«Γαλαξιακός χορός»

Αλληλεπιδρώντες Σπειροειδείς Γαλαξίες – γράφει η Ειρήνη Σακελλίου
galactic dance
Χρονική αλληλουχία της στενής αλληλεπίδρασης δύο σπειροειδών γαλαξιών (από πάνω αριστερά μέχρι κάτω δεξιά). Αρχικά οι δύο γαλαξίες πλησιάζουν ο ένας τον άλλον. Μετά την σύγκρουση παραμορφώνονται και οι δύο. Παλιρροϊκές ουρές αρχίζουν και εμφανίζονται. Θα παραμείνουν να κοσμούν το υπόλειμμα της σύγκρουσης για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την αρχική σύγκρουση (όπως φαίνονται στις τρεις τελευταίες φωτογραφίες της αλληλουχίας).

– Καλησπέρα. Πως σε λένε; Εμένα με λένε NGC 5257.

Συνήθως, για να μιλήσουν μεταξύ τους δύο άγνωστοι άνθρωποι, πρέπει πρώτα κάποιος να τους συστήσει. Αλλιώς είναι εντελώς ‘ανήθικο’ να μιλάνε μεταξύ τους.

– Από εδώ ο κύριος Χ.

– Από εδώ η κυρία Υ.

Μόνο τότε αρχίζουν και μιλάνε. Αρχίζουν και να χορεύουν ο ένας γύρω από τον άλλον. Τώρα δεν είναι ‘ανήθικο’.

Είναι δηλαδή ‘ηθικό’ να στριφογυρίζει ο ένας γαλαξίας γύρω από τον άλλον χωρίς να μιλάνε; Μα ποιος έχει φτιάξει αυτούς τους κανόνες;

Ποιος ρώτησε τους δύο γαλαξίες αν θα ήθελαν να είναι κοντά-κοντά;

Η βαρύτητα δεν ρωτάει κανέναν. Ρωτήθηκε νομίζετε ο Νεύτωνας αν ήθελε το μήλο να πέσει στο κεφάλι του; Απλούστατα, το μήλο ωρίμασε και ήταν καιρός να αποκοπεί από το δέντρο. Αποκόπηκε. Μετά αναλαμβάνει η βαρύτητα, χωρίς να ρωτήσει κανέναν. Έτσι, το αποκομμένο μήλο ξεκινάει το ταξίδι του προς το κέντρο της Γης. Δυστυχώς, το κεφάλι του Νεύτωνα βρέθηκε στο δρόμο του μήλου.

Με τους ανθρώπους είναι διαφορετικά. Ρωτάει ο ένας τον άλλον: «Θέλεις να με παντρευτείς;»

Αν δεχτούν να παντρευτούν, τότε και μόνο τότε αρχίζουν τον τρελό χορό!

Ενώ οι γαλαξίες, αρχίζουν έναν τρελό χορό ο ένας γύρω από τον άλλον, χωρίς πολλές ερωτήσεις, απαιτήσεις, προϋποθέσεις, όνειρα γιά το μέλλον. Και ό,τι συμβεί είναι απλά ευπρόσδεκτο. Θα γεννηθούν καινούρια αστέρια στη συμπιεσμένη γαλαξιακή μεσοαστρική ύλη; Καλοδεχούμενα θα είναι. Θα φτιαχτούν μαύρες τρύπες στα κέντρα των γαλαξιών που παίρνουν μέρος στον γαλαξιακό χορό; Καλοδεχούμενες θα είναι. Μπορεί και να μη γίνει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Καλοδεχούμενη θα είναι και αυτή η κατάσταση.

Χορεύουν υπέροχα όμως ο NGC 5257 και ο NGC 5258! (φωτογραφία τίτλου) Αποτέλεσμα της βαρύτητας είναι και αυτός ο όμορφος χορός;

Αρχικά, ο ένας γαλαξίας πλησιάζει τον άλλον, γεμάτοι και οι δύο με άπειρη αγάπη και ανάγκη γιά ένωση. Συγκρούονται, μία πολύ ζεστή και κόκκινη περιοχή αναπτύσσεται μεταξύ τους. Μετά, αρχίζει ο ένας να καταστρέφει τον άλλον. Ούου τι γίνεται. Σηκώνει ο ένας τα χέρια ψηλά σε απόγνωση. Σηκώνει και ο άλλος. Ύλη ρέει μεταξύ τους. Ένας πολύ δυνατός άνεμος απομακρύνει μακριά τα υλικά και του ενός γαλαξία και του άλλου. Στο τέλος τα κέντρα και των δύο γαλαξιών ενώνοναι σε ένα. Έτσι φτιάχνεται ένα μόνο υπόλειμμα από την ένωση των δύο γαλαξιών.

Ευχαριστιέται καθόλου ο NGC 5257 με τον χορό; Ο NGC 5258;

Ή τους απολαμβάνω μόνο εγώ που τους βλέπω να στριφογυρίζουν και να τρώει ο ένας τον άλλον; Οι κανίβαλοι! Γαλαξιακός κανιβαλισμός λέγεται αυτό. Είναι σαν να τρώει ο ένας γαλαξίας τον άλλον. Και στην αρχή του χορού τους φαινόντουσαν να αγαπάει ο ένας πραγματικά τον άλλον και να μην θέλει κανένας να κάνει κακό στον άλλον. Και το ότι αλληλοφαγωθήκανε σημαίνει ότι δεν αγαπιούνται; Ή το αντίθετο;


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Φωτογραφία τίτλου:
Ένα παράδειγμα αλληλεπιδρώντων γαλαξιών. Οι γαλαξίες NGC 5257 και NGC 5258.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.