό μου σύμφωνα με τους δείκτες του ρολογιού.

Αδριανός: – Ο Σρέντι 2 στη Σελήνη θα καταλάβει αυτομάτως ότι εσύ ο Σρέντι 1 στη Γη γυρίζεις σύμφωνα με τους δείκτες του ρολογιού και θα αρχίσει αυτομάτως να γυρίζει αντίθετα από σένα, δηλαδή αντίθετα από τους δείκτες του ρολογιού.

Σρέντι: – Αν καταλαβαίνω σωστά είναι αυτό το αυτομάτως που δεν άρεσε στον Αϊνστάιν.

Αδριανός: – Ακριβώς αυτό είναι το ‘spooky action at a distance’.

Σρέντι: – Αυτή η διεμπλοκή είναι που δεν άρεσε καθόλου στον Αϊνστάιν. Σύμφωνα με τον Αϊνστάιν, είναι εντελώς αδύνατον η πληροφορία πως γυρίζω γύρω από τον εαυτό μου να μεταφέρεται στη Σελήνη με ταχύτητα μεγαλύτερη του φωτός.

Αδριανός: – Δηλαδή Σρέντι αν είσαι στην άλλη άκρη του γαλαξία, δεν μπορώ να σου στείλω ένα αυτόματο μήνημα δίνοντας σου φιλιά και λέγοντας σου πόσο πολύ σε αγαπώ;

Σρέντι: – Το κινητό μου δεν έχει αυτόματα μηνήματα. Μήπως πρέπει να αναβαθμίσω το πακέτο που έχω;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.