Στοιχειωμένα και famous: μέρος #2

«Το 2ο μέρος της τριλογίας «Στοιχειωμένα και Famous» είναι έτοιμο και σπαρταράει.» – από τη Μαρία Λυδία Κυριακίδου

Όλοι ξέρουμε πως οι μεταφυσικές μαρτυρίες είναι κάτι που μας διασκεδάζει ακόμη  κι αν τις αντιμετωπίζουμε, κάποιοι, με σκεπτικισμό.

Πάντως,δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ,ανά τον κόσμο, που «μαρτυρίες  επιβεβαιώνουν» περίεργες δραστηριότητες σε συγκεκριμένα μέρη ή κτίρια, τα οποία και συνδέονται με πραγματικούς ανθρώπους ,που κάποτε ζούσαν στα ίδια αυτά μέρη ,δημιουργώντας έτσι μια θρυλική ιστορία γύρω τους.

Δε θα σας άφηνα έτσι, λοιπόν.
Το #2ο μέρος της τριλογίας «Στοιχειωμένα και Famous» είναι έτοιμο και σπαρταράει.

Καθίστε άνετα και απολαύστε το!


6. Πολιτειακό Σωφρονιστικό Ίδρυμα της Ανατολικής  Πενσυλβάνια, Η.Π.Α

eastern state pensylvania.jpg

Χτισμένο το #1829, το Πολιτειακό Σωφρονιστικό Ίδρυμα, είναι μια πρώην φυλακή στη Φιλαδέλφεια, στην ανατολική Πενσυλβάνια.

Είναι γνωστό , ως το πρώτο ίδρυμα που ποτέ εισήγαγε ως σωφρονιστικό μέσο την απομόνωση, ή όπως τους άρεσε να την αποκαλούν «Το σύστημα Πενσυλβάνια».

Οι κρατούμενοι, όλα τα χρόνια, στέλνονταν στην απομόνωση,ως σε μία μορφή ειδικής αποκατάστασης και σωφρονισμού. Ήταν εντελώς απομονωμένοι,  ζούσαν μόνοι, έτρωγαν μόνοι ,γυμνάζονταν μόνοι. Σε περίπτωση που κάποιος κρατούμενος έφευγε από το κελί του, του φορούσαν υποχρεωτικά μια μαύρη κουκούλα, ώστε να σιγουρέψουν πως θα παρέμενε σε περιορισμό.

Όπως ήταν αναμενόμενο, αυτή η ιδιαίτερα σκληρή τακτική του Ιδρύματος, οδήγησε πολλούς ανθρώπους στην παραφροσύνη και, έτσι ,έφτασε η ώρα που το #1913 καταργήθηκε οριστικά το περίφημο «Σύστημα Πενσυλβάνια».Eastern_State_Penitentiary_aerial_crop.jpg

Από τότε και ως το #1971, λειτούργησε ως κοινή φυλακή, μάλιστα με μερικούς διάσημους κρατούμενους , ανάμεσα στους τροφίμους του, όπως τον  πασίγνωστο εγκληματία Αλ Καπόνε και τον διάσημο ληστή τραπεζών Γουίλι Σάτον.

Η ιστορία του όμως, φαίνεται πως μόλις αρχίζει , αφού αναφορές παραφυσικής δραστηριότητας έχουν αναφερθεί ήδη από το #1940 , με τη  συχνότητα και την ένταση των σχετικών φαινομένων,  να φαίνεται πως αυξήθηκε από τη χρονιά που η φυλακή εγκαταλείφθηκε, δηλαδή από το #1971.

Ανάμεσα στις «μαρτυρίες» αναφέρονται συνήθως :

  •  εμφάνιση σκιωδών φιγούρων, που γρήγορα εξαφανίζονται μόλις πλησιάσει κανείς
  •  παρουσία μια μαύρης φιγούρας, που περιστασιακά εμφανίζεται στον πύργο φρούρησης
  •  το άκουσμα ενός δαιμόνιου χαχανίσματος, που ακούγεται από το κελί #Νο 12
  •  σκιώδεις φιγούρες που γλυστρούν κάτω από τους τοίχους του κελιού #Νο 6
  •   εμφάνιση προσώπων-φαντασμάτων στο κελί #Νο 4
  •  άκουσμα περίεργων ήχων, όπως βημάτων, απόκοσμων ομιλιών και δυνατού χτυπήματος των θυρών των κελιών.

Δε ξέρω για σας, εγώ πάντως(δε) θα ‘κλεινα άνετα εισιτήριο για Πενσυλβάνια, με την κάμερα στο χέρι.


7. Το Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας, Κέηπ Τάουν, Ν.Αφρική

capetown5

Το Κάστρο της Καλής Ελπίδας στο Cape Town, στη Νότια Αφρική χτίστηκε τον #17ο αιώνα από την Ολλανδική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών. Είναι το παλαιότερο αποικιακό κτίριο της χώρας κι αρχικά λειτουργούσε ως σταθμός ανεφοδιασμού για τα πλοία που διέρχονταν τα ύπουλα νερά του Cape.

Το πρώτο παραφυσικό περιστατικό σημειώθηκε  όταν «εμφανίστηκε» ένας ψηλός κύριος σε μια από τις επάλξεις των κάστρων το #1915 . Τον άνθρωπο αυτό δεν τον είδαν ξανά μέχρι και το #1947, όπου άρχισε να εμφανίζεται πάλι σε μια τακτική βάση μια περιόδου  δύο εβδομάδων.Θα τον έβλεπε κανείς να πηδά από τη μια πλευρά ενός εκ των τειχών του κάστρου ή να περπατά μεταξύ  των προμαχώνων Λίρνταμ και Ορνάζ.

cape town1.jpgΜία από τις πιο δημοφιλείς ιστορίες που σχετίζονται με το Κάστρο είναι του πρώην διοικητή Πίτερ Βαν Γκίσμπερτ Νόοντ . Πέθανε στις 23 Απριλίου 1728, την ίδια ημέρα που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο επτά στρατιώτες του ,που πιάστηκαν προσπαθώντας να εγκαταλείψουν τη στρατιωτική βάση. Πιστεύεται ότι ένας από τους στρατιώτες είχε ρίξει μια κατάρα στον διοικητή, ενώ απαίτησε να έρθει ο ίδιος ο διοικητής να παρακολουθήσει την εκτέλεση που διέταξε,  πράγμα το οποίο δεν έκανε. Αργότερα την ίδια ημέρα, ο Βαν Νόοντ βρέθηκε νεκρός  πάνω στο γραφείο του, σε μία αδέξια στάση και με ένα βλέμμα τρόμου στο πρόσωπό του.

Ένα άλλο διάσημο  στοιχειό που κατατρύχει το κάστρο είναι αυτό  της Λαίδη Γκρέη. Έχει παρατηρηθεί να τρέχει μέσα στο κάστρο κρατώντας το πρόσωπό της και να κλαίει υστερικά.
Ωστόσο, αφότου το σώμα μιας γυναίκας βρέθηκε κατά κάποιες πρόσφατες ανασκαφές, δεν αναφέρθηκε έκτοτε το φάντασμα  της Λαίδης.castle-of-good-hope

Κάποτε, το #1700, ένας στρατιώτης βρέθηκε κρεμασμένος από το σχοινί της καμπάνας του καμπαναριού, που δεσπόζει στην είσοδο του κάστρου.
Μετά το θάνατό του, το καμπαναριό σφραγίστηκε, ωστόσο, μέχρι αυτήν την ημέρα, έχει αναφερθεί πως η καμπάνα χτυπάει μόνη της.

Υπάρχει, επίσης, η αναφορά για το φάντασμα ενός μαύρου σκυλιού που, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, επιτίθεται ξαφνικά σε περαστικούς για να εξαφανιστεί αμέσως.

Πολλή φαντασμ-αγορική κίνηση για ένα κάστρο, συμφωνείτε;


8. Ο Πύργος του Λονδίνου,Μεγ.Βρετανία
tower-of-london
Με μια ιστορία  βασανιστηρίων και εκτελέσεων να γράφεται για πάνω από 900 χρόνια, ο Πύργος του Λονδίνου θεωρείται από πολλούς, ως ένα από τα πιο στοιχειωμένα μέρη στη Βρετανία. Χτίστηκε αρχικά το #1078 από τον Γουλιέλμο τον Κατακτητή, και έχει διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Αγγλίας από τότε.Έχουν υπάρξει πολλές αναφορές του παραφυσικού στον Πύργο του Λονδίνου κατά τη διάρκεια των ετών.Το πιο διάσημο από όλα τα φαντάσματα, που ζουν μέσα στους τοίχους του, είναι αυτό της Ανν Μπόλεην (αριστερά), σύζυγο του βασιλιά Χένρυ. Από τη χρονιά που αποκεφαλίστηκε, το #1536, αναφορές μιλούν για το ακέφαλο σώμα της, που περπατά  με τα πόδια στους  διαδρόμους του Πύργου,συχνότερα κοντά στο σημείο του θανάτου της.

Άλλες  παρόμοιες εμφανίσεις έχουν επίσης θεαθεί ,συμπεριλαμβανομένων κι αυτών της Λαίδη Τζέην Γκρέη (δεξιά),η οποία είχε εντοπιστεί από έναν εθνοφρουρό το #1957. Στον Λευκό Πύργο η «Λευκή Λαίδη» έχει θεαθεί, συχνά, να στέκεται στο παράθυρο, όπου κάποτε στεκόταν, χαιρετώντας τα παιδιά της, τα οποία βρίσκονταν από την άλλη πλευρά του κτιρίου.

Princes-Tower-Getty_5.jpgΊσως το πιο ανατριχιαστικό όλων των εκθέσεων, αφορά στην μυστηριώδη εμφάνιση δύο παιδιών. Τα δυο παιδιά εχουν εμφανιστεί σε όλα τα δωμάτια του κάστρου. Έχουν συχνά, θεαθεί φορώντας τα  νυχτικά τους, κρατώντας το ένα τα χέρι του άλλου και με ένα βλέμμα τρόμου στα πρόσωπά τους.

Πιστεύεται ότι πρόκειται για τα δύο παιδιά ενός πρώην Πρίγκιπα,  τα οποία στάλθηκαν μικρά τότε στον Πύργο, αφού κρίθηκαν  ως«εξώγαμα» από το Κοινοβούλιο. Θα εξαφανιστούν και τα δυο μια μέρα και οι φήμες θα υποστηρίξουν ότι δολοφονήθηκαν με εντολή του θείου τους, του Δούκα του Γκλάουσεστερ.

Συμπτωματικά, δύο μικροί σκελετοί εναποτέθηκαν πολύ καιρό αργότερα,κάτω από μια σκάλα στο Λευκό Πύργο.

Όλο ευχάριστες ιστορίες η Βρετανία.


9.Μπόργκαβάτνετ,(το παλιό σπίτι του εφημέριου), Σουηδία
borgvattnet_mini
Το Μπόργκαβάτνετ είναι ένα μικρό χωριό στην επαρχία Γιάμτλαντ,στη Β.Σουηδία.
Είναι γνωστό για το γεγονός ότι ένα από τα πιο στοιχειωμένα σπίτια στη Σουηδία, Το Παλιό Σπίτι του εφημέριου(αναπληρωτής κληρικού), το οποίο  χτίστηκε το #1876.Η πρώτη εμφάνιση φαντάσματος καταγράφηκε για πρώτη φορά το #1927 κι όταν διέμενε εκεί ο ιερέας Νιλς Χέντλουντ. Ανέφερε πολλά παράξενα γεγονότα καθώς και μια συγκεκριμένη διάδραση με κάτι παραφυσικό.Σύμφωνα με τον Χέντλουντ ήταν στο δρόμο του να ανέβει μέχρι την σοφίτα του σπιτιού ,προκειμένου μαζέψει τα άπλυτα ρούχα του, όταν είδε το σωρό των ρούχων να «κατεδαφίζεται», να «σκίζεται» στη μέση από μια αόρατη δύναμη.Ένας άλλος ιερέας, ο Ρούντολφ Τάνγκντεν, ο οποίος έζησε στο Παλιό Σπίτι κατά τη διάρκεια του #1930,  ανέφερε πως είδε μια ηλικιωμένη γυναίκα, ντυμένη στα γκρι ,να εμφανίζεται σε ένα δωμάτιο. Την ακολούθησε, συνεχίζει ο ιερέας, καθώς περπατούσε μακριά, αλλά εξαφανίστηκε μπροστά από τα μάτια του.old-vicarage-1024x768.jpgΤο #1940 ο διάδοχος του Τάνγκντεν, Όττο Λίντγκρεν και η σύζυγός του, ανέφεραν αρκετές παραφυσικές εμπειρίες, συμπεριλαμβανομένων ανεξήγητων ήχων ή αντικειμένων που.. κινούνταν μόνα τους.

Σε μια περίπτωση, μια γυναίκα που έμενε στο δωμάτιο,  ανέφερε πως ξύπνησε στη μέση της νύχτας για να δεί.. 3 ηλικιωμένες γυναίκες να κάθονται, κοιτάζοντας την(!) Η γυναίκα, σύμφωνά με την μαρτυρία της, γρήγορα άναψε το φως, όμως οι εν λόγω..αέρινες κυρίες ήταν ακόμη εκεί, κοιτάζοντας την, μόνο που το θέαμα, τώρα, ήταν λίγακι πιο θολό.
( επιτόπια συμβουλή: σε παρόμοιες περιπτώσεις λοιπόν,  για καλύτερα αποτελέσματα,μην ανοίγετε το φως.)

Το #1945 ο ιερέας, Έρικ Λίντγκρεν μετακόμισε στο σπίτι και (όντας υποψιασμένος)άρχισε να καταγράφει σε ημερολόγιο πολλές από τις δικές του εμπειρίες στο σπίτι. Ανάμεσα στις εξιστορήσεις του, ανέφερε ότι είχε εκδιωχθεί από την καρέκλα του, πολλές φορές, από μια αόρατη δύναμη.

Το σημερινό κτίριο  χρησιμεύει ως εστιατόριο / καφέ καθώς και ως ξενώνας. Αν τολμάτε να μείνετε όλη τη νύχτα , πολύ πιθανόν να λάβετε ένα πιστοποιητικό παραφυσικής δραστηριότητας ολονύκτιας παραμονής.

Αν πάτε πάντως κι έχει και κανένα άλλο δωμάτιο ελεύθερο να (μη) μας στείλετε ειδοποίηση.


10.Μπάμπενχάουζεν, Μπάρρακς, Έσσε, Γερμανία

Babenhausen_1925.jpg

Τώρα είναι ένα μουσείο, όμως αναφορές κάνουν λόγο για  φάντασματα Γερμανών στρατιωτών του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, τα οποία  έχουν παρατηρηθεί να εμφανίζονται με την επίσημη στολή της εποχής εκείνης.

Μαρτυρίες κάνουν λόγο για τα φώτα, που αναβοσβήνουν μόνα τους στο υπόγειο, καθώς και για  απόκοσμες φωνές που ακούγονται. Γερμανικές εντολές ακούγονται συχνά, σαν ουρλιαχτά,στη μέση της νύχτας, ενώ εξωπραγματικά βήματα  αφήνουν τα «ίχνη» τους και όλα αυτά μαζί  συντελούν στο να χαρακτηρίζεται το Μπάμπενχάουζεν ως μια κοινή μεταφυσική εμπειρία.

Στρατιώτες, που κάποτε είχαν επισκεφθεί το μουσείο , απαντώντας σ’ ένα τηλεφώνημα, ανέφεραν πως άκουσαν μια γυναίκα που.. μιλούσε προς τα πίσω, ενώ δεν είναι σαφές αν η ομιλούμενη γλώσσα ήταν στα αγγλικά ή στα γερμανικά.
(γιατί όλα τα άλλα είναι σαφέστατα)babenhausen2

Παρεμπιπτόντως, στην πόλη της Μπάμπενχάουζεν, μια «μάγισσα»φέρεται να είχε καεί στην πυρά κάποια στιγμή τον #19ο αιώνα. Το φάντασμα της λέγεται ότι έχει ξελογιάσει και σκότωσει αρκετούς Γερμανούς στρατιώτες..

(συνεχίζεται..)


Διαβάστε επίσης : ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΑ ΚΑΙ FAMOUS.ΜΕΡΟΣ #1