«ΤΟ ΝΙΞ», του Νέηθαν Χιλ|Εκδόσεις Αλεξάνδρεια

«Αν κάποιος αναζητά ένα σύγχρονο μυθιστόρημα, όπου στις σελίδες του παρελαύνουν χίπιδες, αστυνομικοί, video games, ο πόλεμος στο Ιράκ και η γυναικεία χειραφέτηση, τότε «Το Νιξ» είναι το βιβλίο του! »
– γράφει η Σέβη Σαλαγιάννη

iPiccy-collage
Ένας συγγραφέας που έχει βαλτώσει, μια μητέρα εξαφανισμένη εδώ και δεκαετίες και μια σειρά γεγονότων που ξετυλίγονται μέσα σε ένα αλλοπρόσαλλο backround… Ο Nathan Hill κάνει την παρθενική του εμφάνιση στον χώρο του βιβλίου με «Το Νιξ», ένα βιβλίο που σίγουρα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.

 

Αν και πρόκειται για ένα ογκώδες βιβλίο (700+ σελίδων), «Το Νιξ» είναι από τα βιβλία που διαβάζονται μονορούφι. Καθώς προχωρά η πλοκή στην επιφάνεια έρχονται κρυμμένες αλήθειες γύρω από τη ζωή του πρωταγωνιστή, πάντα σε συνάρτηση με τη μητέρα του Φαίη και την απόφασή της να τον εγκαταλείψει. Ο συγγραφέας Σάμιουελ Άντρεσεν – Άντερσον παρουσιάζεται ως η σύγχρονη εκδοχή του μεσοαστού Αμερικανού: Μορφωμένος, επιρρεπής σε εθισμό με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, έχοντας βάλει κάτω από το ένα νοητό «χαλάκι» συναισθήματα και κουβέντες που θα ήθελε να διερευνηθούν.

Layout 1

Αυτό που προσφέρει το μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια στον αναγνώστη είναι μια απολαυστική ανάγνωση δοσμένη με κοινωνικοπολιτικό σχόλιο, προβληματισμούς και σατυρικό λόγο. Παράλληλα με την κύρια ιστορία ξεδιπλώνονται και άλλες μικρότερες και δευτερεύουσες στην πλοκή, οι οποίες ωστόσο δεν στερούνται φαντασίας, γέλιου και σημασίας. Το ίδιο συμβαίνει και με τους δευτερεύοντες ήρωες του βιβλίου, οι οποίοι αναλύονται αρκετά διεξοδικά.

Αν κάποιος αναζητά ένα σύγχρονο μυθιστόρημα, όπου στις σελίδες του παρελαύνουν χίπιδες, αστυνομικοί, video games, ο πόλεμος στο Ιράκ και η γυναικεία χειραφέτηση, τότε «Το Νιξ» είναι το βιβλίο του! Ακόμη και το εξώφυλλο του βιβλίου συμβαδίζει με το σύγχρονο περιεχόμενο. Το βιβλίο διεκδικεί τον τίτλο του «Μεγάλου Αμερικάνικου Μυθιστορήματος» και όχι άδικα. Στις πολλές σελίδες του βρίσκει κανείς την ιστορία των ΗΠΑ και την κουλτούρα των ανθρώπων της χώρας.

Το τέλος του βιβλίου με έκανε να ανυπομονώ να δω την τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου με πρωταγωνίστρια τη Meryl Streep στον ρόλο της Φαίης!

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.