Πόσο μακριά έχει φτάσει η τεχνολογία;

«Εννέα απίστευτες εικόνες που προκαλούν ίλιγγο καθώς μας υποδεικνύουν πόσο μακριά μας έχει πάει η τεχνολογία. Για να μην ξεχνιόμαστε…»
μετάφραση – επιμέλεια: Θωμάς Αργυρέας

Μερικές φορές, καθώς περιμένουμε τους κβαντικούς υπολογιστές να γίνουν κάτι χειροπιαστό ή γκρινιάζουμε ότι ο ηλίθιος φορητός υπολογιστής μας συνεχίζει να πεθαίνει με μπαταρία στο 5%, είναι πολύ εύκολο να ξεχάσουμε πόσο μακριά μας έχει πάει η τεχνολογία τα τελευταία 50 χρόνια.

Βέβαια, μπορούμε όλοι να απαριθμήσουμε μια σειρά καινοτομιών που άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο κόσμος – το Διαδίκτυο, τα smartphones, τα ραδιοτηλεσκόπια – αλλά είναι δύσκολο να δούμε πραγματικά τέτοιες αλλαγές σε ενιαία προοπτική.
Ευτυχώς, οι φωτογραφίες συχνά μιλούν σαφέστερα από τα λόγια, και έτσι κάτω από αυτές είναι εννέα φωτογραφίες που θα σας κάνουν να σταθείτε και να χτυπήσετε τις παλάμες προς τιμήν των επιστημόνων και των μηχανικών που μας έχουν φέρει εκεί που είμαστε σήμερα.

Ναι, είναι πραγματικά φοβερό να ζούμε σε έναν κόσμο όπου μπορούμε να παραλάβουμε το φαγητό μας, μπορούμε να ξαναζήσουμε ολόκληρη την ιστορία του Σύμπαντος ή να ψάξουμε για νέα σωματίδια, απλώς χρησιμοποιώντας μια συσκευή στην τσέπη μας.

9. Πού είναι οι λυχνίες κενού; Μου υποσχέθηκαν λυχνίες κενού!

Tech1(Toresbe/Wikimedia)

Αυτό είναι το minicomputer PDP-7, που κατασκευάστηκε από την Digital Equipment Corporation τότε, το 1965. Την εποχή εκείνη θεωρήθηκε εξαιρετικά ισχυρό και το κόστος του ήταν σχετικά φθηνό, μόλις 72.000$. Είχε μνήμη 9 kb, αλλά μπορούσε να αναβαθμιστεί στα 144 kb.

8. Bill, εγώ θα σας αφήσω να τελειώσετε την φράση, αλλά ο σημερινός ερευνητής μπορεί να χωρέσει 1.000 terabytes σε ένα CD.

Tech3(Louie Psihoyos)

Μιας και το έφερε η κουβέντα, ας θυμηθούμε τότε που όλοι χρησιμοποιούσαμε δισκέτες!!

7. Το «ένα λεπτό» έχει πολύ διαφορετική σημασία από ό,τι παλιότερα.

Tech8

Δεν είναι καθόλου περίεργο ότι ο χρόνος φαίνεται να κυλά πολύ πιο γρήγορα αυτές τις μέρες.

6. Και ο διαστημικός χώρος είναι πολύ μεγαλύτερος από ότι 30 χρόνια πριν.

Tech6(Neil deGrasse Tyson/Twitter)

Σου παίρνει τα μυαλά το γεγονός ότι σχεδόν καθημερινά, μαθαίνουμε όλο και περισσότερα για το πόσο απέραντο είναι το Σύμπαν που ζούμε μέσα του.

Υπόθεση: το Ηλιακό μας Σύστημα μπορεί να έχει μια νέα σελήνη και έναν πλανήτη που δεν είχαμε ξαναδεί – Ω και έναν τεράστιο γαλαξία που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το δικό μας κι εμφανίστηκε φαινομενικά από το πουθενά. Γεια σου Διάστημα, σε αγαπάμε!

5. Γεγονός: Ο υπολογιστής που προσεδάφισε το Apollo 11 στην Σελήνη είχε λιγότερη υπολογιστική ισχύ από μια αριθμομηχανή TI-83.

Tech7(NASA)

Στ’ αλήθεια, οι μηχανικοί της σειράς διαστημοπλοίων Apollo έκαναν υπέροχη δουλειά με την περιορισμένη τεχνολογία που διέθεταν.

4. Μιας και μιλάμε για Διάστημα, βλέπουμε τα πράγματα κατά πολύ καθαρότερα από τότε.

Screen Shot 2016-05-09 at 4.35.44 pm(Science Magazine)

Ενημέρωση για το 2016: χάρη στο κοντινό πέρασμα του New Horizons, ανακαλύψαμε ότι ο Πλούτωνας είναι περισσότερο πλανήτης από όσο νομίζαμε.

3. 1993 vs 2013 – όλα αυτά χώρεσαν στην τσέπη μας.

Tech2(ImTheGuyWhoLoveGems/Reddit)

Σύντομα θα είμαστε σε θέση να τα αντικαταστήσουμε το smartphone μας με ένα ανοιγόκλεισμα του ματιού και την οθόνη του με το δέρμα μας.

2. Και όλα μίκρυναν απίστευτα πολύ.

1736_10153930496342518_4621847721786974470_n
Ένας σκληρός δίσκος των πέντε megabytes που στάλθηκε από την ibm το 1956. Αποτελούνταν από 50 δίσκους των 24 ιντσών.

hd21

Ως και το μέλλον των διαστημικών ταξιδιών θα είναι σε μινιατούρες σαν γραμματόσημα. Even the future of space travel is miniature.

1. Και αυτό συνέβη σε μόλις 9 χρόνια…

Tech4(hombredeoso92/Reddit)

Επόμενο βήμα: αποθήκευση δεδομένων σε μόρια DNA.

Μπόνους σχόλιο: μια γρήγορη αναφορά για ποικιλία…

Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε, αλλά το 1946, αυτές οι έξι γυναίκες γράφονταν στην ιστορία της τεχνολογίας.

eniac1_web_1024

eniac-women-970x647-c
Ονομάστηκε ENIAC – ή ο Ηλεκτρονικός Αριθμητικός Ολοκληρωτής και Υπολογιστής – το ίδιο το μηχάνημα κατασκευάστηκε κυρίως από άνδρες. Αλλά προγραμματίστηκε από μια ομάδα έξι γυναικών – η Betty Jean Jennings Bartik, η Kathleen McNulty Mauchly Antonelli, η Ruth Lichterman Teitelbaum, η Frances Bilas Spence, η Marlyn Wescoff Meltzer και η Betty Snyder Holberton. Την εποχή εκείνη τους απεκάλεσαν, δεν αστειεύομαι, «υπολογιστές». Οι γυναίκες ήταν όλες κορυφαίες πτυχιούχοι των μαθηματικών που προσλήφθηκαν για τη σημαντική δουλειά του εντοπισμού σφαλμάτων στον προγραμματισμό του υπολογιστή και να τον κάνουν να «σκεφτεί».

και έτσι μοιάζει τώρα η μηχανική:

Engineering


Πηγή: Science Alert
FIONA MACDONALD
28 Ιουλίου 2018

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.