Ανάκτορο 3.400 ετών ανακαλύφθηκε στο Ιράκ λόγω ξηρασίας

«Το εύρημα είναι μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην περιοχή τις τελευταίες δεκαετίες»
-μετάφραση, επιμέλεια: Νίκος Σταϊκούλης

DCIM100MEDIADJI_0567.JPG

Ένα 3.400 ετών ανάκτορο ανακαλύφθηκε στο Ιράκ, στην περιοχή του Κουρδιστάν, αφού ένα κύμα ξηρασίας προκάλεσε τη δραματική πτώση των επιπέδων του νερού.
Μια Κούρδο-γερμανική ομάδα αρχαιολόγων από το πανεπιστήμιο του Tübingen και ο Αρχαιολογικός Οργανισμός του Κουρδιστάν έφτασαν στην ανακάλυψη στην δεξαμενή του φράγματος της Μοσούλης, στις όχθες του ποταμού Τίγρη.

Σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου, το Ανάκτορο Kemune, όπως είναι γνωστό, ανάγεται στα χρόνια της αυτοκρατορίας Mittani, που κυριάρχησε σε μεγάλο μέρος της βόρειας Μεσοποταμίας και της Συρίας από τον 15ο έως τον 14ο αιώνα π.Χ.
«Το εύρημα είναι μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην περιοχή τις τελευταίες δεκαετίες και αποτυπώνει την επιτυχία της Κούρδο-γερμανικής συνεργασίας», δήλωσε ο Κούρδος αρχαιολόγος Hasan Ahmed Qasim.

archaeologists-uncover-ancient-palace-mosul-dam-kurdistan-24

Η περιοχή ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2010 όταν η στάθμη του νερού στη δεξαμενή ήταν χαμηλή, ωστόσο αυτή είναι η πρώτη φορά που η ομάδα στάθηκε ικανή να την ανασκάψει. Η περιοχή πλημμύρισε μετά την κατασκευή του φράγματος της Μοσούλης στα μέσα της δεκαετίας του 1980, αλλά μια έλλειψη βροχής και νερού στο βόρειο Ιράκ προκάλεσε την πτώση των επιπέδων του νερού το καλοκαίρι και το φθινόπωρο της περσινής χρονιάς.

Η Ivana Puljiz από το Ινστιτούτο Μελέτης της Αρχαίας Εγγύς Ανατολής του Tübingen δήλωσε ότι το πεδίο παρουσιάζει ένα προσεκτικά σχεδιασμένο κτίριο με μεγάλους εσωτερικούς τοίχους κατασκευασμένους με τούβλα από λάσπη, μερικοί από τους οποίους αγγίζουν το πάχος των δύο μέτρων. Κάποιοι τοίχοι έχουν ύψος μεγαλύτερο από δύο μέτρα και μερικοί είναι κατασκευασμένοι από κονίαμα, είπε η Puljiz.

wall-mural

«Έχουμε επίσης βρει υπολείμματα από τοιχογραφίες σε έντονες αποχρώσεις του κόκκινου και του μπλε,» δήλωσε ακόμη η Puljiz. «Κατά τη δεύτερη χιλιετία π.Χ οι τοιχογραφίες ήταν πιθανώς ένα τυπικό χαρακτηριστικό των ανακτόρων στην Αρχαία Εγγύς Ανατολή, αλλά σπανίως τις βρίσκουμε διατηρημένες».
Μέσα στο ανάκτορο, η ομάδα ταυτοποίησε έναν αριθμό δωματίων και στάθηκε ικανή να προχωρήσει σε μερική ανασκαφή σε οκτώ από αυτά. Η ομάδα ανακάλυψε επίσης 10 πήλινες πινακίδες, οι οποίες βρίσκονται στη διαδικασία της αποκρυπτογράφησης.

Το ανάκτορο, σε αρχαίες εποχές, θα βρισκόταν σε μια υπερυψωμένη περιοχή πάνω από την κοιλάδα, 20 μέτρα μονάχα από την τότε ανατολική όχθη του Τίγρη. «Στην περίοδο Mittani, ένα μνημειώδες τείχος από τούβλα λάσπης ήταν κατασκευασμένο απέναντι στο δυτικό μέτωπο του παλατιού, προκειμένου να σταθεροποιήσει την κεκλιμένη περιοχή», αναφέρει το δελτίο τύπου. «Με θέα στην κοιλάδα του Τίγρη, το παλάτι πρέπει να ήταν ένα εντυπωσιακό θέαμα».
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αυτοκρατορία Mittani είναι ένα από τα λιγότερο ερευνημένα βασίλεια της Αρχαίας Εγγύς Ανατολής. Ακόμη και η πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας δεν έχει ταυτοποιηθεί ακόμη με βεβαιότητα.
Οι αρχαιολόγοι ελπίζουν να αποσπάσουν πληροφορίες για την πολιτική, την οικονομία και την ιστορία της αυτοκρατορίας μελετώντας τις πινακίδες που ανακαλύφθηκαν στο ανάκτορο.

Πηγές: Global News | CNN

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.