«Για ένα πουκάμισο αδειανό»

«Ελύθηκαν τα γόνατά μου ντιπ. Ζάρωσα μουγγαμένος. Γυναίκα έμοιαζε πως ήτουνα ετούτο. Αλλά δεν ήτανε κανονικιά.»
– από τον Άγγελο Ήβο

urt_by_naked_in_the_rain-d6leah5


Κάθε ψαράς έχει μαθές τα τυχερά του. Το ίδιο εγίνηκε εψές κατά τις πέντε, με κείνον τον Ξυλοκαστρίτη, τον Αθανάση. Πράματα τέτοια θαυμαστά συμβαίνουν, δεν συμβαίνουν κι ο κόσμος ο πολύς τα περνάει για ψέματα και λόγους κουζουλών.
Όμως αυτό που είδα ελόγου μου με το καλό μου μάτι, με το ζερβό -βλέπεις, το δεξιό το είχα χάσει από πουρνάρι στην Ακράτα- ήτουνα τόσο ανήκουστο, που θα πείτε πόσο έπραξα καλά που επήρα ευτύς να το ιστορήσω.
Εψές λοιπόν το απομεσήμερο, έκοβα σκιναριές κοντά στη θάλασσα, να ’χω να βάνω για προσάναμμα και να ψένω κανένα ψωμί, να καπνίζω καμιά ρέγκα παστή… πώς κάνουμε δα. Κι εκεί που έκοφτα, τήραξα κάτω κι είδα τον Αθανάση με τη βάρκα του να πιάνει αμμούδα. Κάτι προσπάθαγε να βγάλει όξω από τη βάρκα του, μα δεν μπορούσε να το κουλαντρίσει. Σαν να του ήτανε πολύ βαρύ.
«Ει, ωρέ Θάνο», έκραξα, μεγάλο βλέπω σε τυραγνάει μπαρμπούνι!
Σαν που δεν μου απάντησε, παράτησα ματσέτα και κλαριά και σίμωσα. Και τι να ιδώ. Εκεί στη ρήχα είχε πετάξει από τη βάρκα στα νερά κι έσουρνε όξω ένα πράμα μακρύ σαν άνθρωπο κανονικό.
Ελύθηκαν τα γόνατά μου ντιπ. Ζάρωσα μουγγαμένος. Γυναίκα έμοιαζε πως ήτουνα ετούτο. Αλλά δεν ήτανε κανονικιά. Είχε ένα πρόσωπο τόσο όμορφο σαν της αποθαμένης της Ματίλντας, που είχαμε να λέμε στα χωριά. Και κάτι στήθια που όμοια δεν είχα ξαναδεί ούτε και τότες μου που είχα πάει για μικρές στα μπουρδέλα, στο Αμστερνταμ, παλιά. Μα το πλάσμα ετούτο από τον αφαλό και κάτου είχε λέπια, δεν είχε μπούτια, δεν είχε πράμα γυναίκας. Ουρά είχε σαν του ψαριού μονάχα, ίδια σχεδόν με το λαβράκι. Κι είχε το δύστυχο το πλάσμα περασμένη στο λαιμό, από πίσω μπροστά, μια δελφινιέρα.
«Πού την ήβρες Θανάση;», ψιθύρισα.
«Στα βαθιά», αποκρίθηκε.
«Θανάση, εσύ τήνε καμάκωσες ή τήνε μάγκωσε το δίχτυ;»
«Εγώ.» απάντηξε κοφτά, «Την επέρασα για σμέρνα. Τράβα απ’ το άλλο το μπράτσο να τήνε βγάλουμε στις πέτρες.»
«Τι θα την κάμεις Αθανάση; Αυτό, άμα το δουν τίποτα λιμενικοί, άμα το πει ο πάσα ένας πουθενά, μέσα θα πας.»
«Θα την πουλήσω στα ψαράδικα κομμένη φέτες», είπε. «Κανένας δε θα μυριστεί τι κρέας αγοράζει. Άμα βοηθήξεις θα σου δώκω ψαχνά. Σφιχτοχέρης, νογάς, δεν είμαι.»
«Το απάνω Αθανάση είναι ολάκερο ανθρώπινο, δεν γίνεται να μπει σε μαγαζί. Δεν θα το πάρει ούτε μισός.»
«Το θες, με ρώτησε;»
«Τι να το κάμω, Παναγία μου!» απάντησα.
«Ε, τότε δώσε κι εσύ ένα χεράκι να το κόψω και ναν το θάψουμε παρακεί. Και την ουρά να δώκουμε στα μαγαζιά, φτάνει και περισσεύει.»
Να μην τα πολυλογάω, επήραμε μάχαιρες, έφερα κάτου και τη ματσέτα μου και την εκόψαμε στα δύο από τον αφαλό κι απάνω. Και να μην πω καλύτερα τίποτες, ούτε για αίματα, ούτε για σωθικά. Ανοίξαμε στα χαλίκια ένα λάκκο με τα χέρια μας και με κάτι ξύλα ξεβρασμένα και την επαραχώσαμε κακήν κακώς.
Απόμεινε η ουρά, κοντά τριάντα κιλά την έκοβα. Λογαριασμός μαθές. Έλεα μέσα μου: και δέκα κιλά να μου δώκει και πέντε στη χειρότερη, βασιλιάς!
Κι εκεί που είπαμε να αρχινίσουμε τα ξελεπιάσματα, κοιτάει εκειός και λέει: ώπα, σταμάτα. Σα να ’χει φερμουάρ εδώ δας. Και είχε! Το είδα με το μάτι μου, ορκιέμαι. Τραβάει κι ανοίγει ο Αθανάσης μέχρι κάτου κάτου και τι να δεις, τι να πιστέψεις: μέσα δεν είχε τίποτας. Ούτε γυναίκας πράματα, ούτε κοκάλες είχε, ούτε τίποτα.
Σαν μαξιλάρι ήτανε, γεμάτο αέρηδες. Μας έμεινε στην αμμουδιά ένα πετσί ωσάν από τους μπακαλιάρους, κι άλλο μηδέν. Με το που κοιταχτήκαμε, ορμάμε σα συνεννοημένοι κι οι δυο στο λάκκο που είχαμε χώσει κεφάλι και πανωκόρμι. Ξεθάβουμε, ξεθάβουμε, τίποτας κι εκεί. Ούτε κεφάλι ούτε βυζιά, ούτε μαλλιά. Μόνο αμμοχάλικα και κάτι ρίζες.
Πάει!
«Έλα, Θανάση», είπα και τον εσκούντηξα στην πλάτη. «Πάμε καλύτερα στην καλύβα μου . Θα μας καπνίσω ρέγκες και ψωμιά. Δέσε τη βάρκα κι άιντε. Νυχτώνει.»

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.