Κάρολος Δαρβίνος: περίμενε 20 χρόνια για να εκδώσει τη θεωρία της εξέλιξης

«Σταματήσαμε να ψάχνουμε για τέρατα κάτω από το κρεβάτι μας, όταν συνειδητοποιήσαμε πως ήταν μέσα μας.»- από τον Αριστοτέλη Τριάντη

〈Τα πρώτα χρόνια〉

Ο Κάρολος Δαρβίνος υπήρξε ο επιφανέστερος φυσιοδίφης του 19ου αιώνα γνωστός για την θεωρία της εξέλιξης των ειδών.

Γεννήθηκε στο Shrewsbury μια μικρή εμπορική πόλη της Αγγλίας στις 12 Φεβρουαρίου του 1809, ήταν ο δεύτερος νεότερος από τα έξι παιδιά του Robert Darwin και της μητέρας του Susanna (Wedgwood) η οποία πέθανε όταν ο ίδιος ήταν 8 χρονών.

charles_darwin_seated

Η οικογένεια του είχε μια μακριά παράδοση επιστημόνων, ο πατέρας του ο Dr. Robert Darwin ήταν Ιατρός και ο παππούς του ο Dr. Erasmus Darwin ήταν διάσημος βοτανολόγος. Ο ίδιος ο Κάρολος είχε από μικρό παιδί μια άνετη ζωή και αγαπούσε να εξερευνά την φύση.

Τον Οκτώβριο του 1825 όταν ο Δαρβίνος ήταν 16 χρονών εγγράφεται μαζί με τον αδελφό του Erasmus στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Μετά από δύο χρόνια γίνεται φοιτητής στο Κολέγιο του Χριστού στο Cambridge.

Αν και ο πατέρας του ήλπιζε να γίνει γιατρός, ο ίδιος δεν αντέχει στην θέα του αίματος, έτσι ο πατέρας του αν και κρυφά ένας Ελευθερόφρων (Freethinker) του πρότεινε να γίνει Ιερέας ο ίδιος όμως προτίμησε την μελέτη της φυσικής Ιστορίας.


〈Το ταξίδι και η έρευνα με το HMS Beagle〉

Από το Christ’s College (Κολέγιο του Χριστού) θα αποφοιτήσει το 1831 με πτυχίο bachelor of arts.

Ο μέντορας του καθηγητής John Stevens Henslow του προτείνει μια θέση φυσιοδίφη στο πλοίο HMS Beagle που θα έκανε για τα επόμενα πέντε χρόνια ένα εξερευνητικό ταξίδι στα Νησιά του Ειρηνικού. Για τον νεαρό Δαρβίνο ως εκκολαπτόμενου τότε φυσιοδίφη αυτό το ταξίδι ήταν μια ευκαιρία ζωής.

hms_beagle_by_conrad_martens

Το HMS Beagle με καπετάνιο τον Robert FitzRoy ξεκίνησε το ταξίδι του στις 27 Δεκεμβρίου του 1831, και κατά την διάρκεια του ο Δαρβίνος συλλέγει μια ποικιλία φυσικών δειγμάτων συμπεριλαμβανομένων πτηνών φυτών και απολιθωμάτων, και έτσι είχε την μοναδική ευκαιρία να παρατηρήσει από κοντά τις αρχές της βοτανικής, της γεωλογίας και ζωολογίας. Τα νησιά του Ειρηνικού και του Αρχιπελάγους του Γκαλάπαγκος όπως και η Νότια Αμερική είχαν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον ίδιο.

Επιστρέφοντας στην Αγγλία το 1836 αρχίζει να γράφει για τα ευρήματα του στην Journal of Researches «Εφημερίδα των Ερευνών» ως μέρος της μεγαλύτερης αφήγησης Captain FitzRoy, αργότερα μετονομάστηκε ως η «Ζωολογία του ταξιδιού του Beagle». Το ταξίδι αυτό είχε μνημειώδη επίπτωση στην άποψη του Δαρβίνου για την Φυσική Ιστορία, τότε είναι που αρχίζει να αναπτύσσει μια επαναστατική θεωρία για την προέλευση των έμβιων όντων η οποία ήταν σε αντίθεση με την δημοφιλή άποψη των άλλων φυσιοδιφών εκείνη την χρονική στιγμή.


〈Η Θεωρία της Εξέλιξης〉

1878_darwin_photo_by_leonard_from_woodall_1884_-_cropped_grayed_partially_cleaned

Η έκθεση των δειγμάτων του Δαρβίνου από όλο τον κόσμο έγειρε σημαντικά ερωτήματα.

Οι άλλοι φυσιοδίφες πίστευαν ότι όλα τα είδη είχαν είδη διαμορφωθεί κατά την έναρξη του κόσμου ή κατά την διάρκεια της φυσικής ιστορίας, και σε κάθε περίπτωση παρέμειναν ίδια μέσα στο χρόνο.

Ο Δαρβίνος ωστόσο παρατήρησε ομοιότητες μεταξύ των ειδών σε όλο τον κόσμο, μαζί με τις παραλλαγές που βασίζονται σε συγκεκριμένες θέσεις, οδηγώντας τον να πιστεύει ότι είχαν εξελιχθεί από κοινούς προγόνους.

darwin_tree_1837

Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα είδη επιβίωσαν μέσα από μια διαδικασία που ονομάζεται «φυσική επιλογή», όπου επιτυχώς προσαρμόστηκαν ώστε να ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις του φυσικού βιότοπου που ανθούν, ενώ εκείνα που απέτυχαν να εξελιχθούν και να αναπαραχθούν πέθαναν.

Το 1858 μετά από χρόνια και περαιτέρω επιστημονική έρευνα, ο Δαρβίνος εισήγαγε δημόσια την επαναστατική θεωρία της εξέλιξης σε μια επιστολή που διαβάστηκε σε μια συνεδρίαση της Linnean Society. Στις 24 Νοεμβρίου του 1859 δημοσίευσε μια λεπτομερή εξήγηση της θεωρίας του στο πιο γνωστό έργο του, «On the Origin of Species«, Η καταγωγή των ειδών μέσω της φυσικής επιλογής.


〈Θάνατος και κληρονομιά〉

herscheldarwin

Μετά από μια ζωή αφιερωμένη στην έρευνα, ο Κάρολος Δαρβίνος πέθανε στο σπίτι της οικογένειας του στο Down House του Λονδίνου στις 19 Απριλίου 1882 και θάφτηκε στο Αβαείο του Γουέστμινστερ

Κατά την διάρκεια του επόμενου αιώνα οι μελέτες του DNA αποκάλυψαν στοιχεία της θεωρίας της εξέλιξης, αν και η διαμάχη με την θρησκευτική άποψη του Δημιουργισμού (Creationism) ότι όλη η φύση γεννήθηκε από τον Θεό είναι ακόμα ιδιαίτερα αισθητή σήμερα.


Πηγές:

  • Wikipedia
  • Biography.com
  • Smithsonian.mag.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.