– από την Βιολέττα Ψοφάκη
Υπάρχει μία απόσταση ανάμεσα στα γεγονότα και στην ανταπόκρισή μας σε αυτά. Αυτή η απόσταση είναι που δημιουργεί τα προβλήματα στην επικοινωνία και σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Αυτή η απόσταση καταλαμβάνεται από τις πεποιθήσεις μας, οι οποίες είναι ο θεμέλιος λίθος των εμπειριών και της συνείδησής μας και πάνω σ’ αυτές χτίζονται οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι συμπεριφορές μας. Είναι οι φακοί μέσα από τους οποίους βλέπουμε τον κόσμο. Το ποιοι γινόμαστε σαν άνθρωποι είναι το αποτέλεσμα των πεποιθήσεών μας. Κρίνουμε, ερμηνεύουμε και βγάζουμε συμπεράσματα βάσει των πεποιθήσεών μας.
Από μόνα τους τα γεγονότα δεν είναι αρνητικά ή θετικά, εμείς τους δίνουμε νόημα. Αυτό το νόημα είναι που μας δημιουργεί συγκεκριμένα συναισθήματα και αντίστοιχες συμπεριφορές. Για παράδειγμα, αν δεν γράψαμε καλά σε κάποιες εξετάσεις, είναι πολύ πιθανό να πιστέψουμε πως δεν είμαστε αρκετά έξυπνοι ή αν αρνήθηκε κάποιος την πρόσκλησή μας είναι πολύ πιθανό να σκεφτούμε πως δεν μας συμπαθεί. Έχουμε την τάση να πιστεύουμε πως οι σκέψεις μας είναι η αλήθεια, αλλά δεν είναι έτσι, οι σκέψεις μας είναι απλά ένα δικό μας συμπέρασμα, η άποψή μας για ένα γεγονός. Δυστυχώς όμως αυτό δεν το συνειδητοποιούμε, όπως επίσης δε συνειδητοποιούμε και το γεγονός πως ζούμε τη ζωή μας τελείως αυτοματοποιημένα.
Ο εγκέφαλος είναι ένας πολυσύνθετος και αποτελεσματικός μηχανισμός που μετατρέπει τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα σε αυτοματοποιημένες αντιδράσεις και συνήθειες. Είναι εκπαιδευμένος να επιζητά τα γνωστά και οικεία και να αντιστέκεται στην αλλαγή. Και σε πολλές περιπτώσεις αυτό είναι απαραίτητο, γιατί ποιος θέλει να ξεκινά τη μέρα του ψάχνοντας τρόπο να δέσει τα κορδόνια του; Η αυτοματοποιημένη συμπεριφορά μας βοηθά να μην σπαταλάμε τον χρόνο μας για πράγματα που επαναλαμβάνουμε συχνά, οπότε περιορίζει την κατανάλωση ενέργειας.
Δυστυχώς όμως οι περισσότεροι από μας ζουν τη ζωή τους τελείως ασυνείδητα, γι’ αυτό η απόκτηση επίγνωσης είναι εξαιρετικά σημαντική. Χρειάζεται να παρακολουθούμε τις σκέψεις, τις αισθήσεις και τα συναισθήματά μας. Σαν παρατηρητές αντιλαμβανόμαστε πως οι σκέψεις και οι πεποιθήσεις μας δεν είναι απαραίτητα η αλήθεια και μαθαίνουμε να μην πιστεύουμε όλα όσα σκεφτόμαστε.
Μαθαίνουμε να μην δίνουμε βαρύτητα στη φωνή μέσα στο κεφάλι μας, που μιλά και κρίνει ακατάπαυστα. Μαθαίνουμε να τη διαχειριζόμαστε και, γιατί όχι, να παίζουμε μαζί της… Παρατηρείστε από πού έρχεται η φωνή… Δοκιμάστε ν’ ακούσετε τη φωνή να έρχεται από τον αριστερό σας αγκώνα ή το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σας (ακούγεται λιγότερο σοβαρή τώρα έτσι;;;). Δοκιμάστε με διαφορετικές μουσικές στο background.
Έχουμε μία φωνή στο κεφάλι μας με τον ίδιο τρόπο που έχουμε μία μύτη ή ένα στόμα. Έχουμε μία μύτη ή ένα στόμα, δεν είμαστε μία μύτη, δεν είμαστε ένα στόμα… Με τον ίδιο τρόπο δεν είμαστε η φωνή στο κεφάλι μας.
Βιολέττα Ψωφάκη, PCC, CPC
Life & Transformational Coach,
NLP Certified Practitioner, Ho’oponopono Certified Practitioner, Licensed HeartMath Coach
Web: https://www.violettapsofaki.coach